keyboard_arrow_up
J.K. Rowling
  9 maart 2011     Lezen     2 min. leestijd
Joanne Rowling werd geboren op 31 juli 1965 Chipping Sodbury (Engeland) en begon al heel vroeg met het verzinnen van verhalen. Toen ze 6 was, vertelde ze haar zusje verhalen over een konijn. Op de middelbare school hield ze van Engels en de andere talen. Tijdens lunchpauzes vertelde ze haar vrienden lange vervolgverhalen. Aan Exeter University ging ze Frans studeren. Ze werkte enige tijd als secretaresse, maar was daar niet goed in. Ze ging naar Portugal om les te geven in Engels. Ze begon een boek te schrijven over een jongen die ontdekt dat hij een tovenaar is. Ze vertrok uit Portugal, ging in Edinburgh wonen, leefde van een bijstandsuitkering en schreef verder in een café tijdens de slaapjes van haar jonge dochter. Haar boeken over Harry Potter zijn zo populair dat ze geen les meer hoefde te geven, en full time kon gaan schrijven. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan honderd miljoen boeken verkocht en de eerste twee delen zijn verfilmd . Dankzij Harry Potter is J.K. Rowling nu de best verdienende vrouw van Engeland. Eind 2001 hertrouwde ze, in maart 2003 kreeg ze een zoon. Ze woont met haar man en kinderen ergens in Schotland.

Bibliografie
  • 1997 Harry Potter and the Philosopher's Stone (... en de steen der wijzen)
  • 1998 Harry Potter and the Chamber of Secrets (... en de geheime kamer)
  • 1999 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (... en de gevangene van Azkaban)
  • 2000 Harry Potter and the Goblet of fire (... en de vuurbreker)
  • 2003 Harry Potter and the Order of the Phoenix (... en de orde van de feniks)
  • 2005 Harry Potter and the Half-Blood Prince (...en de halfbloed prins)
  • 2007 Harry Potter and the Deadly Hallows (... en de relieken des doods)