keyboard_arrow_up

Leolux

 5 oktober 2011 2 min. leestijd
De meubelen van Leolux: zijn prachtig om te zien en hemels om in of aan te zitten. Het familiebedrijf produceert sinds 1934 al haar meubelen in Venlo. De zitideeën –banken, fauteuils en (salon)tafels - worden door internationale freelance designers ontworpen en op bestelling door vakmensen geproduceerd. Leolux maakt tijdloze producten met een lange levensverwachting.

Hugo de Ruiter

In 1980 start Hugo de Ruiter als productontwikkelaar bij Leolux. Hij wordt hoofd van de afdeling Productontwikkeling en huisdesigner van Leolux. Zijn kennis van het ambacht combineert hij succesvol met zijn designkennis. Daaruit ontstaan meubelen waarbij het centrale thema 'beweging' is. In 2001 verlaat hij Leolux en begint De Ruiter een 'tweede leven' als zelfstandig designer; hij wil zijn signatuur verder verdiepen en zijn creativiteit een nieuwe impuls geven. Hugo de Ruiter ontwierp voor Leolux onder andere de bank Antonia, de leunstoel Hemingway (foto hierboven) en de salontafel Tablet. Ook van de hand van Hugo de Ruiter is de eetkamertafel Bascule. Dit is een tafel die er op het eerste gezicht zeer simpel uit ziet (en daar zit 'm ook de kracht van het ontwerp) maar daarentegen heel eenvoudig is te vergroten door een extra schuifblad, dat verder compleet onzichtbaar is. De bijpassende stoel Camarilla is net zo eenvoudig van uitvoering als de tafel, maar zit hemels. Mensen die niet van natafelen houden, hebben na twee uur niet in de gaten dat ze het aan het doen zijn.

Pallone

De Pallone is hét icoon van Leolux. De zitbal die in 1989 speciaal door Roy de Scheemaker werd ontworpen voor het Huis van de Toekomst is nog altijd even futuristisch als lichtvoetig. En misschien daarom wel zo succesvol. Pallone is persoonlijkheid, de perfecte blikvanger voor eigenzinnige interieurs.

Sjer Jacobs

Sjer Jacobs (1963) is een kunstenaar die onder andere schilderijen, keramiek en zeefdrukken maakt. Hij is al jaren verbonden aan Leolux en je vindt zijn bonkige beelden in keramiek vaak terug in de Design Centers van Leolux. Ook heeft hij illustraties gemaakt voor de Leolux jaarboeken. Sjer houdt ervan om, bijna schaamteloos, naar mensen te kijken. Hij kijkt naar hun gezichten, houdingen, bewegingen en onderlinge verhoudingen. Deze beelden verwerkt hij in zijn kunst, de kunstwerken vertellen op deze manier hun eigen verhaal.

Leolux Design Center

Je kunt Leolux bekijken in de officiële designcenters (bijvoorbeeld in Eindhoven), maar de meubels worden verkocht via de diverse dealers zoals bijvoorbeeld Berden uit Roermond waar je zelfs online kunt bestellen. Je kunt ook via het designcenter bij een dealer bestellen zodat je niet speciaal bij de dealer langs hoeft.
Dit artikel verscheen 13 jaar geleden voor het eerst. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 5 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie