keyboard_arrow_up
 18 juni 2017 | Sport
The Lawn Tennis Championships
video_library
Wimbledon, of liever gezegd The Lawn Tennis Championships, is een jaarlijks terugkerend internationaal Grand Slam tennistoernooi in Wimbledon, een buitenwijk in het zuid-westen van Londen (SW19).

Online

Het grasseizoen

Begin juni, direct na afloop van Roland Garros, begint het relatief korte grasseizoen dat zes weken duurt.

Geschiedenis

Aan het einde van 19e eeuw wordt het tennis populairder dan Croquet en dat doet de All England Croquet Club, tegenwoordig All England Lawn Tennis and Croquet Club, besluiten om een paar van haar croquetbanen om te bouwen tot tennisbanen. Dit resulteerde in 1877 in de eerste Wimbledon (amateur) tenniskampioenschappen. Dit was een geheel Engelse aangelegenheid. Het evenement heette toen (en heet officieel nog steeds) The Lawn Tennis Championships. Er deden in het begin alleen heren mee aan het toernooi. In 1884 werden The Championships ook voor dames en voor herendubbels open gesteld.

Rond de eeuwwisseling had Wimbledon zich ontwikkeld tot een populair en volwaardig internationaal toernooi. In 1922 werd er aan de Church Road een nieuw tenniscomplex voor 14.000 toeschouwers gebouwd, wat de groei en populariteit van het toernooi geweldig heeft bevorderd.

Traditie

Mede vanwege het Britse karakter van Wimbledon kent het toernooi aparte tradities, zoals de strenge regel dat alle spelers in het wit gekleed moeten zijn. Daarnaast heeft Wimbledon een eigen, vaak bekritiseerd, systeem voor de plaatsing van spelers. Het Wimbledon plaatsingssysteem is niet gebaseerd op de officiŽle ranglijsten, maar op een arbitraire inschatting van prestaties.
Op de eerste zondag tijdens het toernooi (Middle Sunday) wordt traditioneel niet gespeeld, tenzij het programma, bijvoorbeeld door overvloedige regenval, zodanig is uitgelopen dat dit wel nodig is. Een andere traditie is het in grote getale verorberen van aardbeien met room.
Tot slot geldt de regel dat in een beslissende set nooit een tiebreak wordt gespeeld en dat er dus doorgespeeld wordt tot er met twee games verschil gewonnen wordt.

Het toernooi

Het toernooi start elk jaar op de maandag vijf weken voor de eerste maandag in augustus (dus de maandag tussen 27 juni en 3 juli). Het toernooi duurt normaal gesproken twee weken. Het spelschema voorziet in vier voorronden, de kwartfinales, halve finales en finale partijen. Wimbledon bestaat uit gescheiden toernooien voor mannen, vrouwen en dubbels (mannen, vrouwen en gemengd), die simultaan gehouden worden. Daarnaast wordt er een juniorentoernooi gespeeld.
Plattegrond (foto: NRC)
In 2012 werden, drie weken na de Championships, de tenniswedstrijden van het de Olympische Spelen op Wimbledon gespeeld.
Wimbledon tijdens de Olympische Spelen in 2012 (foto: Flickr)

Verbouwing

Om het terrein geschikt te houden voor het grootste tennistoernooi (op gras) ter wereld, zullen de accommodaties in de komende tijd grondig aangepast worden. Hiervoor heeft de organisatie een Masterplan uitgewerkt. Naar verwachting heeft Court No. 1 vanaf 2019 (net als Centre Court) een dak, komen er meer wedstrijdbanen en worden het terrein aangepast zodat de bezoekers er makkelijker over kunnen bewegen.

Dit artikel verscheen voor het eerst op 21 december 2011 en is voor het laatst aangepast op 18 juni 2017.