keyboard_arrow_up

A New York state of mind

 27 april 2011 2 min. leestijd

Billy Joel

New York state of mind is de titel van een lied van Billy Joël, afkomstig van zijn LP Turnstiles uit 1976. Hij beschrijft een beetje melancholiek wat hij nodig heeft en dat is een bezoek aan New York, hij is namelijk in een "New York state of mind". Opvallend is echter dat hij zijn gevoel niet echt onder woorden kan brengen. Hij geeft wel aan dat andere mensen op vakantie gaan naar Miami Beach of Hollywood. De zanger heeft dat ook wel gedaan, maar dat is niet vergeleken met New York . Het maakt hem trouwens niet uit of hij naar Chinatown gaat of naar de Riverside.

Alycia Keys

In het nummer "Empire State of Mind (Part II)" probeert Alica Keys de essentie van de stad weer te geven waar ze is opgegroeid. In een interview in 2011 zegt ze hier het volgende over:
"I definitely wanted to give my version of it and my vision of how I see New York and how it feels to me. So I just sat down at my piano and I kind of broke it down and started singing about New York as I see it."

New York, New York

Samen met "My Way" is "(Theme from) New York, New York" misschien wel het bekendste nummer van Frank Sinatra. Dat wil niet zeggen dat deze ode aan de "the city that never sleeps" oorspronkelijk voor Sinatra geschreven is. Het is namelijk de titelsong van de gelijknamige film uit 1977 van Martin Scorsese. Het lied is gecomponeerd door John Kander en van tekst voorzien door Fred Ebb. Dit deden ze voor Liza Minelli die de hoofdrol in de film vertolkte. Kander en Ebb schreven de muziek en teksten voor de musical en film Cabaret.
Dit artikel verscheen 13 jaar geleden voor het eerst.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie