keyboard_arrow_up
 24 april 2014 | Eten
Marsepeintaart
Heteluchtoven voorverwarmen op 150 graden (gasoven op 160 graden). De ingrediënten 10 minuten met een keukenmachine mixen op de hoogste stand. Bij een handmixer is dit 15 tot 20 minuten. De laatste minuut mixen op de laagste stand om de luchtbellen eruit te kloppen. Het ingevette bakblik vullen en paar keer op het aanrecht slaan zodat alle lucht eruit is. Bakblik in de oven plaatsen en 30 tot 40 minuten laten bakken (25 minuten voor taarten met een diameter van 12,7 tot 15cm). Wanneer de taart gaar is deze uit de oven halen en direct omdraaien op een koelrek en geheel af laten koelen.

Botercrème

  • 1 zakje banketbakkersroom (Dr. Oetker)
  • 400 ml water
  • 200 gram roomboter
  • 100 gram witte basterdsuiker
Doe het water en de Mix voor Banketbakkersroom in een kom en meng het geheel met een garde of mixer op de middelste stand. Klop het geheel één minuut tot een glad mengsel. Laat de banketbakkersroom ongeveer 5 minuten opstijven in de koelkast.
Klop de roomboter zacht en voeg de basterdsuiker erbij tot het een luchtig geheel vormt. Voeg vervolgens de opgesteven banketbakkersroom uit de koelkast toe en klop dit op tot een gladde botercrème.

Taartvulling

  • 1 zakje Klop Fix (Dr. Oetker)
  • 1 zakje vanille suiker
  • 250 ml Slagroom (minimaal 35% vet)
  • 1 blik Vlaaifruit (HAK)
Klop met de mixer de slagroom stijf en voeg tijdens het kloppoen het zakje Klop Fix en het zakje vanille suiker toe.
Snij de taart twee maal door met behulp van een taartsnijder. Steek aan dezelfde zijde van de taart in elke laag een cocktailprikker. Dit doe je om de taart weer op juiste manier op te kunnen bouwen.
Smeer met een glaceermes de botercrème gelijkmatig over de onderste laag. Breng op de tweede laag het vlaaifruit aan. Laat aan de randen ongeveer 2 cm vrij om te voorkomen dat het fruit later in aanraking komt met de marsepein. Bedek het fruit en de randen met een laag slagroom en strijk dit vlak af met een glaceermes.
Plaats de laatste laag op de taart en verwijder de cocktailprikkers. Smeer de taart af met botercrème. Let er hierbij alle gaten gevuld word en strijk alle zijden glad af.

Marsepein

Gebruik voor de afwerking amandelmarsepein van rolkwaliteit en geproduceerd volgens de Lübecker methode, waarbij het marsepein bestaat uit zeven delen marsepein op drie delen suiker.
Bestrooi de ondergrond (tafel) met poedersuiker en rol met een deegroller de marsepein uit tot een lap die groot genoeg is om de taart inclusief randen te bedekken. Drappeer de lap over de taart en strijk de marsepein glad met een polisher.

Kapselbeslag

In plaats van mix voor biscuitdeeg kun je ook zelf het beslag maken voor de kapsel van de marsepeintaart.
  • 4 eieren
  • mespunt zout
  • 100 gram kristalsuiker
  • 5 gram geraspte citroenschil
  • 90 gram bloem
  • 10 gram maïzena
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren met het zout, de suiker en de geraspte citroenschil au bain-marie luchtig op. Zeef de bloem en de maïzena en spatel dit erdoor. Vet een taartvorm van 25cm diameter en 5cm hoog in met boter en giet het beslag in de vorm. Bak de taart 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Overig keukengerei

  • Taartbodemsnijder met verstelbare draad
  • Polisher
  • Glaceermes (23cm)
  • Kapselmes of bakkersmes (30cm)
  • Platen- of palletmes (13cm)
  • Bakpan (25cm)
  • Bavaroisering
  • Foliestroken
    Foliestroken worden gebruikt om tussen de bavaroise en de ring te plaatsen zodat de bavaroise niet aan de ring blijft plakken.
  • Beslagkommen
  • Spuitzak en -mondjes
  • Deegkrabbertje
  • Digitale weegschaal
  • Digitale thermometer

Websites

Kookwinkels



Dit artikel verscheen voor het eerst op 26 juni 2013 en is voor het laatst aangepast op 24 april 2014.