keyboard_arrow_up

Sir Roger Moore (1927-2017)

Een terugblik op het leven van Roger Moore, de James Bond van de jaren 70, die op 23 mei 2017 op 89 jarige leeftijd overleed.
 23 mei 2017 2 min. leestijd Allan Warren
Voordat Roger (George) Moore in 1973 voor het eerst de rol van James Bond op zich nam, had hij al bekendheid verworven met zijn optredens in de televisie series Ivanhoe (1958-1959), The Saint (1962-1969) en samen met Tony Curtis in The Persuaders (1970-1971).
Roger Moore bij de Aston Martin DBS uit The Persuaders (foto: ClassicDriver.com)
In tegenstelling tot de rest van Europa was The Persuaders niet succesvol in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Vandaar dat de serie al na 24 afleveringen werd gestopt. Dit gaf Roger Moore de kans om in te gaan op het aanbod om de rol van James Bond te gaan vertolken. Sean Connery had na Diamonds are Forever aangegeven definitief te stoppen met Bond en er waren destijds mensen die vonden dat Connery te oud werd voor de rol. Saillant detail: Roger Moore was 5 jaar ouder dan Connery.

In zijn boek Bond on Bond vertelt Moore hoe hij zich de rol van James Bond eigen maakte. Hij besefte zich heel goed dat hij een andere acteur was dan Connery en dat hij ook niet moest proberen Connery te imiteren. Vandaar dat Moore een meer luchtige Bond speelde, met de voor hem kenmerkende opgetrokken wenkbrauw en tongue-in-cheek. Hierbij klampte Moore zich vast aan Ian Fleming die schreef dat Bond er geen plezier in had om mensen te doden, maar dat dit een noodzakelijk onderdeel was van zijn beroep. Dat is ook waarom Roger Moore grote moeite had met de eindscène in A View to a Kill waarin schurk Zorin zijn medewerkers met een mitrailleur vermoord. Opvallend is ook dat de Bond van Roger Moore nooit in een Aston Martin rijdt, geen Wodka Martini's bestelt en geen sigaretten rookt (wel sigaren). Dat laatste kwam door Tony Curtis die hem een foto van een rokerslong toonde toen Moore om een asbak vroeg op visite bij Curtis in Los Angeles. Vanaf dat moment zwoer Moore het roken over de longen af.

Uiteindelijk zou Roger Moore zeven keer de rol van geheim agent 007 vertolken en dat is één keer meer dan Sean Connery, wanneer we de onofficiële Never Say Never Again niet meetellen.
In zijn periode als Bond speelt Moore in verschillende andere films zoals bijvoorbeeld North Sea Hijack uit 1980, maar na zijn Bondtijd doet Moore het rustig aan en verschijnt sporadisch in een film. In 1991 wordt hij benoemd tot UNICEF goodwill-ambassadeur, waaraan hij een groot deel van zijn tijd besteedt. Als dank daarvoor wordt hij in 1999 benoemd tot Commander of the Order of the British Empire (CBE) en in 2003 gepromoveerd tot Knight Commander (KBE) waardoor hij zichzelf Sir Roger Moore mocht noemen.
Op dinsdag 23 mei 2017 (een dag na de terroristische aanslag in Manchester) overleed Roger Moore aan de gevolgen van kanker in zijn woonplaats Crans-Montana in Zwitserland.
Dit artikel verscheen 7 jaar geleden voor het eerst. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 6 maanden geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie