keyboard_arrow_up

Een kijkje in de keuken bij de Deense politiek

 19 maart 2014 leestijd 2 minuten
video_library
Borgen is een Deens politiek televisiedrama van de publieke omroep DR. De drie seizoenen, van elk tien afleveringen, werden uitgezonden in respectievelijk 2010, 2011 en 2013.
Borgen (De burcht) verwijst naar het regeringscentrum Christiansborg in Kopenhagen, het gebouw dat onder meer het Deense parlement (Folketinget) en het departement (Statsministeriet) van de minister-president huisvest. Hoewel de serie tot de fictie behoort en de personages, hun belevenissen en de politieke partijen dus verzonnen zijn, verwijst de plot wel naar herkenbare situaties en locaties en omdat het Deens politieke stelsel veel overeenkomsten vertoont met het Nederlandse, is het heel herkenbaar.

All the president's men

In de keuken van Katrine Fønsmark hangt een poster van de film "All the President's Men". Dit is een politieke thriller uit 1976 gebaseerd op het boek van de journalisten Carl Bernstein en Bob Woodward. De film gaat over het onderzoek van de twee journalisten naar het Watergateschandaal waarbij men gebruik maakte van een informant die bekend stond onder code-naam Deep Troat. Het onderzoek van de twee journalisten leidde tot het aftreden van president Richard Nixon.

Birgitte Nyborg

De centrale figuur is politica Birgitte Nyborg, gespeeld door Sidse Babett Knudsen. In de loop van de seizoenen moet zij in haar functie van Statsminister (minister-president) bijna dagelijks keuzes maken tussen haar oorspronkelijke idealen en de harde politieke werkelijkheid. Vertrouwensrelaties met andere politici worden regelmatig op de proef gesteld en er wordt veel gevraagd van haar vermogen om behendig te opereren. Daarbij moet zij soms haar handen vuil maken. Bovendien wordt het steeds minder mogelijk haar gezinsleven overeind te houden. Zij kan maar weinig thuis zijn, haar echtgenoot wil zelf carrière maken en haar opgroeiende zoon en dochter hebben het moeilijk. Ook de beide andere hoofdpersonages, de ambitieuze journaliste Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) en de cynische spindoctor Kasper Juul (Pilou Asbæk), worden voortdurend geconfronteerd met professionele en persoonlijke dilemma's. Elke aflevering wordt voorafgegaan door een passend citaat, bijvoorbeeld van een beroemde denker over macht, zoals Niccolò Machiavelli of Bertrand Russell.

De handtas

In het derde seizoen zie je Birgitte Nyborg regelmatig in beeld met haar handtas. Deze tas is de Hermès Garden Party Bag.

Het derde en laatste seizoen

In het derde seizoen, dat twee jaar later speelt, is Birgitte Nyborg geen premier meer. Zij en Katrine Fønsmark gaan nieuwe politieke en persoonlijke uitdagingen aan. De zekerheden van Torben Friis (Søren Malling) worden hevig aan het wankelen gebracht. Kasper Juul treedt minder op de voorgrond en is vooral belangrijk als de vader van Katrine's kind. Hij heeft de overstap gemaakt van de politiek naar de journalistiek en Katrine doet het omgekeerde. De bedenker en belangrijkste scenarioschrijver is Adam Price, die de serie heeft geschreven met Jeppe Gjervig Gram en Tobias Lindholm voor het Deense DR1. In Nederland werd de serie uitgezonden door de Vara
Dit artikel verscheen voor het eerst 7 jaar geleden.