keyboard_arrow_up

De Rozario - Helmond

 26 juli 2021 leestijd 3 minuten
Eigenzinnige kok overtreft zichzelf elke keer weer in een prachtig restaurant met een ongedwongen sfeer.
CVR Magazine
Jermain de Rozario verwierf bij het grote publiek bekendheid door zijn ontwapenende deelname aan
De nieuwe Garde
De Nieuwe Garde was een televisieprogramma dat in het voorjaar van 2017 op NPO3 werd uitgezonden.
. Hierdoor kon iedereen kennis nemen van
zijn geschiedenis
De levensloop van Jermain de Rozario is beschreven in het boek "Lotus - van vuilnisman tot sterrenchef" van Bart Hoffman.
, die bepalend was voor zijn levenshouding: iemand die graag op eigen benen staat en liever leert door dingen te doen en uit te proberen.

Zijn culinaire loopbaan begon Jermain in zijn woonplaats Helmond, als gastheer van het inmiddels gesloten restaurant Raymaert, gevolgd door restaurant 't Parlement aan de Steenweg nummer 8. Voordat hij in 2013 bij 't Parlement terugkeerde als chef-kok, ging hij in de leer bij Soenil Bahadoer in sterrenrestaurant De Lindehof (Nuenen) als chef de partie.
Rendang
rundvlees dat langzaam gekookt wordt in kokosmelk en kruiden.
met mango ijs op servies in de serie Soshun Matte van Tokyo Design Studio (foto: DeRozario.nl)
Toen de gelegenheid zich voordeed om in het pand van 't Parlement een eigen restaurant te beginnen, namen Jermain en zijn vriendin Virginia Rhoe dit met beide handen aan en in het voorjaar van 2016 opende Restaurant De Rozario haar deuren aan de Steenweg. In 2019 kreeg Jermain zijn welverdiende Michelin-ster.
Interieur van het restaurant aan de Markt in Helmond (foto: CVR Magazine)
Eind 2019 maakt Jermain bekend dat hij gaat verhuizen naar een
statig herenhuis aan de Markt
Het herenhuis aan de Markt 213 werd in 1891 gebouwd in opdracht van Antoon Prinzen, eigenaar van de textiel- en margarinefabriek Prinzen en Van Glabbeek aan de Ameidewal in Helmond.
De architect was J. W. van der Putten. Op de begane grond van het herenhuis was in eerste instantie het postkantoor gevestigd en na een verbouwing in 1928 deed het pand o.a. dienst als belastingkantoor.
Het pand bij de opening als postkantoor in 1892 (foto: J.H. Smits)
in Helmond. Het nieuwe pand heeft meer ruimte, zowel in het restaurant als de keuken. Dit biedt kansen, want in Entree Magazine zegt Jermain hierover:
"Met een grotere keukenbrigade wil ik verder gaan bouwen op gastronomisch gebied en mijn Aziatische keuken verder doortrekken."
Het streven om de deuren van het nieuwe pand in maart 2020 te openen worden verstoord door de Corona-pandemie. In de plaats daarvan verzint Jermain alternatieven om zijn kookkunsten aan de man te brengen, zoals afhaal rijsttafels, Pizza de Roziario en streetfood waaronder een rendangburger. Na de lock-down opent het nieuwe restaurant zijn deuren voor haar gasten om te genieten van de lunch of diner.
Bitterbal met rendang als aperitief (foto: CVR Magazine)

De belevenis

Het restaurant oogt bij binnenkomst fris en modern. Door moderne muziek, de hoge plafonds en de muurschilderingen heeft het iets weg van een Grand Café. Dat wordt versterkt door de vlotte informele bediening, die verder zeer correct en professioneel te werk gaat. Dit alles zorgt voor ongedwongen sfeer waar het goed toeven is.
Petjil: Horentje indonesische batique - boeket van little gem en rettich - komkommer - wortel - petjil poeder van pandan - olie van limoenblad (foto: CVR Magazine)
Met de menukaart kun je grofweg twee richtingen uit. Of je maakt je keuze uit een kleine aantal uitgekiende gerechten die a-la-carte besteld kunnen worden; Of je kiest voor het "Menu De Rozario JRE" van vier, vijf of zes gangen. Dit laatste menu kun je uitbreiden met het signatuurgerecht: rendang.
Tartaar van langoustine - zoetzuur van pompoen - toffee van pompoen - quinoa - emulsie van vadouvan - sinaasappel - jus van strandkrabben en gele curry - crumble van kletskop en quinoa (foto: CVR Magazine)
Is de keuze eenmaal gemaakt dan gaat het feest beginnen en wordt je getrakteerd op steeds wisselende combinatie van gerechten die nagenoeg allemaal een Indische achtergrond hebben. Hierdoor verschilt De Rosario van de andere restaurants in het hogere segment.
Rendang - mango ijs - pinda crumble - jus van kokos en sereh - pepertjes olie - kaffir limoen (foto: CVR Magazine)
Ook in de pers zijn Germains kookkunsten niet onopgemerkt gebleven. Al in februari 2017 was Joël Broekaert in de NRC behoorlijk enthousiast, maar nog niet helemaal overtuigd. Hij geeft het restaurant echter wel een zeven en een half. Marc van Dinther van de Volkskrant ziet de vooruitgang en geeft het eten in juni 2017 al een dikke 8,5.
Dit artikel verscheen 5 jaar geleden voor het eerst en 5 maanden geleden is er een grote inhoudelijke update geweest.