keyboard_arrow_up

Persoonlijke ervaringen met mobiele telefoons

 Joris Teuwen donderdag 15 juli leestijd 6 minuten
video_library
Deze eeuw is er heel veel gebeurd op het gebied van mobiele telefoons. Een geschiedenis van Ericsson via Motorola en HTC naar Nokia en dat vanuit een persoonlijk perspectief.
screenshot No Time To Die
 • Ericsson T10s
  2000-2001

  Rond de eeuwwisseling was een mobiele telefoon helemaal niet zo gewoon. Bellen deed je met een vaste telefoon en altijd bereikbaar zijn, was nog zeker niet normaal. Mijn eerste telefoon schafte ik privé aan in combinatie met een abonnement en was alleen bedoeld om te kunnen bellen in noodgevallen. De keuze viel op de Ericsson T10s omdat deze lekker compact was en niet te duur.
 • Motorola V50 en V51
  2001-2004

  Motorola V50
  Door mijn werk moest ik meerdere keren per maand naar Duitsland en Frankrijk. Om ook daar telefonisch bereikbaar te zijn, kreeg ik de
  "oude"
  Deze telefoon was slechts een paar maanden oud
  telefoon van mijn direct leidinggevende en mocht ik mijn abonnement overzetten naar een zakelijk abonnement. De telefoon was een Motorola V50, op dat moment een zeer trendy gadget om dat hij zo klein was. Maar vooral omdat het een telefoon was van het type clampshell waarbij je de telefoon moest openklappen om een gesprek aan te nemen. Om het toestel altijd direct bij de hand te hebben, kon je er een hoesje bij bestellen die je aan je riem bevestigde.
  Hoesje voor een Motorola V50
  Helaas ging de V50 na een jaar kapot en werd vervangen door de nieuwe V51. Belangrijk verschil was de led-indicator op de klep en dat de telefoon blauw in plaats van zwart was.
  Motorola V51
  Door een nieuwe baan, hoefde ik zakelijk geen mobiele telefoon te hebben, maar ik bleef de V51 wel privé gebruiken.
 • Sony Ericsson T630
  2004-2006

  Toen de Motorola aan vervanging toe was, zocht ik naar een nieuw clampshell toestel van Motorola, maar die kon ik niet vinden. Vandaar dat ik terug ging naar (Sony) Ericsson en koos voor de T630. Een betaalbaar klein toestel om mee te bellen. Verder niets bijzonders. Behalve dan dat dit toestel beloofde dat je het internet op kon en beschikte over Bluetooth.
 • HP iPAQ Pocket PC h2210
  2005-2006

  Toen HP in 2003 met de
  iPAQ h2210
  De naam iPAQ werd oorspronkelijk door Compaq gegeven aan haar personal digital assistants (PDA's). Na de overname van Compaq door HP, werd deze naam overgenomen.
  op de markt kwam, was dit de kleinste Pocket PC ter wereld. Een apparaat waarmee veel kon, maar niet bellen. Het interne geheugen van 64MB was uit te breiden door middel van een SD kaart en verder beschikte het apparaat over Bluetooth waarmee je verbinding zou kunnen maken met je telefoon om zo via het internet je mail en agenda te synchroniseren. De andere manier om te synchroniseren was via het meegeleverde dockingstation, want WiFi had het toestel niet. Synchroniseren via het internet was In de praktijk best omslachtig en vooral duur, vanwege de hoge kosten voor mobiel dataverkeer.
  Het apparaat draaide op Windows Mobile 2003, waardoor je naast een agenda en mailbox ook de beschikking kreeg over (pocket-versies van) Word, Excel en Internet Explorer. Helaas was Windows Mobile 2003 niet zo'n betrouwbaar systeem waardoor het regelmatig vastliep. Bediening van het scherm ging met een stylus. Er was geen touch.
 • Palm Tungsten T2
  2006-2007

  De onbetrouwbaarheid van Windows Mobile deden me overstappen naar PalmOS. Dat leek me betrouwbaarder en dat was het ook. Daarvoor moest ik wel inleveren op de user interface die niet zo mooi was als Windows Mobile. Synchroniseren ging via het dockingstation of Bluetooth. De bediening ging nog steeds alleen met een stylus.
 • LG chocolate
  2006-2007

  De laatste mobiele telefoon zonder touchscreen die ik alleen maar gebruikte om te bellen was de LG chocolade. Hij verving de Sony Ericsson T630. De keuze was vooral ingegeven door het minimalistische ontwerp waarbij de knoppen oplichten als je hand in de buurt kwam en het toetsenbord bereikt kon worden door de bovenkant van het toestel naar voren te schuiven. Ook de aanwezigheid van Bluetooth was handig om de HTC Touch (zie hieronder) te koppelen aan de telefoon en zo connectie te maken met Microsoft Exchange via het internet.
 • HTC Touch P3450
  2007-2008

  Het merk HTC produceerde als een van de eersten een mobiele telefoon en PDA in een, maar bracht deze o.a. uit onder de merknaam QTec. De HTC Touch was het eerste toestel dat HTC onder haar eigen merknaam uitbracht. Met het toestel kon je verbinding maken met het 2G mobiele netwerk en WiFi. De bediening ging via touch op het resitieve touchscreen of met de stylus. Bovenop Windows Mobile 6.0 Professional had HTC haar eigen schil (TouchFlow) geplaatst waardoor de bediening met je vingers eenvoudiger werd.
 • Sony Ericsson C902
  2008

  Doordat ik de de HTC Touch ging gebruiken had ik eigenlijk geen "gewone" mobiele telefoon nodig. Toch heb mijn mobiele abonnement nog eenmaal verlengt inclusief een toestel. De reden hiervoor was dat Daniel Craig als James Bond in de film Quantum of Solace gebruik maakte van een Sony Ericsson C902 en ik het wel leuk vond om deze te bezitten. Uiteindelijk heb ik deze telefoon nooit gebruikt.
  James Bond gebruikt de Sony Ericsson C902 in Quantum of Solace (foto: Schermopname)
 • HTC Touch Cruise P3650
  2008-2009

  Na de eerste Touch volgde een tweede Touch. Deze keer de Touch Cruise. Een toestel met meer knoppen en zelfs een wieltje om door een menu te scrollen. Dit was ook de eerste HTC die over GPS beschikte waardoor je op kaarten precies kon zien waar je was. Door HSPDA (3.5G) kon je veel sneller internetten, waardoor je wel sneller door je databundel heen was.
 • HTC Touch Pro2
  2009-2010

  Als opvolger van de Cruise koos ik voor de Touch Pro2. Dit was het laatste toestel dat was uitgerust met Windows Mobile en de Touch Flow schil van HTC. Door het uitklapbare toetsenbord kon je eenvoudig mails typen en het idee was dat je met dit toestel alles kon doen wat je ook met een laptop zou kunnen. In de praktijk bleef het gebruik echter bij het mailen. Het toestel beschikte wel over uitstekende microfoons en speakers waardoor je het toestel heel goed kon gebruiken om handsfree telefoongesprekken te voeren, zelfs als er meerdere mensen aan tafel zaten.
 • HTC Desire Z
  2010-2012

  Het toetsenbord was handig, maar hiermee verving de mobiele telefoon de laptop niet. Desondanks wilde ik het toetsenbord graag houden en ik de Touch Pro2 verving door de Dezire Z, dat ook een toetsenbord had. De aanduiding "Z" verwees naar de Z die verscheen als je de telefoon openklapte waarbij de bovenkant via een brug was verbonden met de onderkant.
  De "Z"-brug waaraan het toestel zijn naam dankt. (foto: anandtech.com)
  Dit toestel was mijn eerste toestel dat op Android Froyo (2.2) draaide. Een grote verandering ten opzichte van Windows Mobile, dat duidelijk op zijn retour was. Bovenop Android leverde HTC haar schil Sense waarmee je een aangepast beginscherm met widgets kunt plaatsen en aanpassen.
 • HTC One S
  2012-2015

  Inmiddels is Android uitgekomen bij versie 4.0 welke de naam "Ice Cream Sandwich" heeft gekregen. Hier overheen heeft HTC Sense 4.0 aangebracht, waardoor Android is aangepast voor een optimaal gebruik van de mogelijkheden van dit toestel. Belangrijkste verschil met de Dezire Z is het ontbreken van een toetsenbord. Verbeteringen zijn dat het toestel is uitgerust met een dual core processor en dat de camera stukken beter is.
 • LG Nexus 5X
  2015-2018

  Jarenlang koos ik consequent voor een toestel van HTC. Bij het vervangen van de One S kon ik echter geen toestel van HTC vinden dat aan mijn wensen voldeed. Ik wilde een betaalbaar toestel met de nieuwste versie van Android, de garantie dat het toestel lange tijd updates en upgrades van Android kreeg en beschikte over een goede camera. Dit alles vond ik terug in de (LG) Nexus 5X, een toestel dat in opdracht van Google zelf werd uitgebracht. De Nexus 5 was uitgerust met "stock" Android, wat betekent dat er geen aanpassingen op het besturingssysteem waren aangebracht door de leverancier (zoals HTC deed met Sense). Daarbij was de beeldkwaliteit van de camera in vergelijking met andere toestellen in dezelfde prijsklasse zeer goed. In 2021 werd hij nog even uit de kast gehaald om in te vallen toen de Nokia 7.1 (van mijn dochter) in reparatie was en ook toen voldeed hij nog prima.
 • Nokia 7.1
  2018-2021

  149,7 x 71,18 x 7,99 mm

En wat daarna...

In oktober 2021 zijn de drie jaar om waarin een fabrikant (zoals Nokia) ondersteuning geeft op een toestel met AndroidOne. Daarom moet er een vervanger gezocht worden. Daarbij is altijd de vraag of ik over wil stappen naar Apple of dat ik bij Android blijf. In het laatste geval wil ik wel bij een kale versie van Android blijven en dan komen alleen toestellen met AndroidOne of toestellen van Google zelf in aanmerking. De shortlist is nu (in willekeurige volgorde):
Toestel OS Afmetingen Prijs
Apple iPhone 12 miniiOS5,4 inch
131,5 x 64,2 x 7,4 mm
€ 679
Apple iPhone 12iOS6,1 inch
146,7 x 71,5 x 7,4 mm
€ 839
Google Pixel 5Android6 inch
144,7 x 70,4 x 8 mm
€ 635
Google Pixel 5
Dit artikel verscheen voor het eerst 9 jaar geleden en heeft 3 maanden geleden een grote inhoudelijke update gehad.
2 maanden geleden zijn er nog een paar kleine aanpassingen doorgevoerd. Hierbij valt te denken aan het herstellen van hyperlinks, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden of taalfouten.