keyboard_arrow_up

Het Brabantse worstenbroodje

Het Brabantse Worstenbroodje staat op de lijst met immaterieel cultureel erfgoed van de Unesco. Deze brok cultuur kun je gewoon zelf maken en opeten.
 19 januari 2019 2 min. leestijd brabantse-worstenbroodjes.nl

Het deeg voor 18 broodjes

  • 500 gram tarwebloem
  • 50 gram boter
  • 7 gram instant gist
  • 5 gram zout
  • 10 gram basterdsuiker
  • 280 ml melk (ca. 15ºC)
  • 1 ei
Kitchenaid
  1. Doe de bloem, boter, gist en basterdsuiker in de keukenmachine en meng dit op de laagste stand even droog door elkaar (gebruik hierbij de platte deeghaak)
  2. Laat de machine in de laagste stand draaien, voeg bijna alle melk toe en laat alles ongeveer 2 minuten rustig mengen.
  3. Voeg het zout toe en laat de machine 5 minuten in een hogere snelheid kneden. Het deeg is goed gekneed wanneer je erdoorheen kunt kijken. Als het nog wat stijf aanvoelt, kun je nog de rest van de melk toevoegen.
  4. Bol het deeg op
  5. Laat het deeg 30 minuten rijzen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het deeg in een plastic bak met deksel en boven de verwarming te plaatsen.
  6. Begin wel direct met het voorbereiden van de worstjes
  7. De worst

    • 600 gram half-om-half gehakt
    • 1 ei
    • 65 gram paneermeel
    • Kruiden naar smaak
  8. Meng het gehakt, ei, paneermeel en kruiden door elkaar.
  9. Verdeel het gehakt in porties van 40 gram.
  10. Rol van deze porties gelijkmatige worstjes van 8 tot 10 cm lang.
  11. Leg het gehakt in de koelkast tot het deeg klaar is.
  12. Verdeel het deeg (na 30 minuten rijzen) in stukjes van 40 gram, bol het deeg weer op en laat het nog 15 minuten rijzen.
  13. Druk de bolletjes plat en duw ze uit tot ongeveer 10 cm lang.
  14. Leg op ieder deegstukje een worstje en vouw beide uiteinden van het deeg over de uiteinden van de worstjes heen naar binnen.
  15. Pak het deeg in de lengte aan de bovenkant vast, rol dit over het worstje heen en druk het vast op de onderzijde. Maak de sluiting goed dicht.
  16. Rol het worstenbroodje tot het gewenste model.
  17. Wanneer je wilt kun je een broodje in kleinere stukjes snijden door met je hand een zaagbeweging te maken.
  18. Leg de worstenbroodjes met de sluiting naar beneden op de bakplaat.
  19. Klop het ei los. Voeg een snufje zout toe om het ei meer vloeibaar te maken.
  20. Bestrijk de broodjes met ei.
  21. Verwarm de oven voor op 225ºC.
  22. Laat de broodjes 40 minuten narijzen
  23. Strijk de worstenbroodjes voor een tweede keer af met ei.
  24. Bak de worstenbroodjes op een bakplaat in 10 tot 12 minuten in het midden van de oven gaar
Je kunt de worstenbroodjes natuurlijk direct opeten, maar ze zijn ook goed in een plastic zak te bewaren in de vriezer. Verwarm de oven voor op 170°C en leg de ontdooide broodjes circa 8 minuten in het midden van de oven.

Opbollen

  1. Druk het deeg plat en geef het een langwerpige vorm.
  2. Leg het deeg in de langte voor je neer en rol het naar je toe op
  3. Herhaal stap 1 en 2 en druk het deeg voorzichtig plat en rol het nogmaals op.
  4. Plaats je hand schuin tegen de deegbol en rol hem met de zijkant van je hand onder werkbank om de bolvorm te maken.
Dit recept is gebaseerd op een recept dat is verkregen tijdens een familiebakdag bij Bij Robèrt.
Dit artikel verscheen 5 jaar geleden voor het eerst. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 1 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie