keyboard_arrow_up
Decanteren
 14 juli 2010 1 min. leestijd
Decanteren is het uitschenken van wijn in een karaf. Het is een handeling die om twee redenen kan plaats vinden: om zuurstof gemakkelijker toegang te geven tot de wijn, waardoor de ontwikkeling en dus de aroma's sneller en beter tot hun recht komen. Of om eventueel depot dat in de fles aanwezig is te scheiden van de wijn die in de glazen geschonken moet gaan worden.
Sommige wijnen, met name de niet gefilterde, vormen in de loop van de tijd spontaan 'depot'. Bezinksel, dat zich in de liggende fles op de zijkant afzet of tegen de onderzijde van de kurk.. Depot heeft niets te maken met eventueel bederf van de wijn, wel met het ouderen.
Decanteren is de kunst om de wijn uit de fles te krijgen met achterlating van het depot erin. Het is heel eenvoudig. Plaats de fles heel voorzichtig rechtop, het liefst een dag voor het gebruik. Het bezinksel zakt dan naar de bodem. Ontkurk de fles zonder te schudden en schenk de wijn voorzichtig over in een karaf. Om te kunnen zien of het bezinksel er al aan komt, wordt een lichtbron (meestal een brandende kaars) onder de flessenhals gezet. Het doorschijnende licht maakt de 'opmars' van het depot richting hals zichtbaar. Voor degenen, die deze kunst onvoldoende onder de knie krijgen is er altijd nog de mogelijkheid om de wijn door een fijn theezeefje of koffiefilter in de karaf te schenken, om depot in de glazen te voorkomen.
Dit artikel verscheen 14 jaar geleden voor het eerst.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie