keyboard_arrow_up

Spectre brengt ode aan voorgaande Bondfilms

Het heeft er alle schijn van dat SPECTRE een ode gaat brengen aan voorgaande Bondfilms. Met name aan de films waarin SPECTRE voorkomt. Gedurende het productieproces van de film werden steeds meer hints gegeven, dat er de film vol zit met verwijzingen naar de eerdere films.
 2 november 2015 9 min. leestijd
Leeswaarschuwing: Dit artikel bevat details over de inhoud en/of afloop van het verhaal.

Dr. No (1962)

De eerste schurk waarmee James Bond (in de films) te maken krijgt is Dr. No, die zich kleed in een jasje met mandarijn-kraag. Dr. No is een prominent lid van SPECTRE.
Dr. No
In de film Spectre (SPecial Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion) zien we de mandarijn-kraag weer terug op het jasje van Franz Oberhauser.
Franz Oberhauser in Spectre

From Russia with Love (1963)

Schaak

In de tweede Bondfilm maken we kennis met Kronsteen. Deze schaakgrootmeester is een belangrijk lid van SPECTRE en bedenker van het plan om een decodeermachine van de Russen te stelen.
Kolonel Tov Kronsteen
In de film Spectre zien we Mr. White terug. Ook hij is vermoedelijk via de Quantum organisatie gelinkt of rechtstreeks lid van SPECTRE. Net als Kronsteen houdt hij van schaken en is verantwoordelijk voor verschillende criminele projecten.
Mr. White in Spectre

De restauratiewagon

In From Russia with Love reist Bond samen met Tatiana Romanova met de Oriënt-Express van Istanbul naar Venetië. Tijdens deze reis ontmoeten ze Donald "Red" Grand in de restauratiewagon.
From Russia With Love
In de film Spectre reist Bond samen met Madeline Swann in een trein en daar ontmoeten ze elkaar in de restauratiewagon.
Spectre
In dezelfde trein waar Bond in de restauratiewagon zit met Tatiana Romanova vindt ook een vechtpartij plaats mer Red Grand.
From Russia with Love
In Spectre komt het ook tot een gevecht tussen Bond en de schurk Hinx.
Spectre

Goldfinger (1964)

In Goldfinger krijgt James Bond voor het eerst de beschikking over een Aston Martin. Deze DB5 is uitgerust met verschillende extra snufjes zoals machinegeweren, kogelvrij glas en een schietstoel om ongenode passagiers uit de auto te schieten. Deze auto wordt door Q aan James Bond voorgesteld in de werkplaats van Q.
Goldfinger
In SPECTRE krijgt James Bond weer een splinter nieuwe Aston Martin van Q. Dit keer de speciaal voor de film ontworpen DB10. De plek waar dit gebeurt en de manier waarop lijken sprekend op de scene uit Goldfinger (soort van kelder met dezelfde plafondlampen). Zelfs de kleding en de houding van Bond lijken sprekend op elkaar, zo blijkt uit onderstaande still afkomstig uit de uitgebreide trailer.
Spectre

Thunderball

In de film Thunderball (1965) rijdt de SPECTRE agent Fiona Volpe op een goudkleurige BSA A65 Lightning motor. Fiona Volpe vuurt in deze film twee raketten af en blaast daarmee de auto die op zijn beurt de Aston Martin DB5 van James Bond volgde.
Thunderball
Op onderstaande foto, gemaakt tijdens de opnames van Spectre, is een op de BSA lijkende motor te zien, met wederom aan de linker en rechterkant een wapen. Waarschijnlijk is dit een mitrailleur en geen raketwerpers. Desondanks een duidelijke verwijzing naar de motor uit Thunderball. Daar staat dan weer tegenover dat Fiona Volpe geen bondgenoot was en de motor op onderstaande foto in het lab van Q staat.
Spectre

On Her Majesty's Secret Service (1969)

Voor SPECTRE zijn er opnames gemaakt bij en in het splinternieuwe bergrestaurant IceQ, dat hoog boven het Oostenrijkse skioord Sölden op de Gaislachkogl is gelegen. Dit restaurant schijnt in de film gebruikt te worden als soort kuuroord. Dit komt overeen met bergstation Piz Gloria uit On Her Majesty's Secret Service dat ook als een soort kuuroord fungeerde.
Piz Gloria
Restaurant IceQ (bron: Sölden.com)

Muziek

Naast het restaurant op de berg zit er in de tweede trailer nog een verwijzing naar de film uit 1969. Vanaf 1:44 duidelijk het thema van "On Her Majesty's Secret Service" te horen. Dit zou kunnen worden gezien als eerbetoon aan de in 2011 overleden componist John Barry, maar het is niet ongebruikelijk om in trailers thema's uit eerdere films terug te laten komen. In de film komt dit thema niet terug.

Blofeld of Bleuchamp

In On Her Majesty's Secret Service claimt Ernst Stavro Blofeld recht te hebben op de titel "Graaf Balthazar de Bleuchamp". Tijdens zijn verblijf op Piz Gloria kleedt hij zich in een Nehru-kostuum met opstaande kraag.
Blofeld in On her Majesty's Secret Service
In de film Spectre draagt Frans Oberhauser (afkomstig uit Oostenrijk) een soortgelijk jasje dat (zoals hiervoor al aangeven) ook lijkt het het jasje van Dr. No.
Franz Oberhauser

Live and Let Die (1973)

In Live and Let Die reist Roger Moore als James Bond af naar het fictieve Caribische eiland San Monique. Daar wordt hij geconfronteerd met Baron Samedi. Dit is in de Voodoo cultuur de god van de dood.
Baron Samedi in Live and Let Die
In Spectre is James Bond in Mexico aanwezig de feestelijkheden rondom de "Día de los Muertos" oftewel dag van de doden. In Haïti wordt tijdens de "Día de los Muertos" op een kerkhof gedanst om Baron Samedi te laten ontwaken. Laat dit nu net het ritueel zijn dat Baron Samedi opvoert in Live and Let Die.
Spectre
In een poging te ontsnappen aan zijn achtervolgers stapt James Bond in een lesvliegtuig en tijdens het taxiën verliest hij een groot deel van de vleugels. In Spectre landt Bond op een bosweg en door de bomen die aan weerskanten staat, verliest ook dit vliegtuig een groot deel van zijn vleugels. In het begin van Live and Let Die heeft Bond in zijn appartement bezoek en met behulp van zijn horloge (!) opent hij de jurk van de Italiaanse geheim agente Miss Caruso. Niet helemaal op dezelfde manier, maar visueel wel hetzelfde op film vastgelegd doet James Bond hetzelfde bij Lucia Sciarra.

For Your Eyes Only (1981)

In de vierde Bondfilm met Roger Moore als James Bond zien we in de pre title sequence dat Bond een bezoek brengt aan het graf van zijn vrouw Teresa "Tracy" Bond, waarna hij opgehaald wordt door een helikopter die op afstand overgenomen wordt door een kale man met een witte kat op schoot. Waarschijnlijk wordt hier Blofeld bedoeld, hoewel dit officieel nooit bevestigd is. In Spectre zien we Bond op een soortgelijke wijze aan een helikopter hangen als in For Your Eyes Only.

Die Another Day (2002)

In Die Another Day zitten op zich al ontelbaar verwijzingen naar de voorgaande films. Een van de meest opvallende verwijzing is echter niet naar een film. Het is het boek "A Field Guid to Birds of the West Indies" dat James Bond in Havana bekijkt.
Die Another Day
Dit boek is geschreven door de ornitholoog James Bond en Ian Fleming heeft de naam van deze ornitholoog geleend om aan zijn geheim agent te geven.
Productiefoto van Spectre, genomen in het appartement van Bond
In Die Another Day slipt de Aston Marting Vanquish over een bevroren meer in IJsland. Hetzelfde beeld zien we terug in Spectre, maar nu is het een Aston Martin DB10 in de straten van Rome.

Casino Royale (2006)

James Bond heeft een indringend gesprek met Vesper Lynd onder genot van een cocktail. In Spectre heeft Bond een soortgelijk gesprek met Madeleine Swann.

Quantum of Solace (2008)

Na tijdje verblijf in de woestijn van Bolivia komen Bond en Camille terug in de bewoonde wereld.
Quantum of Solace
In Spectre belandt Bond wederom met een vrouwelijke metgezel (dit keer Madeleine Swann) in een woestijn.
Spectre

Skyfall (2012)

In de teaser trailer zien we dat Bond van Moneypenny een doos krijgt met spullen die overgebleven zijn uit zijn ouderlijk huis Skyfall uit de gelijknamige film. Wanneer hij door deze spullen kijkt, staat de bulldog die M aan Bond naliet op de salontafel van Bonds appartement.

Synopsis

De James bond van Ian Fleming wordt geboren in Zurich als zoon van Andrew Bond uit het Schotse Glencoe en Monique Delacroix, afkomstig uit het Zwitserse kanton Vaud. Beide ouders van Bond komen om het leven als gevolg van een tragisch ongeval tijdens het klimmen op vakantie in Frankrijk. James Bond was toen 11 jaar. Na de dood van zijn ouders wordt Bond onder het voogdij geplaatst van zijn tante Charmian uit het graafschap Kent. De tweede in lijn voor het voogdijschap is Hannes Oberhauser (zie foto hierboven), de vader van Franz Oberhauser. Van Hannes leert Bond in Kitzbühel klimmen en skiën. De band tussen Hannes en Bond is zeer sterk, zo blijkt uit het het boek "Octopussy" waarin Bond aangeeft dat hij Hannes als zijn tweede vader beschouwt.
De boodschap, die Bond ontvangt uit stukken afkomstig van Skyfall, doet Bond besluiten af te reizen naar Mexico-Stad en Rome. In Italië ontmoet hij Lucia Sciarra, de weduwe van een beruchte misdadiger. Bond infiltreert in een geheim genootschap, waardoor hij achter het bestaan van een sinistere organisatie komt: SPECTRE.
Ondertussen in Londen bekritiseert Max Denbeigh, de nieuwe baas van het Centre for National Security, het gedrag van James Bond. Hij vraagt zich af hoe relevant MI6, de Britse geheime dienst geleid door de nieuwe M, nog is. James Bond schakelt daarom in het geheim Moneypenny en Q in om Madeleine Swann voor hem te vinden. Zij is de dochter van een oude tegenstander van Bond, Mr. White, die meer over de geheimzinnige organisatie SPECTRE moet weten. Als de dochter van een moordenaar begrijpt zij Bond beter dan wie ook.
Naarmate Bond doordringt tot de kern van SPECTRE, komt hij achter de huiveringwekkende connectie tussen hemzelf en de tegenstander die hij najaagt...

Writing's on the wall (Sam Smith) via Spotify

De cast

 • James Bond

  Daniel Craig

 • M (Gareth Mallory)

  Ralph Fiennes

 • Miss Moneypenny

  Naomi Harris

 • Q

  Ben Whishaw

 • Bill Tanner

  Rory Kinnear

 • Franz Oberhauser

  Christoph Waltz

 • Lucia Sciarra

  Monica Bellucci

 • Madeleine Swann

  Léa Seydoux

 • Max Denbigh

  Andrew Scott

 • Hinx

  Dave Bautista

 • Estrella

  Stephanie Sigman

Opnames

De opnames begonnen in november 2014 en duurden tot halverwege 2015. Als filmlocaties werd gekozen voor de Pinewood studio's in London, Mexico City, Rome, Tangier en Erfoud (Marokko). James Bond zal zich ook weer in de sneeuw begeven. Deze keer gaat James naar Oostenrijk en doet daar in Sölden het Ice-Q restaurant, Obertilliach en Altaussee aan.

Gadgets

Spectre Octopus Ring

De Spectre-ring speelt een prominente rol in de film. De ring is ontworpen door productie-designer Dennis Gassner en is geïnspireerd op de ring uit From Russia With Love. De ring voor de film is gemaakt door de Propshop die eerder de beroemde Aston Martin in schaal 1/3 voor Skyfall bouwde.
Spectre Octopus Ring (foto: 007.com)
Een exacte replica is te koop in de webshop van 007.com. In het productieproces is eerst een 3D model is was gemaakt en daarna in zilver uitgevoerd en uiteindelijk met de hand afgewerkt door de mensen van Propshop.

Omega Seamaster

Het is nog steeds een Seamaster, maar de Seamaster uit het Brosnan tijdperk is nu definitief vervangen door een stoerder model. In Spectre draagt Craig een speciaal voor de film ontworpen Seamaster (zie hieronder) en deze zal in een beperkte oplage van 7.000 stuks beschikbaar komen op de markt.
Omega Seamaster 300 “Spectre” limited edition (foto: Omega)

Aston Martin DB10

Speciaal voor de film heeft Aston Martin de DB10 ontworpen. Marek Reichman, hoofd van de design afdeling van Aston Martin, heeft een interview gegeven aan Top Gear over de DB10.

Externe bronnen

Spectre poster (foto: 007.com)

Recensies

CVR Magazine:
'De beelden zijn oogverblindend, de acties zijn verbluffend, de verwijzingen naar andere Bondfilms zijn leuk maar het verhaal zit niet goed in elkaar. Het lijkt alsof Bond verstrikt is geraakt in zijn eigen clichés door een geloofwaardige Bond op te voeren in een totaal ongeloofwaardig verhaal. Al met al een best een vermakelijke film, maar zeker niet een film die kan tippen aan de betere films zoals bijvoorbeeld Casino Royale, Skyfall of On Her Majesty's Secret Service.'

Interview met Sam Mendes en Daniel Craig

© SPECTRE © 2015 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc., Danjaq, LLC and Columbia Pictures, Inc.
007 Gun Symbol Logo © 1962 Danjaq, LLC and United Artists Corporation. All Rights Reserved. James Bond Gun Barrel Logo © 1988 Danjaq S.A. & MGM/UA. James Bond Iris Logo © 1999 MGM Inc. James Bond, 007 Gun Symbol Logo, and Other Bond-related Trademarks TM Danjaq, LLC.
10 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en 9 jaar geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 6 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie