keyboard_arrow_up

Het Millennium van Stieg Larsson

 10 april 2013 2 min. leestijd

Het magazine

De redactie

Erika Berger

Mikael Blomkvist

Mikael is een 43 jarige economisch journalist. Redacteur en mede-eigenaar van Millennium. Was getrouwd met Monica Abrahamsson waarbij hij een 16 jarige dochter, Pernilla, heeft. Heeft een relatie met Erika Berger, hoofdredacteur en ook mede-eigenaar van Millennium.

Overige redactieleden

Malin Erikson- Managing Editor
Janne Dahlman- Managing Editor
Christer Malm- Art Director and designer
Dag Svensson- Freelance Journalist
Sonny Magnusson- Ad Executive
Henry Cortez- Journalist

Stieg Larsson

Voordat Stieg Larsson (1954) de Millennium-serie schreef, was Larsson een politiek activist voor het Kommunistika Arbetareförbundet, de communistische arbeidersbeweging, en fotograaf. Politiek was hij actief als redacteur van het Zweedse trotskistische tijdschrift Fjärde internationalen. In 1977 ging hij werken voor het grootste Zweedse persbureau, Tidningarnas Telegrambyrå (TT), eerst als grafisch kunstenaar, later als journalist en schrijver van korte biografieën. Hij was oprichter van de anti-fascistische Expo-foundation en het daaraan verbonden tijdschrift Expo. Deze organisatie heeft tot doel om racistische en totalitaire denkbeelden en organisaties aan de kaak te stellen.
In 2001 begon Larsson voor zijn plezier met het schrijven van een detectiveroman als hij 's avonds thuis kwam van zijn werk. Hij ontdekte dat hij talent had en binnen twee jaar begon hij aan het derde deel. Toen hij op 9 november 2004 in Stockholm op vijftigjarige leeftijd aan een hartinfarct stierf, liet hij drie voltooide maar nog ongepubliceerde manuscripten na. In augustus 2005 verscheen postuum het eerste deel van de Millennium-trilogie, 'Mannen die vrouwen haten' ('Män som hatar kvinnor'). In 2006 volgden de andere twee delen 'De vrouw die met vuur speelde' (Flickan som lekte med elden) en uiteindelijk 'Gerechtigheid' (Luftslottet som sprängdes, letterlijk: Het luchtkasteel dat werd opgeblazen).

Villa Överby

In de film "The girl with the Dragon Tatoo" is voor het de villa van Martin Vanger gebruik gemaakt van de door John Robert Nilsson Architecten ontworpen villa Överby. Deze villa is gelegen op de archipel voor de kust van Stockholm. Het is een groot gebouw met een eenvoudig ontwerp en prachtige open ruimtes die het idee van licht te verhogen. Het interieur wordt gedomineerd door de witte kleur en een minimalistische en simplistische ontwerp.
Dit artikel verscheen 11 jaar geleden voor het eerst. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 4 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie