keyboard_arrow_up

Muziek uit een doosje

De tijd van de CD lijkt geteld. Tegenwoordig staat muziek steeds meer online en is veel muziek alleen nog maar beschikbaar op de computer als MP3 bestand. Wat moet je nu doen als op zoek bent naar een vervanger van de traditionele CD-speler in de woonkamer?
 23 december 2014 5 min. leestijd

Muziek

De hoogste kwaliteit van digitale audio wordt behaald met een lossless (nagenoeg zonder verlies) bestandsformaat zoals FLAC of ALAC. Dit is te verkiezen boven WAV, omdat deze heel groot zijn en heeft WAV bestandsformaat weinig mogelijkheden om metadata, zodat bij het afspelen velden als artiest, tracknaam en album niet ingevuld worden. Wanneer een cd geript wordt naar een FLAC of ALAC, dan krijg je een muziekbestand dat (nagenoeg) identiek is aan de cd-opname. Let er wel op dat geript wordt naar 44,1 KHz en 16-bit omdat dit het maximum is dat Sonos aan kan. Bestanden geript met 96 KHz/24-bit of hoger worden niet ondersteund, waarbij aangetekend moet worden of het de vraag is of de verschillen hoorbaar zijn.
Tegenover lossless-bestanden staan 'lossy' bestandsformaten, zoals MP3, WMA en AAC. Hiermee ontstaan zeer compacte bestanden, maar dit gaat gepaard met het weggooien van frequenties aan de grenzen van wat mensen kunnen horen. Is de compressie echter te groot, dan het verschil echter wel hoorbaar. Cymbalen klinken dan bijvoorbeeld artificieel en bassen zijn hun fundament kwijt. Dit treedt op bij bitrates van 128 kb/s of lager (bitrates geven aan in hoeverre muziek gecomprimeerd werd).
Het is aan te raden om zoveel mogelijk met FLAC- of ALAC-bestanden te werken. Als dan niet mogelijk is, probeer dan de ondergrens te leggen bij AAC-bestanden van 256 kb/s en MP3's van 256 of 320 kb/s, waarbij maximaal 320 kb/s en een sample frequentie tot 48KHz ondersteund wordt.
(bron: Home Entertaiment Magazine)

Opslag

Er zijn door te tijd verschillende geluidsdragers geweest. Lang geleden begon het met de wasrol en langspeelplaat van vinyl. Daarna volgde de cassettebandjes en CD. Tegenwoordig wordt muziek meestal opgeslagen in MP3 formaat op computers en om te zorgen dat de computer niet altijd aan hoeft te staan, kan de muziek worden opgeslagen op een Network-attached storage, vaak afgekort tot NAS (handleiding). Dit is een apparaat waarin je harde schijven plaatst en dat vervolgens aangesloten wordt op het (thuis)netwerk. Doorgaans is een 2-bay server voldoende. Dit houdt in dat er twee harde schijven in de behuizing passen waardoor je een RAID-1 configuratie kunt realiseren. Een READ-1 configuratie houdt in dat alle data gelijktijdig op twee schijven wordt weggeschreven. Wanneer er één harde schijf kapot zou gaan dan blijven de gegevens toch behouden. Consequentie is wel dat je met 2 schijven van 2TB, maar maximaal 2TB aan informatie kunt opslaan.

Video

Om video te kunnen afspelen vanaf een NAS op bijvoorbeeld een Chromecast, dan zijn onderstaande instellingen te prefereren.
SoortWaarde
ContainerMP4
Video codecH.264
ProfileHigh (HiP)
Level4.1, 4.2 of 5
Frame rateGelijk aan origineel
Resolutie720p (1280x720)
Bitrate5.000 kb/s (2,25 GB per uur)
Audio codecAAC
Sample rate48 KHz
Bitrate96 kb/s
ChannelsStereo

Muziek afspelen met de Sonos Connect

De Sonos Connect zorgt ervoor de je muziek vanaf praktisch elke bron (zoals een NAS) op je geluidsinstallatie kunt afspelen. De Connect bedien je vanaf je mobiele telefoon of tablet. Om de Connect draadloos aan te sluiten op het netwerk was tot voor kort de aparte Bridge nodig, maar sinds een update van het systeem kan Sonos apparatuur direct gekoppeld worden aan het bestaande Wifi netwerk. Als er geen vrije poort meer beschikbaar is, kan de Conncect tussen bijvoorbeeld een televisie en de router geplaatst worden en daardoor is er maar één poort op de router nodig voor twee apparaten: de Connect en de in dit voorbeeld de televisie.

Technisch vergelijk tussen Sonos en Olive One

Een vergelijkbaar product als de Sonos is de Olive One (zie hieronder). De verschillen worden hieronder inzichtelijk gemaakt.
ApplicatiesOlive OneSonos
7Digitalx
Deezerxx
Google Playx
Jukex
Qobuzx
Rdiox
Spotify®xx
Tuneinx
BestandsformatenOlive OneSonos
Audible Format 4 (.AA)x
AACx
AIFFxx
FLAC32-bit/384kHz16-bit/44.1kHz
ALACxx
MP3xx
OGGxx
WAVxx
WiMPx
WMA (m.u.v. Pro & Lossless)x

Olive One

De fabrikant Olive heeft met behulp van crowdfunding een project gestart om een hoogwaardige multi-media speler in de markt te zetten voor de consumentenmarkt onder de naam Olive One. Om dit te bereiken is de Olive One uitgerust met een 32-bit/384kHz digitaal naar analoog convertor (DAC). De Olive One is bedoeld voor het afspelen van muziek in alle formaten (MP3s, FLAC, ALAC, WAV, AIFF en iTunes) almede verschillende bronnen (Spotify, Deezer, YouTube, NAS, harde schijf). Connectie kan worden gemaakt via wifi, bluetooth en UTP via UPnP protocol. Bediening vind plaats op het apparaat zelf of met een app op je mobiele telefoon (Android). De Olive One is uitgerust met een eigen (2x 32W) versterker, zodat je er direct passieve speakers op kunt aansluiten. Daarnaast kun je met een 3,5mm audiojack een analoge verbinding maken met je traditionele versterker. De hoogste kwaliteit behaal je met de digitale coax audio uitgang, maar dan moet de versterker daar wel een ingang voor hebben.

Afstandsbediening

Om de geluidsinstallatie te kunnen bedienen heb je genoeg aan je smartphone, maar een tablet is iets meer geschikt omdat je daarop meer kunt zien. Een prima Android tablet met een goede prijs/kwaliteitsverhouding is de Samsung Galaxy Tab 4 10.1. Om de Sonos Connect te kunnen bedienen heb je een aparte gratis app nodig die je kunt vinden bij Google play.

Versterking

De Denon PMA-720AE is een geïntegreerde versterker met een vermogen van twee keer 85 watt (bij 4 ohm). Op deze versterker vind je enkel de hoogst nodige bedieningsknoppen. Uitgebreidere functies krijgen een plaats op de afstandsbediening. Aan de voorkant valt vooral de volumeknop in het midden van het toestel op. Verder vinden we naast de standaard knoppen om het geluid te regelen, een hoofdtelefoonuitgang, twee kleine knopjes om de twee luidsprekercircuits te selecteren en een draaiknop waarmee de bron gekozen kan worden. Een klein lampje dat met de knop meedraait geeft aan naar welke bron je aan het luisteren bent. Aan de achterkant van de geïntegreerde versterker vinden we naast een antenne-aansluiting ook nog vijf vergulde ingangen (phono, cd, tuner,aux en netwerk). Ook kun je aan de versterker twee recorders aansluiten op de audio-uitgangen. De versterker heeft verder aansluitingen voor vier luidsprekers die je in twee circuits kunt aansluiten. Als er een tekort aan stopcontacten ontstaat kun je energie voor drie toestellen via de drie ingebouwde stopcontacten halen.

Luidsprekers

Spotify

Een manier om muziek af te spelen via Sonos is met behulp Spotify. Deze muziekdienst geeft toegang tot nagenoeg alle muziek die wereldwijd beschikbaar is. De mogelijkheden zijn nagenoeg onuitputtelijk. Wat echter niet kan is een afspeellijst in willekeurige volgorde sorteren. Dit kan wel eens handig zijn om te zorgen dat nummers van dezelfde artiest niet te dicht bij elkaar staan. Dit doe je als volgt:
  • Ga in de Spotify-app naar de afspeellijst die je wilt sorteren en kopieer (met CTRL-A gevolgd door CTRL-C) alle nummers.
  • Plak de nummers in onderstaand tekstveld (met CTRL-V) en klik op de knop "Willekeurig sorteren".

    Kopieer alle links in bovenstaand tekstveld door op de knop "Kopiëren" te klikken.
  • Maak een nieuwe afspeellijst aan of verwijder alle bestanden uit een bestaande afspeellijst (met CTRL-A en DELETE).
  • Plak de nummers in de afspeellijst (met CTRL-V).

Wanneer je een CSV-bestand wil importeren als playlist dan kan dat met de importfunctie van TuneMyMusic.
11 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en 10 jaar geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 2 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie