keyboard_arrow_up

Schwartzwälder Schinken

Schwarzwälder Schinken is een gerookte rauwe varkensham. Samen met de Schwarzwälder Kirschtorte zijn dit de bekendste streekproducten uit het Duitse Zwarte Woud.
 18 september 2015 1 min. leestijd zwartewoud.info

Bereiding

Na het uitbenen wordt de ham droog gepekeld en met knoflook, koriander, peper en jeneverbessen ingesmeerd. Gedurende 2 weken wordt de ham 2 weken in dit "zoutbad" gedompeld of gerold waarna het zout wordt verwijderd. Dit geeft het vlees zijn rode kleur. Nadat het vlees uit het zoutbad is gehaald moet de ham 2 weken tot rust komen waarna de ham enkele dagen wordt gerookt op verse dennen en sparren in een rookkamer met een temperatuur van 25˚C. Dit geeft de ham zijn karakteristieke aroma en zwarte kleur. Aansluitend wordt de ham 3 weken aan de lucht gerijpt. De receptuur schrijft voor dat ongeveer 1/5 van de ham uit een witte vetrand bestaat. Het meer compacte Schwarzwälder Speck wordt op dezelfde manier bereid, maar dan is het vlees afkomstig uit de buik (2) van het varken.
De ham is het dikke deel van de achterbout (1) van een varken (foto: Rainer Zenz)

Bescherming

Sinds 1997 is de herkomst van de Schwarzwälder Schinken beschermd door middel van een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) op Europees niveau. Deze bescherming houdt in dat de ham alleen mag worden bereid en verpakt in het Zwarte Woud. De Europese bescherming zegt niets over de bereiding en samenstelling van het product, maar daarvoor zorgt Duitse regelgeving. Het vlees zelf komt doorgaans uit Noord-Duitsland of andere Europese landen.
Traditionele boerderij in het Schwarzwald (foto: Philipp Roth)
9 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en 9 jaar geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 3 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie