keyboard_arrow_up

Black Tie

Met Black Tie wordt een Smoking met een zwart strikje bedoeld. Een smoking was ooit een informeel velours jasje voor na het diner om bij het roken en het eten van kaas de kleding niet met rooklucht te laten doortrekken.
 20 maart 2013 1 min. leestijd
De smoking zoals wij hem tegenwoordig dragen is zwart of nachtblauw en bestaat uit een jas zonder zijsplitten, met satijnen revers, gepaspeleerde zakken en slechts één knoop. Traditioneel heeft een smoking een zogenaamde shawlkraag (hieronder links), maar tegenwoordig zie ook vaker de colbertkraag (rechts) van satijn. Eventueel kunt u onder een enkele rij smoking een vest met Schotse ruit of een ruw zijden vest met motief dragen. De broek heeft aan weerszijden een satijnen bies (galon) die nog een overblijfsel is van de voormalige officiersglamour.
Onder een smoking draag je een smokinghemd, wit met een blinde knoopsluiting en een opstaande boord (vadermoordenaar), een gewone omgeslagen boord mag echter ook. Onder een smoking worden gladde, zwarte schoenen gedragen.

Wat hoort echter niet?

Men draagt geen riem bij een smoking en ook het dragen van een horloge is af te raden, gezelligheid kent namelijk geen tijd. Een Cumberland kun je wel dragen, maar dat is een beetje uit de tijd. Kies wel voor een zwarte Cumberland en laat frivoliteiten voor wat ze zijn.
Dit artikel verscheen 11 jaar geleden voor het eerst.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie