keyboard_arrow_up
 24 juli 2016 | Reizen
Get in a New York state of mind
video_library
The Big Apple is een stad die voor velen tot de verbeelding spreekt. Er zijn mensen die heel hun leven in de stad wonen en nog nooit de stadsgrenzen hebben gepasseerd. Het gevoel dat deze stad aan haar inwoners geeft omschreef Billy Joel als "The New York state of mind".
Maar hoe bereik je nu deze "New York state of mind"? Dat kan op de volgende manieren:

1. Bezoek de stad

De beste manier om sfeer te proeven is om het vliegtuig te pakken en de stad zelf te bezoeken. Voordat je de koffers pakt moet je echter een aantal zaken regelen:
 • Vraag minimaal 72 uur voor vertrek online een ESTA reistoestemming aan, anders kom je de Verenigde Staten niet in.
 • De stekkers die wij in Nederland gebruiken passen in de Verenigde Staten niet. Hiervoor heb je en verloopstekker nodig. Kijk ook even op je apparaat of hij met 110 volt overweg kan. Wanneer je "INPUT: 100-240V ~ 50-60Hz" ziet staan, dan gaat het lukken.
 • De internationale luchthavens JFK en Newark liggen op ruim een uur van Manhattan. Je kunt met het openbaar vervoer reizen, maar eenvoudiger is het om voor vertrek een busje te reserveren op NewYork.nl. Deze zet je voor het hotel (op Manhattan) af. De reis terug naar het vliegveld kun je meestal in het hotel regelen.
 • Meer tips ter voorbereiding vind je op het Nederlandse NewYork.nl, The official New York city guide, New York Magazine online en het wederom Nederlandse We❤NY_.
Ben je in New York aangekomen dan volgt hier een programma van drie dagen om sfeer te proeven.

Dag 1

 • Ga toch fietsen

  Je zou het niet verwachten, maar New York is prima per fiets te verkennen. Sinds het begin van deze eeuw worden namelijk steeds meer straten in het centrum van de stad voorzien van een gedeelte die speciaal gereserveerd is voor fietsen. Hierdoor kun je snel en veilig door de stad fietsen. Dit is per definitie sneller als met een taxi of bus, maar meestal zelfs sneller als met de metro. Voor een fiets is ook gezorgd. Op meer dan 500 punten op Manhattan (maar ook daarbuiten) kun je een Citibike huren. Dat werkt heel eenvoudig. Je betaalt met je creditcard bij de paal en kiest een fiets uit het rek. Deze kun je dan de hele dag gebruiken in etappes van 30 minuten. Dus je rijdt in de praktijk van stalling naar stalling. Na 2 minuten parkeren mag je weer verder. Gebruik je de fiets langer dan 30 minuten, dan betaal je een bedrag per kwartier.
 • Wall Street

  Het financiŽle hart van de Verenigde Staten (en misschien ook wel de hele wereld) ligt op en rond Wall Street. Dit straatje van ongeveer een kilometer lengte ligt op Zuid Manhattan en loopt van Broadway naar de East River. Het eerste stukje, waar ook de beurs gevestigd is, kun uitsluitend te voet bereiken. De straat is ook niet erg breed en bekende aanblik van het beursgebouw (zie foto hierboven) is dan ook niet gelegen aan Wall Street, maar aan Broad Street dat op Wall Street uitkomt.
  Federal Hall
  Schuin tegenover het beursgebouw ligt Federal Hall. Op deze plaats werd in 1789 George Washington als eerste president van de Verenigde Staten geÔnaugureerd en de Bill of Rights aangenomen. Het oorspronkelijke gebouw is in 1842 vervangen door het huidige gebouw, dat dienst deed als douanegebouw en daarna (tot 1920) als opslag voor de goud- en zilvervoorraad van de federale bank.
 • Federal Reserve Bank

  Het gebouw van de Federal Reserve Bank vindt je in het "financial district" tussen Liberty Street, Maiden Lane, William Street en Nassau Street in het zuiden van Manhattan.
  Onder het gebouw ligt een gigantische bankkluis waar goudstaven bewaard worden van meer dan honderd centrale banken, regeringen en internationale organisaties. De kluis rust op de rotsbodem van het eiland Manhattan, 15 meter onder de zeespiegel. Dagelijks is deze kluis te bezoeken, maar aangezien de capaciteit klein is, moet je wel ruim van tevoren reserveren.

Dag 2

 • Central Park

  Het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir
  Met een lengte van 4 km is Central Park het grootste park van Manhattan. Je kunt het park verkennen per koets, fiets of te voet. Let er wel op dat je alleen op de openbare wegen mag fietsen. De wandelpaden zijn uitsluitend voor de voetgangers. Twee hoofdwegen lopen kronkelend van zuid naar noord en er zijn 4 wegen die van oost naar west lopen.
 • Guggenheim Museum

  Het Solomon R. Guggenheim Museum is een museum voor moderne kunst aan 5th Avenue in New York. Het ontwerp van het museum is een kunstwerk op zich en mede ontworpen door de wereldberoemde architect Frank Lloyd Wright.
 • Rockefeller Center

  Zicht vanaf de Top of the Rock (foto: Flickr)
  In het midden van Manhattan ligt het Rockefeller Center. Dit complex bestaat uit 19 gebouwen en Rockefeller Plaza.
  Op de 70ste verdieping van 30 Rockefeller Plaza ligt het Top of the Rock observatiedek. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over New York aan de noordkant Chrysler Building, MetLife Building, Empire State Building en op de achtergrond One World Trade Center. Aan de zuidkant heb je uitzicht over Central Park. Omdat de wachtrijen hier vaak minder lang zijn dan bij het Empire State Building is Rockefeller Center te prefereren.
 • 5th Avenue

  Saks on 5th (foto: Wikipedia)
  De duurste en meest chique winkelstraat van New York is 5th Avenue. Hier bevinden zich van winkels van Saks, Versace en Gucci, Cartier, Tiffany en Bulgari.
  Aan het begin van Fifth Avenue, in het Washington Square Park, staat een marmeren boog voor George Washington. In Midtown bevinden zich het Empire State Building, de New York Public Library, 500 Fifth Avenue, het Rockefeller Center, en de St. Patrick's Cathedral. Het gedeelte van Fifth Avenue van 82nd Street tot 105th Street heeft de bijnaam Museum Mile omdat zich hier heel veel museums bevinden waaronder het Solomon R. Guggenheim Museum en het Metropolitan Museum of Art.
 • Grand Central

  (foto: Wikipedia)
  Het spoorwegstation met de meeste (44) perrons ter wereld is het Grand Central Terminal. Alleen al de architectuur uit de Jugendstil is een bezoekje aan het hoofdstation van New York waard.
 • High Line Park

  High Line Park (foto: Flickr)
  Het High Line Park is een stadspark dat is aangelegd op een buiten gebruik geraakte spoorlijn die hoog boven de grond liep. Het park ligt in de wijk Chelsea en begint op de hoek van Gansevoort en Washington Street in het zuiden en loopt 1,6 kilometer in noordelijke en noordoostelijke richting tot aan W 30th Street.

Avondprogramma

 • Time Square en Broadway

  (foto: Flickr)
  Het culturele centrum van New York bevindt zich op en rond Times Square. Het plein ligt op de kruising van Broadway en Seventh Avenue tussen West 42nd Street tot West 47th Street. De theaterwijk Broadway, met haar bonte verzameling musicals, bevindt zich in de directe omgeving van het plein.
 • Underground Jazz

  Smalls Jazz Club (foto: Flickr)
  Aan de 7th street in "The Greenwich Village" liggen drie beroemde Jazz Clubs waar je het authentieke undergroundgevoel kunt beleven. Dit zijn de Smalls Jazz Club, de Fat Cat en de uit 1935 stammende Village Vanguard.

Dag 3

 • Empire State Building

  (foto: flickr)
  Op de kruising van West 34th Street en Fifth Avenue staat het Empire State Building (1931). De naam van het gebouw komt van de bijnaam van de staat New York: The Empire State.
  Het Empire State Building is het dagelijks te bezoeken van tussen acht uur in de ochtend en twee uur 's nachts. De stijl van het interieur is Art Deco en daarmee op zichzelf al een reden om het gebouw te bezoeken. De belangrijkste reden is echter het uitzicht dat je vanaf de 86ste verdieping hebt over de stad.
 • The Subway

  Van het Empire State Building naar de Staten Island Ferry is een hele wandeling. Daarom is het verstandiger om op de kruising van Park Avenue en de 33ste straat de metro te pakken naar Bowling Green Subway Station.
  De Metro is het populairste vervoermiddel onder de New Yorkers omdat het snel, veilig en gemakkelijk is. De New York Metro (Subway) is ook een van de goedkoopste manieren om de stad te ontdekken, maar in de nachtelijke uren is een taxi toch iets veiliger.
  Wanneer je meerdere dagen in New York verblijft is de 7-Day Unlimited Ride MetroCard al snel te overwegen. Hiermee mag je voor $31 gedurende zeven dagen onbeperkt met de metro en bus reizen.
 • Staten Island Ferry

  Met de Staten Island Ferry kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week heen en weer varen tussen Manhattan en Staten Island. Vanaf de boot heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan en het Vrijheidsbeeld.
  Een tocht met deze pendeldienst is dan ook een prima alternatief voor een bezoek aan het Statue of Liberty National Monument, Vrijheidsbeeld officieel heet, op Liberty island omdat de wachtrijen op Liberty island (erg) lang kunnen zijn. De overtocht duurt ongeveer 25 minuten.
 • Brooklyn Bridge

  Sinds de opening in 1883 is ťťn van de trekpleisters van New York. De beste manier om de Brooklyn Bridge te bezichtigen is lopend van Brooklyn naar Manhattan, zodat je optimaal kunt genieten van het uitzicht op de skyline van Manhattan.
 • World Trade Center

  Het hoogste (541 m) gebouw van New York is het One World Trade Center. Je kunt dit gebouw bezoeken en op de 100ste verdieping vind je het One World Observatory waar je een 360 graden blik van bovenaf kunt werpen op de hele stad.
 • 911 Memorial

  (foto: Flickr)
  Naast het One World Trade Center ligt het National September 11 Memorial & Museum. Dit monument bestaat uit twee laaggelegen waterbakken die precies op de plaatsen liggen waar vroeger de Twin Towers stonden. De bakken worden continue gevuld met water dat langs de binnenmuren naar beneden stroomt. Via omliggende gebouwen betreed je het monument en kom je via een donkere gang achter de watervallen. Langs het monument is een koperen reling gebouwd met hierop de lijst met de namen van alle slachtoffers.

Overnachten in citizenM

Hoewel de stad "never sleeps", moet een mens wel een uiltje knappen. Hierin voorzien duizenden hotels in (en net buiten) Manhattan. Een nogal vreemde eend in de bijt is het citizenM dat werkelijk op een steenworp afstand van Time Square ligt. Dit hotel maakt onderdeel uit van een keten van hotels dat zijn oorsprong kent in Nederland. De in India geboren Nederlander Rattan Chandha (oprichter van het kledingmerk Mexx International) startte in 2008 samen met hotelman Michael Levie dit concept met als doel het creŽren van betaalbare luxe voor iedereen. Dit doen ze met hotels over heel de wereld die overal precies hetzelfde bieden. Dezelfde luxe kamers en verder een hoge mate van service en een moderne inrichting.
 • Rondkijken in de hotelkamer
 • Diverse foto's van het hotel
 • Een impressie van het hotel
Wijken op Lower Manhattan (foto: Wikipedia)
New York op Google Maps

Met korting door de stad

Er zijn twee kortingskaarten voor de stad New York.
De eerste is de New York CityPASS. Deze kaart kost $116 en is na het eerste gebruik 9 dagen geldig. De kaart geeft (van de bovengenoemde attracties) toegang tot het Empire State Building, Top of the Rock OF het Guggenheim Museum, het Statue of Liberty en Ellis Island en het 9/11 Museum. Daarnaast geeft het toegang tot het American Museum of Natural History en het Metropolitan Museum of Art.
De tweede kaart is de New York Pass. Deze kaart koop je voor 1, 2, 3, 5, 7 of 10 dagen en geeft je toegang tot 80 attracties.
Welke kaart je kiest is afhankelijk van wat je wilt gaan doen. Wanneer je bijvoorbeeld 2 dagen in de stad bent en wilt alleen de attracties van de New York CityPASS bezoeken dan is deze kaart de beste keuze. Wil je meer zien en je bent bereid om $73 ($189 - $116) meer te betalen, kies dan voor de New York Pass.
Met beide kaarten kun je bij een aantal attracties gebruiken maken van de "fastlane" en dat scheelt heel lang wachten.

2. Luister muziek

Billy Joel

New York state of mind is de titel van een lied van Billy JoŽl, afkomstig van zijn LP Turnstiles uit 1976. Hij beschrijft een beetje melancholiek wat hij nodig heeft en dat is een bezoek aan New York, hij is namelijk in een "New York state of mind". Opvallend is echter dat hij zijn gevoel niet echt onder woorden kan brengen. Hij geeft wel aan dat andere mensen op vakantie gaan naar Miami Beach of Hollywood. De zanger heeft dat ook wel gedaan, maar dat is niet vergeleken met New York . Het maakt hem trouwens niet uit of hij naar Chinatown gaat of naar de Riverside.

Alycia Keys

In het nummer "Empire State of Mind (Part II)" probeert Alica Keys de essentie van de stad weer te geven waar ze is opgegroeid. In een interview in 2011 zegt ze hier het volgende over:
"I definitely wanted to give my version of it and my vision of how I see New York and how it feels to me. So I just sat down at my piano and I kind of broke it down and started singing about New York as I see it."

New York, New York

Samen met "My Way" is "(Theme from) New York, New York" misschien wel het bekendste nummer van Frank Sinatra. Dat wil niet zeggen dat deze ode aan de "the city that never sleeps" oorspronkelijk voor Sinatra geschreven is. Het is namelijk de titelsong van de gelijknamige film uit 1977 van Martin Scorsese. Het lied is gecomponeerd door John Kander en van tekst voorzien door Fred Ebb. Dit deden ze voor Liza Minelli die de hoofdrol in de film vertolkte. Kander en Ebb schreven de muziek en teksten voor de musical en film Cabaret.

3. Bekijk films en televisieseries

Er zijn mensen die in hun hele leven de stad niet uit zijn geweest. Voor mensen in Nederland is dat moeilijk te begrijpen, maar je krijgt een idee wanneer je naar een paar afleveringen van televisieseries zoals Friends, Sex and the City of Mad Men kijkt.
Sex and the City (foto: HBO)

Manhattan (1979)

De film van acteur/regiseur Woody Allen is zijn ode aan New York, verpakt in een romantische komedie. In het de eerste minuten van de film laat hij Isaac Davis (Woody Allen) direct zijn liefde voor de stad verklaren:
Woody Allen en Diane Keaton bij de Ed Koch Queensboro Bridge (foto: MGM United Artists)
"Chapter One. He adored New York City. He idolized it all out of proportion. Eh uh, no, make that he, he romanticized it all out of proportion. Better. To him, no matter what the season was, this was still a town that existed in black and white and pulsated to the great tunes of George Gershwin. Uh, no, let me start this over.

Chapter One: He was too romantic about Manhattan, as he was about everything else. He thrived on the hustle bustle of the crowds and the traffic. To him, New York meant beautiful women and street smart guys who seemed to know all the angles. Ah, corny, too corny for, you know, my taste. Let me, let me try and make it more profound.

Chapter One: He adored New York City. To him it was a metaphor for the decay of contemporary culture. The same lack of individual integrity that caused so many people to take the easy way out was rapidly turning the town of his dreams in - no, it's gonna be too preachy, I mean, you know, let's face it, I wanna sell some books here.

Chapter One: He adored New York City. Although to him it was a metaphor for the decay of contemporary culture. How hard it was to exist in a society desensitized by drugs, loud music, television, crime, garbage - too angry. I don't want to be angry.

Chapter One. He was as tough and romantic as the city he loved. Behind his black-rimmed glasses was the coiled sexual power of a jungle cat. Oh, I love this. New York was his town, and it always would be."

4. Lees een boek

In het boek Unbuilding wordt de Empire State Buidling fictief ontmanteld om later in het midden oosten weer te worden opgebouwd. Dit boek werd in 1980 uitgegeven door de van oorsprong Britse illustrator David Macaulay. Met zijn indrukwekkende pentekeningen geeft Macaulay een intense indruk van New York en het werken aan wolkenkrabbers in het bijzonder. In Nederland is het boek uitgebracht door Uitgeverij Ploegsma onder de titel "De Wolkenkrabber - Het verhaal van een ontleding".
Tekening uit "Unbuilding" (foto: David Macauly)
In een interview dat Macaulay in 2001 gaf aan TeachingBooks zei hij over zijn boek:
"Vanaf de de plek waar we woonden in New Jersey kon je het Empire State Building zien liggen en 's nachts kon je de lichten zien knipperen. Hierdoor was er een connectie tussen het Empire State Building en mijzelf. Ik besloot dat ik nog een boek wilde maken over een architectonisch bouwwerk. Dus ik dacht, laten we een grapje uithalen. Stel dat iemand het gebouw zou kopen, dan moet het uit elkaar gehaald worden in exact de omgekeerde volgorde als dat het gebouwd is. Het gaat dus eigenlijk om het bouwen van een bouwwerk, maar dan omgekeerd."
Kaft van het boek "De Wolkenkrabber" (foto: Uitgeverij Ploegsma)


Dit artikel verscheen voor het eerst op 27 april 2011 en is voor het laatst aangepast op 24 juli 2016.