keyboard_arrow_up

Onderhoud van uw schoenen

Voor het vervaardigen van goede schoenen wordt gebruik gemaakt van het mooiste en sterkste (kalfs)leder. Leder is een natuurlijk, 'levend' materiaal en vraagt een aangepaste verzorging.
 20 juni 2012 4 min. leestijd

Glad leer

Voor je begint met boenen moeten zowel de schoenen als het vuil volledig droog zijn. Eerst verwijdert je met een borstel het vuil van de bovenkant, daarna van de zijkant en dan de zool. Zijn de schoenen erg vuil, spoel ze dan af met lauw water en laat ze drogen.
Verwijder de schoenveters voor de behandeling. Zo kunt u makkelijker de schoencrème op moeilijk bereikbare plekken (bijv. de tong) aanbrengen.
Neem een katoenen doek. Een (oud) t-shirt is daarvoor zeer geschikt. Wikkel de doek om je wijs- en middelvinger en doe hier een beetje schoencrème op. Gebruik hiervoor een schoencrème die niet te vet is. Zo blijft het zacht en soepel en droogt het niet uit. Begin met een druppeltje water dat je op het leer laat vangen en breng daarna de crème met ronddraaiende bewegingen aan op het leer.
Laat de schoenen vervolgens 20 minuten drogen en herhaal deze handeling een aantal keren tot schoenen weer glimmen als een spiegel.

Suède

Om suède schoenen te onderhouden heeft u aparte suède schoenpoets nodig (in de juiste kleur) en een apart borsteltje dat speciaal bedoeld is voor het onderhouden van suède schoenen.
Zet de schoenen eerst een kleine 5 minuten boven een pannetje met heet water. Vervolgens borstel je met het de harde haren het ergste vuil van de schoenen en ruwt het leer weer op. Waar nodig breng je weer kleur aan de speciale schoenpoets en ten slotte borstel je de schoenen op met de zachte kant van het borsteltje.

Tips

  • Droog natte schoenen nooit bij een warmtebron of in een afgesloten ruimte (vb. de kofferbak van uw wagen). Uw schoenen zullen hard worden en gaan barsten. Leder is een 'levend' materiaal en moet kunnen 'ademen'. Droog ze in de buitenlucht of vul ze op met krantenpapier dat u regelmatig vervangt.
  • Leren schoenen kunnen het beste worden bewaard in een ademende schoenenzak of schoenendoos, op een luchtige en droge plek.
  • Wissel regelmatig van schoenen zodat ze wat kunnen 'rusten'. Dat verlengt hun levensduur en is bovendien goed voor uw voeten. Laat op het einde van de dag uw schoenen altijd luchten.
  • Gebruik houten schoenspanners om uw schoenen in vorm te houden. Alleen spanners van onbehandeld hout absorberen het vocht in uw schoenen optimaal. Schoenspanners uit cederhout hebben de voorkeur. Ze geven het leder een frisse geur.
  • Trek de schoenen aan met een schoenlepel. Let erop dat u de achterkant niet intrapt en maak de veters altijd helemaal los.

Verzorging per leersoort

Materiaalsoort Kenmerken Advies
Gladleer Voelt glad aan en is halfglanzend. Collonil Wax Leather spray, bevat bijenwas dat het leer verzorgt en beschermt.
Schoonmaken met een zachte vochtige doek.
Gevet leer Voelt glad aan en is dof. Het leer is tijdens de productie gevet. Door het vet is het leer donker, tijdens het dragen zal de schoen op bepaalde plekken lichter worden. Door de schoen opnieuw in te vetten wordt hij weer egaal donker. Collonil Wax Leather spray, bevat bijenwas dat het leer verzorgt en beschermt.
Schoonmaken met een zachte vochtige doek.
Suède Voelt ruw en ‘harig’ aan. Het is de onderkant van de huid. Tijdens het dragen ontstaan er gladde plekken. Collonil Nanopro spray, een impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken.
Vlekken verwijderen met een zachte vochtige doek. Gladde plekken kunt u weer opruwen met een suèdeborstel.
Nubuck Voelt ruw aan en is mat. De structuur lijkt op suède maar is fijner. Het is de bovenkant van de huid waar de toplaag vanaf geschuurd is. Tijdens het dragen ontstaan er gladde plekken. Collonil Nanopro spray, een impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken.
Vlekken verwijderen met een zachte vochtige doek. Gladde plekken kunt u weer opruwen met een suèdeborstel.
Gevet suède & nubuck Zie bovenstaand, maar dan is het tijdens de productie gevet. Door het vet is het materiaal donker, tijdens het dragen zal de schoen op bepaalde plekken lichter worden. Door de schoen opnieuw in te vetten wordt hij weer egaal donker. Collonil Wax Leather spray, bevat bijenwas dat het leer verzorgt en beschermt. Schoonmaken met een zachte vochtige doek.
Lakleer Leer waar een hoogglans laklaag overheen zit. Collonil Lack spray, dat geeft glans en maakt anti-statisch. Voorkomt lakbreuk bij regelmatig gebruik.
Schoonmaken met een zachte vochtige doek.
Reptielleer Ruw en schubbig uiterlijk. Tijdens het dragen zullen de schubben grover worden. Collonil Nanopro spray, een high-tech impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken. Vlekken met een zachte vochtige doek verwijderen.
Metallic Leer waar een metallic laag opgespoten is. Collonil Nanopro spray, een impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken. Vlekken met een zachte vochtige doek verwijderen.
Sheepskin Uggs Schapenleer met de vacht aan de binnenkant. De buitenkant is suède. Collonil Nanopro spray, een high-tech impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken.
Vlekken verwijderen met een zachte vochtige doek. Gladde plekken kunt u weer opruwen met een suèdeborstel.
Textiel Denk hierbij aan canvas en elastische materialen. Collonil Nanopro spray, een impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken. Vlekken met een zachte vochtige doek verwijderen.
Dit artikel verscheen 12 jaar geleden voor het eerst.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie