keyboard_arrow_up

Alan Parsons

 8 februari 2012 2 min. leestijd
Engineer van o.a. Abbey Road(Beatles) en Dark Side Of The Moon(Pink Floyd). Met zijn eigen project scoort Alan Parsons begin jaren '80 twee grote hits in ons land: 'Don't Answer Me' en het door Colin Blunstone gezongen 'Old And Wise'.

Het ziet er al vroeg naar uit dat Alan Parsons' toekomst in de muziek ligt. Als kind kan hij geweldig piano, gitaar en blokfluit spelen. Toch kiest Parsons de andere kant van de muziek en wordt producer. Eind jaren zestig krijgt Parsons een baan bij de beroemde Abbey Road Studios in Londen. Hier krijgt hij de kans mee te werken aan verschillende projecten van de Beatles, waaronder het veel bejubelde album Abbey Road(1969) en het nummer 'Let It Be'. 

Wanneer de Beatles uit elkaar gaan, volgen onderhandelingen tussen Alan Parsons en Paul McCartney. Parsons wordt de producer van enkele vroege werken van McCartneys band Wings, waaronder het album Red Rose Speedway. Tegelijkertijd werkt hij ook samen met The Hollies en produceert onder andere het bekende 'The Air That I Breathe'. Maar na zijn medewerking aan het Pink-Floyd-album Dark Side Of The Moon(1973) komt Parsons' carrière als producer pas echt van de grond. Bijna iedereen die wat in de muziekwereld te betekenen heeft, wil daarna met Alan Parsons samenwerken. 

Parsons werkt mee aan de productie van platen van Pilot, Steve Harley, Cockney Rebel, John Miles en Al Stewart. Bij die laatste werkt hij mee aan het thema-album Time Passages, wat Parsons op een idee brengt. Samen met Eric Woolfson, met wie hij samengewerkt heeft in de Abbey Road Studios, besluit hij voor het eerst voor zichzelf te gaan werken en thema-albums te gaan maken. In 1974 beginnen beide heren aan hun eerste project: een muzikale interpretatie van het werk van de schrijver Edgar Allen Poe. Na bijna twee jaar duizenden banden doorgeworsteld te hebben is Tales Of Mystery And Imagination, het eerste album van Alan Parsons Project, een feit. 

Het volgende werk van het duo is I Robot, geïnspireerd door de science fiction-verhalen van Isaac Asimov. De traditie van Pink Floyd om serieuze onderwerpen met muziek te benaderen voortzettend maakt The Project vervolgens een album over eeuwenoude mythes, Pyramids, en in 1978 Eve, over vrouwenproblemen. Beide albums worden goud in Engeland en in 1980 maken de twee heren hun eerste platina album: The Turn Of A Friendly Card. In 1982 beleeft Alan Parsons Project haar grootste succes. Het album Eye In The Skywordt een grote hit en de titeltrack bestormt de top tien van de hitlijsten. The Project gaat door met het maken van thema-albums. Gaudiwordt in 1987 gemaakt met de Spaanse architect als hoofdthema. Het album wordt wereldwijd geroemd, maar het succes van Eye In The Skywordt niet meer gehaald. Parsons en Woolfson maken tenslotte in 1993 nog het psychoanalytische Freudiana, wat niet op een album wordt gezet, maar wordt uitgebracht in de vorm van een musical. Na de première besluiten de twee uit elkaar te gaan en Alan Parsons Project stop te zetten.
Dit artikel verscheen 12 jaar geleden voor het eerst.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie