keyboard_arrow_up
Zweefvliegen
 25 augustus 2010 1 min. leestijd


De ultieme ervaring in vliegen is toch wel het zweefvliegen. Dit is het vliegen zoals dat het gedrag van vogels het dichtste benadert. Zoals zweefvliegers zeggen: "Gewone vliegtuigen zijn motoren met vleugels, maar dit zijn vliegtuigen". Helaas heb je wel motoren nodig om te kunnen zweefvliegen, want opstijgen lukt nog steeds niet zonder mechanische hulp. Het vliegen zelf is zonder motor geen enkel probleem. Het geeft een heel apart gevoel als je bijna geruisloos door de lucht suist. Dat laatste geeft trouwens wel aan dat het niet geheel geruisloos gaat. Het enige wat je hoort is de lucht die via het ventilatie raampje in de koepel binnen komt. Als je dit ruitje dicht doet, dan is het bijna stil in het vliegtuig, maar wordt het wel warm. Tijdens mijn eigen zweefvlieg luchtdoop had ik exact het uitzicht als op de foto rechtsboven. Wil je ook eens gaan zweefvliegen, dat kan. Voor een paar euro tientjes kun kennismakingsvlucht maken bij zweefvliegclub Albatros in Hasselt (B). Wil je trouwens direct lid worden dat kan. Dit kost een kleine 300 euro per jaar en de eerste drie jaar moet je een toeslag betalen van 12,50 euro per maand. Dit bedrag wordt trouwens na drie jaar omgezet in een renteloze lening. Vluchten kosten als lid 20 euro en de lengte van een vlucht is onbeperkt (als het weer mee zit natuurlijk). De lessen en theorie lessen zijn trouwens gratis.
Dit artikel verscheen 20 jaar geleden voor het eerst, 13 jaar geleden is er een grote inhoudelijke update geweest en op 28 augustus 2018 zijn er enkele
aanpassingen
Met aanpassingen worden met name het herstellen van hyperlinks, aanpassen van kromme zinnen, corrigeren van feitelijke onjuistheden of taalfouten bedoeld.
doorgevoerd.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.