keyboard_arrow_up
De Rozario - Helmond
  7 juli 2019 leestijd 2 minuten
Eigenzinnige kok overtreft zichzelf elke keer weer in een prachtig restaurant met een ongedwongen sfeer.

De chef

Jermain de Rozario is de eigenzinne chef-kok van zijn eigen restaurant. De laatste tijd speelde hij zich behoorlijk in de kijker. Dit komt niet in de laatste plaats door zijn deelname aan het televisieprogramma De Nieuwe Garde dat in het voorjaar van 2017 door de KRO/NCRV op NPO3 werd uitgezonden. Hierdoor heeft iedereen kennis kunnen maken met de wonderlijke loopbaan van Jermain. Toch typeert dit verhaal wel zijn levenshouding. Iemand die graag op eigen benen staat en liever leert door dingen "gewoon" te doen en uit te proberen.

Zijn culinaire loopbaan begon in zijn woonplaats Helmond, als gastheer van het inmiddels gesloten restaurant Raymaert. Daarna volgde restaurant 't Parlement, aan de Steenweg nummer 8 in Helmond. Voordat hij in 2013 bij 't Parlement terugkeerde als chef-kok, ging hij in de leer als chef de partie bij Soenil Bahadoer in sterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen.

Toen de gelegenheid zich voordeed in het pand van 't Parlement een eigen restaurant te beginnen, namen Jermain en zijn vriendin Virginia Rhoe dit met beide handen aan en in het voorjaar van 2016 opende Restaurant De Rozario haar deuren.

De belevenis

Bij binnenkomst oogt het restaurant fris en modern. De moderne popmuziek die redelijk aanwezig is, helpt hierbij en de vlotte bediening loopt gewoon op All-Stars en is daardoor niet overdreven formeel, maar wel zeer correct. Dit geeft een zeer ongedwongen sfeer waar het goed toeven is.
Makreel met gepofte rijst (foto: scvr.nl)
Met de menukaart kun je grofweg twee richtingen uit. Of je kiest voor één van de drie verrassingsmenu's (vijf, zes of zeven gangen; of je maakt je keuze uit een kleine aantal uitgekiende gerechten die a-la-carte besteld kunnen worden.
Rendang met mango ijs op servies in de serie Soshun Matte van Tokyo Design Studio (foto: DeRozario.nl)
Is de keuze eenmaal gemaakt dan gaat het feest beginnen en wordt je getrakteerd op steeds wisselende combinatie van gerechten die nagenoeg allemaal een Indische achtergrond hebben. Hierdoor verschilt De Rosario van de andere restaurants in het hogere segment.
Ook in de pers zijn Germains kookkunsten niet onopgemerkt gebleven. Al in februari 2017 was Joël Broekaert in de NRC behoorlijk enthousiast, maar nog niet helemaal overtuigd. Hij geeft het restaurant echter wel een zeven en een half. Marc van Dinther van de Volkskrant ziet de vooruitgang en geeft het eten in juni 2017 al een dikke 8,5.
De kookkunsten worden in 2019 beloond met een zeer verdiende Michelinster.
Dit artikel verscheen voor het eerst 4 jaar geleden en heeft 2 jaar geleden een grote inhoudelijke update gehad.
2 jaar geleden zijn er nog een paar kleine aanpassingen doorgevoerd. Hierbij valt te denken aan het herstellen van hyperlinks, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden of taalfouten.