keyboard_arrow_up

Volvo V60 B4 Mild Hybride Inscription

Volvo maakt keuzes voor de V60. Vanaf 2021 is de auto altijd begrensd tot 180 km per uur, zijn er geen dieselmotoren meer beschikbaar en hebben alle uitvoeringen automaat.
 20 november 2020 7 min. leestijd
Vanaf modeljaar 2021 kent de V60 alleen nog maar hybride aandrijvingen. De keuze is daarbij uit een Plug-in Hybride en een Mild Hybride, beide met benzine motoren. Waar een Plug-in Hybride via een steker kan worden opgeladen en volledig elektrisch kan rijden, heeft een Mild Hybride geen oplaadmogelijkheid met een stekker en kan de auto ook niet volledig elektrisch rijden. De elektromotor is bij een Mild Hybride ondersteunend aan de benzinemotor en zorgt daarmee om het brandstofverbruik te verlagen. De elektromotor wordt gevoed door een 48-volt accu die opgeladen wordt door het terugwinnen van energie die ontstaat bij het remmen. Met de elektrische ondersteuning kan je sneller optrekken en het brandstofverbruik verminderen. In dit filmpje wordt deze techniek verder uitgelegd.

Veiligheidssystemen

Intelligent Driver Information System (IDIS) (foto: Volvocars)

Cruise control

IntelliSafe Assist met Adaptieve Cruise Control en Pilot Assist biedt een soepele rijervaring, vanaf stilstand tot aan snelwegsnelheden. Adaptive Cruise Control helpt om automatisch een ingestelde snelheid en afstand tot de voorligger aan te houden terwijl Pilot Assist een lichte stuurondersteuning biedt waarmee de auto in het midden van de rijbaan wordt gehouden. Met Adaptive Cruise Control uitgeschakeld, helpt Distance Alert om de juiste afstand tot de voorligger aan te houden en verschijnt er een waarschuwingslampje wanneer de auto te dichtbij komt.

Automatische stuurhulp

Lane Keeping Aid grijpt in wanneer de rijstrookmarkering wordt overschreden zonder dat de richtingaanwijzer is ingeschakeld. In dergelijke gevallen wordt de auto rustig teruggestuurd binnen de wegbelijning. Lane Keeping Aid functioneert bij snelheden van 65 tot 200 km/uur.
Collision Mitigation Support helpt aanrijdingen met tegenliggers te voorkomen met behulp van de automatische stuurhulp. Als een rijstrookmarkering aan de kant van een tegemoetkomende voertuig wordt overschreden, stuurt de auto automatisch. Dit systeem is actief tussen 60 en 140 km/uur.

Verkeersbord-herkenning

De verkeersbordenherkenning laat in het bestuurdersdisplay de snelheid zien die getoond werd op het laatste verkeersbord dat werd gepasseerd. Wanneer er geen verkeersbord is gedetecteerd dan haalt het systeem informatie op vanuit de kaartdatabase van het navigatiesysteem. Ook andere borden worden gedetecteerd en getoond zoals inhaalverboden, eenrichtingsverkeer, snelweg. Ook houdt het systeem rekening met aanvullende borden die alternatieve snelheden weergeven voor bijvoorbeeld regenachtig weer of tijdens specifieke tijden. Het is ook mogelijk om Adaptive Cruise Control in combinatie met de verkeersbordherkenning te gebruiken zodat de auto de ingestelde snelheid aanpast aan de maximum snelheid die op dat moment geldt.

Visual Park Assist

In het middendisplay zijn HD-weergaven beschikbaar van de vier camera's rondom de auto: één bij elke buitenspiegel, één voor en één achter. Deze beelden vormen samen een 360°-weergave van de auto en zijn omgeving. Er kan gekozen worden om de voor- of achterkant, inclusief kruisingen, weer te geven. Bij weergave van de achterkant wordt bovendien de baan van de auto met hulplijnen aangeduid, om het parkeren te vereenvoudigen. Voor een beter beeld van wat er opzij van de auto gebeurt, selecteert u de weergave van de linker- of rechterkant.
Visual Park Assist met "Fisheye" view (foto: Volvocars)

Terugrolbeveiliging

De Hill Start Assist (HSA) voorkomt dat de auto achteruitrolt bij het starten op een oplopende helling. Tijdens het achteruitrijden op een oplopende helling voorkomt het systeem dat de auto vooruitrolt. Het systeem zorgt ervoor dat de pedaaldruk enkele seconden lang op peil blijft, wanneer de voet van het rempedaal naar het gaspedaal wordt verplaatst. De tijdelijke remwerking wordt na enige seconden opgeheven of eerder wanneer er weer gas wordt gegeven.

Bandenspanning

Het indirecte Tyre Pressure Monitoring System (iTPMS) waarschuwt onmiddellijk wanneer de spanning in een band laag is. Dit gebeurt door het herkennen van verschillen in de omwentelingssnelheid van de verschillende wielen. Bij een te geringe bandenspanning verandert de diameter en daarmee ook de rotatiesnelheid van de band. Aan de hand van onderlinge vergelijkingen kan het systeem vaststellen of de spanning in een of meer banden te gering is.
12,3" digitaal instrumentenpaneel (foto: Volvocars)

Audio & Communicatie

Het Harman Kardon Premium Sound bestaande uit 14 hifi-luidsprekers en een geventileerde subwoofer. De luidsprekers worden aangestuurd door een digitale versterker van 610W met 10 kanalen. De unieke geluidsverwerkingssoftware – Dirac® Unison Tuning – optimaliseert niet alleen de respons van alle luidsprekers afzonderlijk maar ook van alle luidsprekers samen om ervoor te zorgen dat ze in perfecte harmonie presteren.
14 luidsprekers in de auto (foto: Harman Kardon)
 • Sensus Pro met 12,3" digitaal instrumentenpaneel met spraak- en touchbediening
 • Sensus navigatie met voorbereiding voor Europakaart en Lifetime MapCare.
 • Volvo On Call gekoppeld aan de gelijknamige app waarmee de auto o.a. op afstand te verwarmen is. Daarnaast kan On Call de locatie van de auto bepalen en in geval van een ongeval zal On Call zelfstandig de hulpdiensten waarschuwen, maar je kunt ook zelf op de SOS-knop in de auto drukken.
 • DAB+ radio
 • Twee USB-aansluitingen in tunnelconsole voor het opladen van mobiele apparatuur en het ophalen van digitale bestanden zoals muziek en kaart-updates.
 • Ingebouwde WiFi-hotspot met simkaarthouder
 • Mogelijkheid om extra apps te installeren zoals bijvoorbeeld Spotify
 • Android Auto
 • Apple CarPlay
Met MapCare kun je altijd de meest actuele kaarten downloaden ten behoeve het navigatiesysteem. Wanneer een kaart minder dan 1GB groot is kun je ze ook direct in de auto downloaden, met een hotspotkoppeling naar je telefoon.
Volvo V60 (foto: Volvocars)

Orrefors

Bij het ontwikkelen van het prototype van de S60 heeft Volvo contact gezocht met Orrefors, de Zweedse producent van kristal, voor het ontwikkelen van een kristallen versnellingspook. Vervolgens werd deze pook ook beschikbaar in de XC90, maar nu wordt een soortgelijke kristallen pook in de V60 geleverd.
Orrefors™ kristallen pookknop
Magnus Andersson, CEO van Orrefors, vertelt hierover:
“Een auto-onderdeel produceren is veel preciezer dan bijvoorbeeld een glas of een karaf. Er mag maar sprake zijn van een zeer minimale afwijking. Het betreft wel handwerk, dus dit is zeker niet voor iedere glasblazer weggelegd.”

Comfort

 • Moritz leder bekleding en Drift Wood inleg (foto: Volvocars)
 • Sleutels met keyless entry (foto: Volvocars)
  De V60 wordt standaard geleverd met twee transpondersleutels en één kleinere en lichtere transpondersleutel zonder knoppen (Key Tag). De gewone transponderkey kan gekoppeld worden aan een bestuurdersprofiel zodat bij openen van de auto de persoonlijke instellingen van de voorstoelen, spiegels, schermweergaven, navigatie, audio- en mediasysteem, taal en stembediening worden aangepast aan de wensen van de desbetreffende bestuurder. De Key Tag kan niet gekoppeld worden aan een bestuurdersprofiel.
 • Het 'Verlichtingspack 2' bestaat uit geïntegreerde instapverlichting en lichtbanen langs het interieur; meerkleurige sfeerverlichting en verlichting van de portiervakken, bekerhouders en de portierkrukken aan de binnenzijde. De leeslampjes achterin zijn afgeschermd, zodat ze de bestuurder niet verblinden. Om het inladen in het donker te vergemakkelijken, beschikt de achterklep over ingebouwde verlichting.
 • Elektrisch bedienbare voorstoelen met geheugenfunctie, 4-voudig verstelbare lendesteunen en zittingverlenging (foto: Volvocars)
 • Armsteun met bekerhouders en opbergruimte (foto: Volvocars)
 • Automatisch dimmende binnen- en buitenspiegels
 • 12V-aansluiting in bagageruimte

Klimaat

 • Volvo On Call App (foto: Google Play)
  Preconditioning met timer welke via Volvo On Call op afstand te starten is. Met deze functie kan voor vertrek de temperatuur in de auto op een vooraf ingesteld niveau gebracht worden. Dit kan op een specifieke datum en tijd, maar ook (bijvoorbeeld) elke werkdagen op een bepaald tijdstip. Wanneer de temperatuur in de auto hoger is dan gewenst, dan zal er lucht van buiten naar binnen worden geblazen en bij een lagere temperatuur zal de standkachel worden ingeschakeld.
 • Benieningspaneel voor passagiers op achterbank (foto: Volvocars)
  Het Electronic Climate Control aircosysteem met vier zones biedt alle inzittenden de mogelijkheid om hun eigen klimaatcomfortzone te creëren. Dit is te bedienen door zowel de bestuurder als de voorpassagier via het centrale touchscreen. De achterpassagiers stellen hun individuele temperatuur en ventilatorsnelheid in via het touchcontrolpaneel aan de achterzijde van de tunnelconsole.
 • Verwarmbare Aquablade wisserbladen met regensensor (foto: Volvocars)
  De Aquablade ruitenwisserbladen verdelen de sproeiervloeistof gelijkmatig over de voor- en de achterruit. Aangezien ze verwarmd zijn, bieden deze wisserbladen zelfs onder de meest extreme omstandigheden een goed zicht.
 • Verwarmbaar stuurwiel, voorstoelen en verwarmbare buitenste zitplaatsen op de 2e zitrij
 • Gekoeld dashboardkastje
Volvo V60 (foto: Volvocars)

Exterieur en motor

 • Chromen raamomlijsting
 • Elektrisch inklapbare buitenspiegels
 • Mistlampen voor (foto: Volvocars)
 • Koplampreinigingsinstallatie (foto: Volvocars)
 • Full-LED Active High Beam koplampen met adaptieve bochtverlichting (foto: Volvocars)
 • Grondverlichting
 • Elektrisch bedienbare achterklep (foto: Volvocars)
 • Dynamic chassis met Drive Mode Settings (foto: Volvocars)
  Met de rijmodusknop kan de motor en de stuureigenschappen worden afgestemd. Schakel tussen Comfort, Eco, Dynamic, Off road of de Individual-modus.
 • 8-traps Geartronic automatische versnellingsbak
 • Snelheidsbegrenzer op 180 km/h
 • 60 Liter brandstoftank
 • 18" 10-Multi Spaaks Black / Diamond Cut velgen 1038
(foto: Volvocars)

Lines

 • Power Seats

  010 Elektrisch verstelbare passagierstoel
  385 Geheugenfunctie voor elektrisch bedienbare stoel
 • Lighting

  065 Koplampreinigingsinstallatie
  645 Full-LED Active High Beam koplampen met adaptieve bochtverlichting en extra hoge lichtopbrengst
 • Driver Assist

  132 IntelliSafe Assist met Adaptieve Cruise Control en Pilot Assist
  603 IntelliSafe Surround, Blind Spot Information System
 • Climate Pro

  011 Verwarmbare voorstoelen
  063 Verwarmbare Aquablade ruitenwisserbladen
  273 Parkeerverwarming met timer
  752 Verwarmbare zittingen buitenste zitplaatsen 2e zitrij
  869 Verwarmbaar stuurwiel
 • Audio & Park Assist

  139 Visual Park Assist met Front "Fisheye" view
  691 Park Assist voor en achter
  1033 Premium Audio by Harman Kardon
 • Losse opties

  871 Verwarmbare voorruit
  165 Noodreservewiel (T125/80 R18)
  179 Extra getint glas in achterportieren & achterruit
  005 4 zone Electric Climate Control met touchscreen

Afmetingen

(foto: Volvocars)
Afmetingen van de Volvo V60 uit modeljaar 2021 vergeleken met modeljaar 2016 voor zover deze bekend zijn.
MY 2021MY 2016verschil
ABodemspeling13,6 cm
BWielbasis287,2 cm277,6 cm+9,8 cm
CLengte476,1 cm463,5 cm+12,6 cm
DLaadlengte, vloer, achterbank neergeklapt182,1 cm174,9 cm+7,2 cm
ELaadlengte, vloer103,3 cm97,8 cm+5,5 cm
FHoogte143,7 cm148,4 cm-4,7 cm
GLaadhoogte64,4 cm65,8 cm-1,4 cm
HSpoorbreedte vooras160,0 cm158,5 cm+1,5 cm
ISpoorbreedte achteras160,0 cm158,5 cm+1,5 cm
JLaadbreedte, vloer106,4 cm108,2 cm-1,8 cm
KBreedte185,0 cm186,5 cm-1,5 cm
LBreedte incl. buitenspiegels204,0 cm209,7 cm-5,7 cm
MBreedte incl. ingeklapte buitenspiegels191,6 cm189,9 cm+1,7 cm
Gebruikershandleiding
4 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en 4 jaar geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 2 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie