keyboard_arrow_up

Een kijkje in de keuken bij de Deense politiek

Borgen is een Deense televisieserie die het leven van politica Birgitte Nyborg volgt.
 3 juni 2022 3 min. leestijd
Statsminister Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) in de voor haar karakteristieke houding voor het raam.
De naam van de televisieserie Borgen (De burcht) verwijst naar het regeringscentrum Christiansborg in Kopenhagen. In dat gebouw bevindt zich het Deense parlement (Folketinget) en het departement (Statsministeriet) van de minister-president (Statsminister). Hoewel de serie fictie is, worden er wel situaties gepresenteerd die ook de realiteit voorkomen. En omdat het Deense politieke stelsel vergelijkbaar is met het Nederlandse zie je ook herkenbare situaties uit de Nederlandse politiek. Mede daardoor dat
verschillende Nederlandse politici
In het televisieprogramma De wereld draait door vertelden onder andere Gerdi Verbeet en Alexander Pechtold dat ze Borgen keken.
met veel plezier deze serie volgden.

Birgitte Nyborg

De centrale figuur is politica Birgitte Nyborg, gespeeld door Sidse Babett Knudsen. In haar functie van Statsminister moet ze bijna dagelijks keuzes maken tussen haar oorspronkelijke idealen en de harde politieke werkelijkheid. Vertrouwensrelaties met andere politici worden regelmatig op de proef gesteld en er wordt veel gevraagd van haar vermogen om behendig te opereren. Daarbij moet zij soms haar handen vuil maken. Bovendien wordt het steeds minder mogelijk haar gezinsleven overeind te houden. Ze kan maar weinig thuis zijn, haar echtgenoot wil zelf carrière maken en haar opgroeiende zoon en dochter hebben het moeilijk. Ook de beide andere hoofdpersonages, de ambitieuze journaliste Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) en de cynische spindoctor Kasper Juul (Pilou Asbæk), worden voortdurend geconfronteerd met professionele en persoonlijke dilemma's.

All the president's men

In de keuken van Katrine Fønsmark hangt een poster van de film
'All the President's Men'
, een politieke thriller uit 1976 die gebaseerd is op het gelijknamige boek van
twee journalisten van de Washington Post
.
Deze journalisten waren Carl Bernstein en Bob Woodward.
De film gaat over het onderzoek naar het
Watergateschandaal
De Watergate-affaire was een politiek schandaal waarbij bleek dat het team van Richard Nixon ongeoorloofde methodes gebruikte tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1972.
waarbij men gebruik maakte van een informant die bekend stond als
Deep Troat
.
In 2005 bekende voormalige FBI-onderdirecteur Mark Felt dat hij Deep Throat was.
Het onderzoek leidde uiteindelijk tot het aftreden van president Nixon in 1974.
Elke aflevering wordt voorafgegaan door een passend citaat, bijvoorbeeld van een beroemde denker over macht, zoals Niccolò Machiavelli of Bertrand Russell.

Het derde seizoen

In het derde seizoen, dat twee jaar later speelt, is Birgitte Nyborg geen premier meer. Zij en Katrine Fønsmark gaan nieuwe politieke en persoonlijke uitdagingen aan. De zekerheden van Torben Friis (Søren Malling) worden hevig aan het wankelen gebracht. Kasper Juul treedt minder op de voorgrond en is vooral belangrijk als de vader van Katrine's kind. Hij heeft de overstap gemaakt van de politiek naar de journalistiek en Katrine doet het omgekeerde.

De handtas

In het derde seizoen is Birgitte Nyborg regelmatig in beeld met een Hermès Garden Party Bag.
Birgitte Nyborg met haar handtas
Deze handtas is gemaakt van Negonda kalfsleer dat zich kenmerkt door een stevig en onregelmatig gerimpeld oppervlak. Deze structuur ontstaat door de huiden voor het looien zo te behandelen dat het leer samentrekt en krimpt.
De Hermès Garden Party Bag
De tas is uit productie en alleen nog tweedehands te vinden.
In het vierde seizoen is Birgitte Nyborg de Deense minister van buitenlandse zaken (foto: Mike Kollöffel)

Power & Glory

In 2022 pakt Netflix de draad weer op met een vierde seizoen. Birgitte Nyborg is nu minister van Buitenlandse Zaken en komt in aanvaring met de premier (en nog vele anderen) over de vonst van olie in Groenland.
Onder de vele bekende gezichten die terugkeren zit ook Katrine Fønsmark die worstelt om de nieuwszender TV1 weer uit het slob te trekken.
10 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en 2 jaar geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 2 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie