keyboard_arrow_up

De Android Telefoon

De ontwikkeling van de Smartphone die we nu hebben begon bij de Personal Digital Assistants (PDA's) van Palm. Hierbij werden functies als agenda en e-mail naar een draagbare computer bracht. Vervolgens kwamen Nokia en Microsoft integreerde de functionaliteiten van de PDA met die van de mobiele telefoon; de smartphone was geboren. Apple werkte dit concept verder uit en verblufte iedereen met haar IPhone en ten slotte veroverde Google de markt met het open source platform Android.
 8 mei 2013 3 min. leestijd Google

Android door de tijd

Android versie 1.0 op de HTC Dream in 2008 (foto: Akela NDE)
Google Nexus 5 met Android 6.0 Marshmallow (foto: thetechhacker)

Apps

Android is een besturingsysteem dat is gebaseerd op Linux. Voordeel hiervan is dat het systeem Open Source is en dat iedereen zelf applicaties kan ontwikkelen op Android. Hierdoor hebben in de afgelopen tijd een groot aantal applicaties (apps) het levenslicht gezien die het leven van de gebruiker van een Smartphone eenvoudiger maken. Hieronder volgt een beschrijving van een aantal zeer nuttige apps.
 • Flipboard

  Flipboard laat mensen alles op één plaats zien. Door het samenbrengen van wereld-verhalen en de grote momenten van het leven, kun jij op de hoogte blijven van de dingen die er het meeste toe doen. Blader door het nieuws van je Twitter-tijdlijn en van outlets zoals de BBC, Volkskrant en TechBusiness. Zie alle door je vrienden gedeelde berichten en foto's op Facebook en Instagram en ook video's op Vimeo en YouTube
 • Google Maps

  Met Google Maps kan worden gezocht naar locaties op een kaart, maar geeft ook de mogelijkheid om een route van A naar B te plannen met de auto, trein of te voet.
 • TweetDeck

  Met TweetDeck kunnen accounts voor Twitter en Facebook beheerd en gevolgd worden. Het programma biedt de mogelijkheid om op basis van zoektermen een kolom te vullen met berichten en om direct vanuit TweetDeck berichten te verzenden.
 • Springpad

  Springpad is een app waar notities kunnen worden vastgelgd. Dit kunnen gewone digitale post-its of to-do items zijn, maar ook links naar websites of een gescande barcode kunnen bewaard worden. Met deze barcode kan vervolgens weer gezocht worden naar bijvoorbeeld prijzen op het internet. De notities worden centraal opgeslagen en kunnen ook via de website van Springpad bekeken en gemuteerd worden.
 • Weerkaart

  De weerkaart is een app waarmee vanuit verschillende bronnen schema's en kaarten met betrekking tot het huidige en toekomstige weer in Nederland kunnen worden bekeken.
 • Buienradar

  Net als met de weerkaart kan met Buitenradar het huidge en koekomstige weer worden bekeken op kaarten en tabellen.
 • Linkedin

  De zakelijke social media site Linkedin heeft een app gemaakt waarmee berichten van contacten kunnen worden gelezen, berichten geplaatst kunnen worden en naar nieuwe contacten gezocht kan worden.
 • Compass

  Soms is het erg handig om te weten waar het noorden is. In dat geval biedt Compass een uitkomst. Naast een kompas geeft het ook het huidige adres of geografische locatie weer.
 • Barcode Scanner

  Met de Barcode scanner kunnen alle barcodes maar ook QR codes (vierkanten met zwarte en witte blokjes) gescant worden en met de informatie die in de barcode of QR code zit kan op het internet gezocht worden.
 • KeePassDroid

  Alle gebruikersnamen en wachtwoorden worden veilig opgeborgen met KeePassDroid, maar wel binnen handbereik.
 • Looptijden.nl

  Naam de telefoon mee met het lopen en zet de app Looptijden aan. Op basis van GPS worden de afgelegde route vastgelegd alsmede de gelopen snelheid. Aan het einde van een training (of wedstrijd) kunnen de resultaten op het internet worden vastgelegd en via de website worden geanalyseerd.
 • ES File Explorer

  Android kent geen verkenner zoals Windows die heeft. Bestand zijn dan ook niet zo eenvoudig via mappen terug te vinden. Hier biedt ES File Explorer uitkomst. Het programa geeft daarnaast de mogelijkheid FTP verbindingen op te zetten en afbeeldingen en video bestanden te bekijken.
 • Citrix Receiver

  De Citrix Receiver stelt de gebruiker in staat om via zijn telefoon contact te maken met de desktop applicaties op het werk.
 • Wordfeud

  Met dit programma moet je oppassen! Het is namelijk verslavend. Voor het weet zit je te Scrabbelen met wildvreemde mensen, of vrienden.
Dit artikel verscheen 11 jaar geleden voor het eerst. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 5 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie