keyboard_arrow_up

Twin Peaks

Who killed Laura Palmer? Daarover gaat Twin Peaks en na ruim 25 jaar is er nog steeds veel te ontrafelen.
 11 januari 2012 2 min. leestijd
Twin Peaks is een Amerikaanse televisieserie van David Lynch en Mark Frost, die voor het eerst werd uitgezonden in 1990 en 1991. De serie speelt zich af in een plaatsje aan de Canadese grens in de Amerikaanse staat Washington. Nadat de populaire scholiere Laura Palmer vermoord wordt aangetroffen, wordt FBI-agent Dale Cooper op pad gestuurd om de zaak te onderzoeken.
De serie verkreeg snel een wereldwijde cultstatus. Na het eerste seizoen van acht afleveringen volgde een tweede seizoen met 22 afleveringen. De Peaksmania uitte zich onder andere in een aantal boeken over de serie.
Na de twee seizoenen volgde de film Fire walk with me. Daarna werd het 25 jaar stil. Tot in 2016 bekend werd dat er een nieuw seizoen zou komen. Dit seizoen is in Nederland exclusief on demand op Videoland te zien. Twin Peaks werd gefilmd in een voor televisieproducties zowel technisch als kunstzinnig revolutionaire wijze die eerder enkel aan films was voorbehouden. Het zette daarmee een standaard voor latere televisieseries zoals bijvoorbeeld de X-files en de televisieserie Fargo.

Interessante websites

 • Dugpa

  De website Dugpa.com heeft een aantal jaren geleden actie gevoerd voor het uitbrengen van het tweede seizoen van Twin Peaks op DVD. Door verschillende rechtenkwesties duurde het letterlijk jaren voordat het tweede seizoen op DVD verscheen.
  Op deze website vind je niet alleen informatie over Twin Peaks, maar ook over David Lynch in zijn algemeen.
 • The Twin Peaks Gazette

  Een van de eerste website over de serie is de The Twin Peaks Gazette. Door de jaren is website regelmatig van gedaante verandert en ook was het een tijdje heel erg stil op deze site. Maar met de terugkomst van de serie is de site nieuw leven in geblazen en kun je hier het laatste nieuws uit het "dorp" lezen.
 • Welcome to Twin Peaks

  De website Welcome to Twin Peaks begon op 20 januari 2011, de verjaardag van David Lynch. De website wordt bijgehouden door Pieter Dom en volgt het nieuws rond de serie op de voet. Daarnaast heeft secties die specifiek ingaan op de achtergronden van deze serie.
 • In Twin Peaks

  Op InTwinPeaks.com vindt je alle locaties uit de serie terug. Tenminste, wanneer de site weer in de lucht is, want hij wil wel eens ofline zijn.
 • TwinPeaks.org

  Toen Twin Peaks uitgezonden werd, stond het internet nog in de kinderschoenen. De website TwinPeaks.org is sinds 1997 niet meer bijgewerkt, maar geeft je wel een gevoel hoe websites er destijds uit zagen.
 • Twin Peaks Wiki

  Op de website Twin Peaks Wiki vind je een uitgebreide encyclopedie over de serie.
 • Showtime

  De officiële website van de serie.
 • the guardian

  In the guardian wordt elke aflevering van het derde seizoen uitgebreid geanalyseerd.
 • Wow Lynch Wow!

  In het YouTubekanaal Wow Lynch Wow! worden alle afleveringen van de serie voorzien van een review en analyses.
 • GameSpot Universe

  Het YouTubekanaal GamesSpot Universe heeft een aparte afspeellijst Twin Peaks - Breakdowns and Recaps waarin alle afleveringen uitgebreid worden geëvalueerd.
Dit artikel verscheen 12 jaar geleden voor het eerst.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie