keyboard_arrow_up

Een reis door het Inferno van Dan Brown

In zijn vierde boek neemt Dan Brown ons wederom mee langs prachtige locaties. Daarnaast is er een centrale rol weggelegd voor De goddelijke komedie van Dante.
 23 augustus 2013 5 min. leestijd

De goddelijke komedie

In de eerste helft van de 14e eeuw schreef Dante Alighieri zijn meesterwerk De goddelijke komedie. In dit gedicht met 100 versen, beschrijft Dante in drie delen (hel, louteringsberg en paradijs) zijn reis door het hiernamaals.
Dodenmasker van Dante Alighieri

De Hel

Geïnspireerd door de goddelijke komedie schilderde de eveneens uit Florence afkomstige Sandro Botticelli zijn "kaart van de hel".
Botticelli - Kaart van de hel (perkament)

Louteringsberg

In het tweede deel van de goddelijke komedie beklimt Dante de louteringsberg om uiteindelijk in de hemel aan te komen. De schilder Domenico di Michelino legde de louteringsberg in 1465 vast op de achtergrond van zijn schilderij dat hij van Dante maakte: Dante staat op dit schilderij voor de poorten van zijn geliefde Florence, waaruit Dante verbannen was.

Florence

De Italiaanse stad Florence kwam in de Renaissance mede door de bankiersfamilie De' Medici tot grote bloei en bracht grote kunstenaars voort zoals Donatello, Leonardo Da Vinci, Nicolo Machiavelli, Michelangelo, Galileo Galilei en Dante Alighieri.

Grotta Buontalenti

De familie de' Medici woonde in het Palazzo Pitti. Achter dit paleis liggen de Boboli tuinen en in deze tuinen liggen de Grotta Grande van de kunstenaar Buontalenti.
Blik op tweede zaal van de Grotta Grande
De badende venus in de derde zaal van de Grotta Grande

Vasari Corridor

In 1565 ontwierp de schilder en architect Giorgio Vasari op verzoek van Hertog Cosimo I de' Medici een passage die de het Palazzo Pitti en zijn werkpaleis, het Palazzo Vecchio bovengronds met elkaar verbond. De passage is vandaag de dag bekend als de Vasari Corridor en loopt onder meer door de Uffizi en over de Ponte Vecchio.

Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio (oude paleis) werd aan het einde van de dertiende, begin veertiende eeuw gebouw en werd destijds het Palazzo del Popolo genoemd. Voor het paleis staat een replica van Michelangelo's David, waarvan het origineel in de Galleria dell'Accademia staat.

Chiesa di Santa Margherita dei Cerchi

Deze kerk is gewijd aan de heilige Margaretha van Antiochië, een heilige die ongeveer 300 jaar na Christus leefde. Tegenwoordig staat het kerkje vooral bekend onder de naam Dante's Church aangezien Beatrice Portinari, de muze van Dante, hier begraven ligt.

Baptisterium van San Giovanni

Op het Piazza del Duomo staat het achthoekige Baptisterium. Deze doopkapel is één van de oudste gebouwen van Florence en is gebouwd tussen 1059 en 1128. Deze basiliek heeft verschillende toegangsdeuren waarvan het oostelijke portaal het bekendste is. De deur is bekleed met 24 panelen met beeltenissen uit het Oude Testament. In 1990 zijn de originelen vervangen door replica's. Het plafond dat een soortgelijke vorm heeft als dat van het Pantheon, is versiert met een groots mozaïek dat uit 1225 stamt en de dag des oordeels uitbeeldt. De oorspronkelijke doopvont is op bevel van Francesco I de' Medici in 1571 verwijderd en Dante zou een deel van deze vont hebben beschadigd terwijl hij een jongen van de verdrinkingsdood zou hebben gered. In de vloer is nog duidelijk de plek te zien waar de oude vont stond. De huidige doopvont staat een paar meter verderop.

Basilica di Santa Maria del Fiore

De Duomo (dom) is de kathedrale basiliek en het dominerende symbool van de Italiaanse stad Florence en staat tegenover het Baptisterium. In de Duomo bevindt zich het schilderij dat Domenico di Michelino over Dante en de Louteringsberg maakte.

Venetië

San Marco Plein

Het San Marco plein heeft de vorm van de letter L. In de hiel van de L bevind zich de klokkentoren (Torre dell'Orologio), met daarlangs de Basiliek van San Marco.
In From Russia with Love en Moonraker bezoekt James Bond in een gondel het San Marco plein.

Basiliek van San Marco

Tussen de klokkentoren en het Dogepaleis ligt de basiliek van San Marco. Deze kathedraal is rond 1060 gebouwd over de relieken van de heilige Marcus. Boven de ingang van de basiliek staan 4 paarden. Dit zijn uit 1980 stammende replica's van de originelen die in het museum (Loggia dei Cavalli) van de basiliek te bezichtigen zijn. De paarden zijn geroofd uit Constantinopel en in 1254 op de gevel van de basiliek geplaatst. In 1797 zijn de paarden door Napoleon meegenomen naar Parijs en op de Arc de Triomphe du Carrousel geplaatst, maar in 1815 kwamen ze weer terug naar Venetië.

Istanbul

Hagia Sophia

De Hagia Sophia (Heilige wijsheid) werd rond 537 gebouwd als kathedraal voor de Grieks orthodoxe kerk in Constantinopel. Van 1453 tot 1931 deed het dienst als moskee en sinds 1935 is de Hagia Sophia een museum. In de kathedraal is in 1205 Enrico Dandolo begraven. Dandolo was Doge van Venetië en hij was het die de voornoemde paarden uit Constantinopel mee nam en op de San Marco Basiliek liet plaatsen. Zijn praalgraf werd in 1453 vernield toen de Hagia Sophia een moskee werd. Op de plaats waar vermoedelijk het graf was, werd in de 19e eeuw een marmeren gedenksteen geplaatst.
In From Russia with Love bezoekt James Bond de Hagia Sophia om de plattegrond van de Russische ambassade in ontvangst te nemen.

Yerebatan Sarayi

Onder Istanbul bevindt zich een ondergronds opslagplaats voor (drink)water. Dit Yerebatan Sarayi (ook wel Basilica Cisterne genoemd) bevind zich ten westen van de Hagia Sophia en werd ongeveer in dezelfde tijd gebouwd.
In From Russia with Love vaart James Bond door het Yerebatan Sarayi om zo onder de Russische ambassade te komen om de Russen te bespioneren.
De Basilica Cisterne is een grote ruimte van 143 bij 65 meter en omstreeks 9 meter hoog, waardoor de capaciteit ongeveer 80.000 kubieke meter bedraagt. In de cisterne staan 336 zuilen, die het geheel van binnen het aanzicht van een basiliek lijken te geven. Twee van de zuilen staan op een sokkel met het hoofd van Medusa. De herkomst van deze Medusahoofden is niet bekend, maar het lijkt er op dat deze hoofden afkomstig waren van andere bouwwerken en werden hergebruikt.

Tijdlijn

 • 537

  Bouw van de Hagia Sophia en Yerebatan Sarayi
 • 1032

  Oudste herinnering aan de Santa Margherita de' Cerchi
 • 1059-1128

  Bouw Baptisterium
 • rond 1060

  Bouw van de Basiliek van San Marco
 • 1205

  Overlijden Enrico Dandolo
 • 1254

  Geroofde paarden worden op de Basiliek van San Marco geplaatst
 • 1296-1436

  Bouw van de Duomo van Florence
 • 1299

  Bouw van Palazzo Vecchio
 • 1307

  Dante schrijft La divina commedia
 • 1345

  Bouw stenen versie van Ponte Vecchio
 • 1453

  Hagia Sophia wordt een moskee en graf van Enrico Dandolo wordt verwijderd
 • 1458

  Bouw van het Palazzo Pitti
 • 1465

  Domdenico di Michelino schildert La Divina Commedia di Dante
 • 1485

  Botticelli schildert De kaart van de hel
 • 1501-1504

  Michelangelo houwt zijn David uit marmer
 • 1571

  Verwijderen oorspronkelijk doopvont uit Baptisterium
 • 1565

  Ontwerp en bouw van de Vasiri Corridor
 • 1583-1593

  Bouw van de Grotta Buontalenti
 • 2013

  Dan Brown schrijft Inferno
11 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en 11 jaar geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 11 dagen geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie