Ericsson T10s
Rond de eeuwwisseling was een mobiele telefoon helemaal niet zo gewoon. Bellen deed je met een vaste telefoon en altijd bereikbaar zijn, was nog zeker niet normaal. Mijn eerste telefoon schafte ik privé aan in combinatie met een abonnement en was alleen bedoeld om te kunnen bellen in noodgevallen. De keuze viel op de Ericsson T10s omdat deze lekker compact was en niet te duur.
2000-2001Motorola V50 en V51
2001-2004Motorola V50Door mijn werk moest ik meerdere keren per maand naar Duitsland en Frankrijk. Om ook daar telefonisch bereikbaar te zijn, kreeg ik de"oude"Deze telefoon was slechts een paar maanden oudtelefoon van mijn direct leidinggevende en mocht ik mijn abonnement overzetten naar een zakelijk abonnement. De telefoon was een Motorola V50, op dat moment een zeer trendy gadget om dat hij zo klein was. Maar vooral omdat het een telefoon was van het type clampshell waarbij je de telefoon moest openklappen om een gesprek aan te nemen. Om het toestel altijd direct bij de hand te hebben, kon je er een hoesje bij bestellen die je aan je riem bevestigde.Hoesje voor een Motorola V50Helaas ging de V50 na een jaar kapot en werd vervangen door de nieuwe V51. Belangrijk verschil was de led-indicator op de klep en dat de telefoon blauw in plaats van zwart was.Motorola V51Door een nieuwe baan, hoefde ik zakelijk geen mobiele telefoon te hebben, maar ik bleef de V51 wel privé gebruiken.Sony Ericsson T630
Toen de Motorola aan vervanging toe was, zocht ik naar een nieuw clampshell toestel van Motorola, maar die kon ik niet vinden. Vandaar dat ik terug ging naar (Sony) Ericsson en koos voor de T630. Een betaalbaar klein toestel om mee te bellen. Verder niets bijzonders. Behalve dan dat dit toestel beloofde dat je het internet op kon en beschikte over Bluetooth.
2004-2006HP iPAQ Pocket PC h2210
Toen HP in 2003 met de
2005-2006iPAQ h2210De naam iPAQ werd oorspronkelijk door Compaq gegeven aan haar personal digital assistants (PDA's). Na de overname van Compaq door HP, werd deze naam overgenomen.op de markt kwam, was dit de kleinste Pocket PC ter wereld. Een apparaat waarmee veel kon, maar niet bellen. Het interne geheugen van 64MB was uit te breiden door middel van een SD kaart en verder beschikte het apparaat over Bluetooth waarmee je verbinding zou kunnen maken met je telefoon om zo via het internet je mail en agenda te synchroniseren. De andere manier om te synchroniseren was via het meegeleverde dockingstation, want WiFi had het toestel niet. Synchroniseren via het internet was In de praktijk best omslachtig en vooral duur, vanwege de hoge kosten voor mobiel dataverkeer.
Het apparaat draaide op Windows Mobile 2003, waardoor je naast een agenda en mailbox ook de beschikking kreeg over (pocket-versies van) Word, Excel en Internet Explorer. Helaas was Windows Mobile 2003 niet zo'n betrouwbaar systeem waardoor het regelmatig vastliep. Bediening van het scherm ging met een stylus. Er was geen touch.Palm Tungsten T2
De onbetrouwbaarheid van Windows Mobile deden me overstappen naar PalmOS. Dat leek me betrouwbaarder en dat was het ook. Daarvoor moest ik wel inleveren op de user interface die niet zo mooi was als Windows Mobile. Synchroniseren ging via het dockingstation of Bluetooth. De bediening ging nog steeds alleen met een stylus.
2006-2007LG chocolate
De laatste mobiele telefoon zonder touchscreen die ik alleen maar gebruikte om te bellen was de LG chocolade. Hij verving de Sony Ericsson T630. De keuze was vooral ingegeven door het minimalistische ontwerp waarbij de knoppen oplichten als je hand in de buurt kwam en het toetsenbord bereikt kon worden door de bovenkant van het toestel naar voren te schuiven. Ook de aanwezigheid van Bluetooth was handig om de HTC Touch (zie hieronder) te koppelen aan de telefoon en zo connectie te maken met Microsoft Exchange via het internet.
2006-2007HTC Touch P3450
Het merk HTC produceerde als een van de eersten een mobiele telefoon en PDA in een, maar bracht deze o.a. uit onder de merknaam QTec. De HTC Touch was het eerste toestel dat HTC onder haar eigen merknaam uitbracht. Met het toestel kon je verbinding maken met het 2G mobiele netwerk en WiFi. De bediening ging via touch op het resitieve touchscreen of met de stylus. Bovenop Windows Mobile 6.0 Professional had HTC haar eigen schil (TouchFlow) geplaatst waardoor de bediening met je vingers eenvoudiger werd.
2007-2008Sony Ericsson C902
Doordat ik de de HTC Touch ging gebruiken had ik eigenlijk geen "gewone" mobiele telefoon nodig. Toch heb mijn mobiele abonnement nog eenmaal verlengt inclusief een toestel. De reden hiervoor was dat Daniel Craig als James Bond in de film Quantum of Solace gebruik maakte van een Sony Ericsson C902 en ik het wel leuk vond om deze te bezitten. Uiteindelijk heb ik deze telefoon nooit gebruikt.
2008James Bond gebruikt de Sony Ericsson C902 in Quantum of Solace (foto: Schermopname)HTC Touch Cruise P3650
Na de eerste Touch volgde een tweede Touch. Deze keer de Touch Cruise. Een toestel met meer knoppen en zelfs een wieltje om door een menu te scrollen. Dit was ook de eerste HTC die over GPS beschikte waardoor je op kaarten precies kon zien waar je was. Door HSPDA (3.5G) kon je veel sneller internetten, waardoor je wel sneller door je databundel heen was.
2008-2009HTC Touch Pro2
Als opvolger van de Cruise koos ik voor de Touch Pro2. Dit was het laatste toestel dat was uitgerust met Windows Mobile en de Touch Flow schil van HTC. Door het uitklapbare toetsenbord kon je eenvoudig mails typen en het idee was dat je met dit toestel alles kon doen wat je ook met een laptop zou kunnen. In de praktijk bleef het gebruik echter bij het mailen. Het toestel beschikte wel over uitstekende microfoons en speakers waardoor je het toestel heel goed kon gebruiken om handsfree telefoongesprekken te voeren, zelfs als er meerdere mensen aan tafel zaten.
2009-2010HTC Desire Z
Het toetsenbord was handig, maar hiermee verving de mobiele telefoon de laptop niet. Desondanks wilde ik het toetsenbord graag houden en ik de Touch Pro2 verving door de Dezire Z, dat ook een toetsenbord had. De aanduiding "Z" verwees naar de Z die verscheen als je de telefoon openklapte waarbij de bovenkant via een brug was verbonden met de onderkant.
2010-2012De "Z"-brug waaraan het toestel zijn naam dankt. (foto: anandtech.com)Dit toestel was mijn eerste toestel dat op Android Froyo (2.2) draaide. Een grote verandering ten opzichte van Windows Mobile, dat duidelijk op zijn retour was. Bovenop Android leverde HTC haar schil Sense waarmee je een aangepast beginscherm met widgets kunt plaatsen en aanpassen.HTC One S
Inmiddels is Android uitgekomen bij versie 4.0 welke de naam "Ice Cream Sandwich" heeft gekregen. Hier overheen heeft HTC Sense 4.0 aangebracht, waardoor Android is aangepast voor een optimaal gebruik van de mogelijkheden van dit toestel. Belangrijkste verschil met de Dezire Z is het ontbreken van een toetsenbord. Verbeteringen zijn dat het toestel is uitgerust met een dual core processor en dat de camera stukken beter is.
2012-2015LG Nexus 5X
Jarenlang koos ik consequent voor een toestel van HTC. Bij het vervangen van de One S kon ik echter geen toestel van HTC vinden dat aan mijn wensen voldeed. Ik wilde een betaalbaar toestel met de nieuwste versie van Android, de garantie dat het toestel lange tijd updates en upgrades van Android kreeg en beschikte over een goede camera. Dit alles vond ik terug in de (LG) Nexus 5X, een toestel dat in opdracht van Google zelf werd uitgebracht. De Nexus 5 was uitgerust met "stock" Android, wat betekent dat er geen aanpassingen op het besturingssysteem waren aangebracht door de leverancier (zoals HTC deed met Sense). Daarbij was de beeldkwaliteit van de camera in vergelijking met andere toestellen in dezelfde prijsklasse zeer goed. In 2021 werd hij nog even uit de kast gehaald om in te vallen toen de Nokia 7.1 (van mijn dochter) in reparatie was en ook toen voldeed hij nog prima.
2015-2018Nokia 7.1
Na de Nexus wilde ik weer een toestel met stock Android. Bij Google kwam je dan uit bij de Google Pixel, waarvan in oktober 2018 de Pixel 3 uitkwam, maar niet in Nederland. Dit betekende dat het toestel alleen via de parallelle (grijze) import gekocht kon worden voor een prijs van rond de € 1.000 en dat lag ver boven de € 400 die ik ongeveer wilde uitgeven.
2018-2021
Wanneer je een toestel wilde met stock Android kun je kiezen voor een toestel van Google of je kiest voor een toestel in het AndroidOne programma. Dit hield in dat fabrikanten de optie kregen hun toestel te voorzien van een kale versie van Android waardoor ze deze toestellen makkelijk up-to-date konden houden en snel konden voorzien van nieuwe versies als Google deze uitbracht. Een van deze fabrikanten was het Finse HDM Global, die onder de merknaam Nokia toestellen uitbracht die uitgerust waren met AndroidOne. Een toestel in mijn prijsklasse was de Nokia 7.1. Geen "flagship phone", maar wel een toestel met afdoende prestaties en een acceptabele camera. Ook de afmetingen waren prima (15,0 x 7,1 x 0,8 cm): hij paste prima in de broekzak en het scherm was niet te klein.Google Pixel 6
2021-Google Pixel 6 in Stormy BlackIn oktober 2021 zijn voor de Nokia 7.1 de drie jaar voorbij waarin Nokia beveiligingsupdates moet geven op een toestel met AndroidOne. Daarom moet er een vervanger gezocht worden. Mijn eerste vraag is dan of er een Android toestel is dat aan mijn eisen voldoet. Mijn voorkeur blijft bestaan voor stock Android, omdat het veel meer aanpassingsmogelijkheden biedt dan iOS van Apple.
Helaas was er in de zomer geen goed toestel beschikbaar met stock Android. Nokia levert nog steeds toestellen met AndroidOne, maar deze toestellen (X20 en X10) zijn te groot en de specificaties zijn niet zo best. Ook Google gaf geen thuis omdat de Pixel 5 in de zomer van 2021 uit de handel werd genomen.iPhone 13De komst van de iPhone 13 bracht me aan het twijfelen. Een iPhone is gewoon een veel beter toestel dan een Nokia; heeft een handzamer formaat en met een iPhone kun je nu eenmaal veel langer vooruit. De prijs blijft echter een probleem; € 909 is echt veel meer dan wat ik eigenlijk uit wil geven.
En toenkwamHelaas brengt Google ook de Pixel 6 niet in Nederland uit. Volgens een reactie van Google aan de website Androidworld, komt dit door het wereldwijde chiptekort, maar dat kan niet de (enige) reden zijn, omdat ook voorgaande Pixel-toestellen niet in Nederland te koop waren via de Google Store.Google met de Pixel 6 en dit toestel heeft eigenlijk alles wat is zocht:- het heeft de nieuwste versie van Android (12) en krijgt minimaal drie jaarIn december 2024 werd bekend gemaakt dat de drie jaar updates verlengd werd met twee jaar.lang een update naar nieuwere versies van Android;
- krijgt tot 5 jaar beveiligingsupdates;
- heeft net als de iPhone voldoende opslagcapaciteit (128 GB);
- bevat de snelle Tensor chip van GoogleTensor is de eerste door Google zelf ontwikkelde chip die specifiek ontwikkeld is om AI taken uit te voeren. Hierbij moet je denken aan het weghalen van objecten in foto's of het live vertalen van spraak in een vreemde taal.met 8 MB werkgeheugen;
- is klaar voor 5G;
- is water- en stofbestendig (net als de iPhone);
- beschikt over een batterij waarmee je het een dag uit zou moeten kunnen houden bij normaal gebruik;
- en de camera is met 50 megapixel meer dan prima.
€ 799Prijs van begin november 2021 bij Belsimpel, de enige aanbieder van dit toestel in Nederland.uitkomt. Nog steeds ruim honderd euro goedkoper dan de iPhone 13, maar toch. Ook de afmetingen (15,9 x 7,5 x 0,9 cm) zijn een nadeel. Het toestel is groter dan deiPhone 13De afmetingen van een iPhone 13 zijn: 14,7 x 7,2 x 0,8 cm, maar ook groter dan deNokia 7.1.De afmetingen van een Nokia 7.1 zijn: 15,0 x 7,1 x 0,8 cmVergelijking van de iPhone 13, Nokia 7.1 en Pixel 6Hoewel er dus "nadelen" zijn, is de keuze uiteindelijk toch op de Pixel 6 gevallen. En de eerste ervaringen zijn zeer goed. Zo went het formaat bijvoorbeeld snel (hij past nog steeds in mijn broekzak). Negatieve ervaringen zijn er ook. Zo was de update van december 2021 een domper. Na installatie kon je nog amper bellen omdat het toestel opeens een veel slechter mobiel bereik had. Om dat te verhelpen zat er volgens Google niets anders op dan het toestelterug te zettenDit terugzetten betekende dat je het toestel terug moet zetten naar de versie van november 2021 door middel van de Google Flash tool. Daarmee werd het toestel teruggebracht naar de fabrieksinstellingen, oftewel alle data op je telefoon gaat verloren. Een backup vooraf werd aangeraden, maar daarmee stel je niet alles veilig. Zo moeten veel specifieke instellingen in apps opnieuw ingevoerd worden.naar de Androidversie van november. Met de update van januari 2022 waren de problemen gelukkig weer opgelost. Hopelijk blijft het daarbij.- het heeft de nieuwste versie van Android (12) en krijgt
Persoonlijke ervaringen met mobiele telefoons
Deze eeuw is er heel veel gebeurd op het gebied van mobiele telefoons. Een persoonlijke geschiedenis van Ericsson via Motorola, HTC via Nokia naar de Google Pixel.
Dit artikel verscheen 13 jaar geleden voor het eerst en werd 3 jaar geleden voor het laatst inhoudelijk bijgewerkt. De laatste
Mail de redactieaanpassingen
Bij aanpassingen moet gedacht worden aan het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
werden 5 weken geleden doorgevoerd. Mocht je onverhoopt een onvolkomenheid zien, neem dan contact met ons op door middel van onderstaande knop.