keyboard_arrow_up

Sabero

Sonja en Nico Boreas beginnen helemaal opnieuw in Roermond
 3 min. leestijd sabero.nl
Begin 2018 maakten gastvrouw Sonja Boreas samen met haar echtgenoot en chef-kok Nico op Facebook bekend dat ze in het voorjaar een nieuw restaurant gaan beginnen in Roermond.
Tonijn, passievrucht, specerijen en zee-egelkuit (foto: Wolfgang van Os)
Anderhalf jaar daarvoor sloten ze de deuren van twee-sterren restaurant Boreas. Na 16 jaar werd de sleutel overgedragen aan Jan Sombecki die samen met zijn vrouw Claudia in één jaar twee Michelinsterren verdiende met Restaurant Tribeca.
Grijze garnalen, harissa en vadouvan
Anderhalf jaar ook waarin Sonja en Nico nieuwe ervaringen opdeden. Zo hielp Sonja bij de Gemeente Heeze en Nico kookte als gastkok in restaurant Cabillaud in Venlo. Maar na verloop van tijd begon het toch weer te kriebelen. Sonja miste de gasten, zo vertelde ze aan Misset Horeca.
Komkommer, vermouth, geitenkaas, sardiene, groene olijf en mint

Roermond

Toen het besluit eenmaal genomen was, begon de zoektocht naar een nieuwe locatie. Bij de overname van het restaurant in Heeze was afgesproken dat een eventueel nieuw restaurant niet in de directe omgeving zou liggen. Op zich best logisch, maar ook niet zo praktisch als je in Heeze woont. Er werd gekeken naar Helmond, maar dat was te dichtbij. Ook Den Bosch en Oisterwijk passeerden de revue, maar uiteindelijk viel de keuze op Roermond. Hier sloot eetcafé Veem haar deuren. Dit eetcafé was gevestigd in een volledig gerenoveerd voormalig pakhuis en ligt aan de rand van de binnenstad aan de Roerkade.
Noordzee krab, avocado, kerrie, radijs, onrijpe aardbei, geitenyoghurt

Het interieur

Van de oorspronkelijke inrichting bleven het gewelfde plafond, de grove stenen muren en stalen spanten, maar voordat het nieuwe restaurant geopend kon worden, moesten er een paar aanpassingen worden doorgevoerd. De keuken werd grotendeels vernieuwd zodat direct oogcontact mogelijk is tussen de kok en de gasten. Ook kwam er nieuw meubilair: de comfortabele stoelen zijn zelf ontworpen (en zijn nagenoeg gelijk aan de stoelen bij Boreas/Tribeca); de tafels kregen een donker metalen afwerking en aangezien het concept echt anders is dan voorheen bij Boreas liggen er bijvoorbeeld geen lakens op de tafels.
De sfeer is daardoor bewust anders. Het is kleiner, gemoedelijker en ongedwongen. Dit resulteert in een restaurant met 24 couverts dat woensdag tot en met zaterdag open is voor het diner. Door het kleine aantal couverts is er ook minder personeel nodig, terwijl er maximaal aandacht aan de gasten kan worden gegeven.
Oester, spitskool, wakame, miso, ganzenlever en sake

De opening

Op 4 april 2018 opende Sabero (een anagram van de naam Boreas) haar deuren en begint het avontuur in Roermond. In het begin werkt men met een vast menu, wat later uitgebreid wordt met à-la-carte, zo vertelt Nico aan FoodBrigade.nl.
Anjou duif, abrikoos, sjalot, duindoornbes, douglasspar, steranijs
Tijdens de anderhalf jaar tussen Boreas en Sabero hebben Nico en Sonja onder andere inspiratie opgedaan bij Ferran Adrià van elBulli in Barcelona en Rasmus Kofoed van restaurant Geranium in Kopenhagen. Hier keken ze hoe anderen koken en deze kennis, gecombineerd met de bestaande kunde gaan Nico en Sonja nu invulling geven aan het nieuwe restaurant.
Citroen, pico sour, basilicum, witte chocolade en galanga
Dat dit gaat lukken is zeer waarschijnlijk en hopelijk vindt het publiek zijn weg naar Roermond. Voor de oude vaste klanten uit Heeze is het misschien een hele reis, maar deze zal zeker niet vergeefs zijn. Het restaurant is anders, maar de gastvrijheid van Sonje is en blijft onovertroffen. Dit samen met de kookkunsten van Nico belooft Sabero weer iets heel moois te worden.
Friandises voor bij de koffie

Tip

Kom je met de auto dan kun je het beste parkeren in Parkeergarage Looskade. Deze ligt aan de Buitenop (6041 LC) in Roermond en bereik je door na de brug over de maas, bij de stoplichten linksaf te slaan en vervolgens na de volgende stoplichten (links van je ligt Sabero) direct rechts de ventweg op te rijden en de weg naar rechts te vervolgen. Dan kom je vanzelf bij de parkeergarage.
Dit artikel verscheen 6 jaar geleden voor het eerst. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 5 maanden geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie
Leeswaarschuwing
Aan dit artikel wordt nog druk gewerkt! Het kan dus zomaar zijn dat de inhoud van deze pagina nog aangepast wordt. Kom binnenkort nog maar eens terug om het eindresultaat te bekijken.