keyboard_arrow_up

Tribeca - Heeze

De meer dan volwaardige opvolger van het onvolprezen Boreas in Heeze.
 14 november 2022 5 min. leestijd Patrick Meis
Het was een grote gok om een restaurant te beginnen in het pand waarin Sonja en Nico Boreas vijftien jaar lang uitblonken in creativiteit, smaak en gastvrijheid. Maar als iemand daarin is geslaagd, dan is het
Jan Sobecki
Jan Sobecki werd in Polen geboren, maar groeide op in Helmond
wel. Dat hij het vak beheerst, bewees Sobecki al in Bloemendaal, waar hij in Restaurant Chapeau! twee sterren bij elkaar kookte.
"Ik heb ervaring opgedaan in
New York
Sobecki werkte in New York bij restaurant Craft.
en Chicago, daar mijn smaakbibliotheek opgebouwd. Maar de verfijning heb in geleerd in
Parijs
,
Sobecki deed in Parijs ervaring op bij Yannick Alleno.
daar heb ik 2,5 jaar gewerkt", zo vertelde Sobecki in 2012 aan Misset Horeca toen hij in Bloemendaal zijn eerste Michelinster kreeg.
Amuze - 2021 (foto: CVR Magazine)
Toen Restaurant Chapeau! haar deuren sloot, bood dit een kans voor Nico en Sonja Boreas om hun restaurant te verkopen aan Jan en Claudia Sobecki. Het feit dat Jan in het verleden bij Boreas werkte hielp wel. "Het voelt fijn om het aan hem te verkopen”, zei Sonja Boreas in een interview met Pure Luxe. "Het is niet dat we al jaren bezig waren om ons restaurant te verkopen”, zo vertelde Sonja in een ander interview aan Omroep Brabant, "maar het kwam gewoon op ons pad. Jan benaderde ons en het voelde goed."
Amuse - 2017 (foto: CVR Magazine)
Na een
verbouwing
De verbouwing werd mede via crowdfunding gefinancierd.
opende Restaurant Tribeca in de zomer van 2016 haar deuren. De naam verwijst naar
de gelijknamige wijk
Tribeca is een wijk in het zuidelijke deel van Manhattan en staat voor Triangle Below Canalstreet.
in New York waar Sobecki ervaring opdeed. De naam verwijst ook losjes naar de overstap die Jan en Claudia maken van het westen van het land naar hun roots onder de grote rivieren, aangezien ze vroeger al in Eindhoven en Helmond woonden.
Amuse van tomaat - 2017 (foto: CVR Magazine)
De vraag is natuurlijk of Jan en Claudia er in zijn geslaagd om het niveau van Nico en Sonja te evenaren. Hierop kan met een volmondig ja worden geantwoord. Het eten is echt subliem en de bediening is net zo ongedwongen en beleefd als voorheen. Hoewel het anders is, voelt het toch vertrouwd. Dat deze mening breed gedragen wordt bleek eind 2016 toen Michelin het restaurant direct in het eerste jaar beloonde met twee sterren.
Ceviche van harder, oost-indische kers, koolrabi - 2017 (foto: CVR Magazine)
Ondanks de verbouwing zijn er ook zaken hetzelfde gebleven, waaronder de zeer comfortabele draaibare kuipstoelen. Maar er zijn ook een paar dingen verandert. De inrichting is strakker, er hangt geen kunst meer aan de muren en de prachtige tuin wordt helaas door vitrages aan het zicht onttrokken. Gelukkig gaan bij mooi weer de tuindeuren open en kun je lunchen en zelfs bij zomers weer dineren op het terras in de tuin. De belangrijkste verandering is de verbouwde voorkamer, die bij de keuken is getrokken. Hierdoor ontstond de zogenaamde keukenkamer waar gasten gezeten aan een bar kunnen zien hoe alle gerechten worden bereid.
Biet met rouille, hangop, steranijs - 2017 (foto: CVR Magazine)
Zoals de website het terecht aangeeft, gaat het bij Tribeca om eerlijke pure smaken, waarbij men terugvalt op het klassieke koken, maar dan anno nu. Zoals Jan Sobecki het zegt: "Geen camouflage meer van schuimpjes en mousses. Nu maak je indruk met je cuisson. Een goed stukje vlees of vis en een beurre blanc. Maar dat moet dan echt heel goed zijn. Modern klassiek. Daar houd ik van. En dan moeten de ingrediënten echt tot in de perfectie bereid zijn en mag het gerecht echt ballen hebben". Dit alles is terug te zien op de menukaart menu waarop stuk voor stuk bijzondere gerechten prijken.
Asperges,
fenegriek
Fenegriek is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. De plant wordt ook wel foenegriek of 'Grieks hooi' genoemd.
, eidooier en hollandaise - 2021 (foto: CVR Magazine)
Naast à-la-carte gerechten kun je kiezen voor het Tribeca Menu. Als je hiervoor kiest krijg je een hele goede indruk van wat Jan allemaal in zijn mars heeft. Helemaal je-van-het is het 'The Golden Age' menu met als hoofdgerecht een stukje entrecote van het Japanse Wagyu rund. Beide menu's zijn als 6 of 5 gangen te bestellen waarbij je aan het einde nog de keuze hebt voor een zoet nagerecht of een selectie kaas (of beide).
Dagvangst, barigoule, Parmezaanse kaas,
lavas
Lavas wordt ook wel de 'maggi-plant' genoemd, vanwege zijn sterke geur
- 2021 (foto: CVR Magazine)
Bij ieder gerecht hebben de zeer vriendelijke en kundige sommeliers een bijpassende wijn beschikbaar die je krijgt voorgeschoteld wanneer je kiest voor het compleet verzorgde arrangement. Je kunt natuurlijk ook zelf een wijn kiezen vanaf de kaart of gedurende het diner kiezen voor een paar passende glazen wijn. Daarnaast kun je ook kiezen voor een passende en werkelijk verrukkelijke alcoholvrije cocktail.
Brioche met eekhoorntjesbrood, aardpeer,
persillade
kruidenmengsel met peterselie
- 2017 (foto: CVR Magazine)
Eekhorentjesbrood, pastinaak, truffel, uitjes - 2021 (foto: CVR Magazine)
Een werkelijk hoogtepunt van het menu in 2017 was de Brioche met eekhorentjesbrood. Misschien komt dit wel omdat de meeste groentes en kruiden uit de eigen moestuin, vlakbij het restaurant komen. Hier groeien unieke rassen, specifieke smaken en spectaculaire kleuren die 's ochtends worden geoogst en 's avonds op het bord liggen. In 2021 aten we een variatie hierop en dit was wederom ongelofelijk lekker.
Kagoshima Wagyu, aardappel, citroen, ui, forel eitjes - 2022 (foto: CVR Magazine)
De pièce de resistance van het Golden Age menu is het hoofdgerecht met een entrecote van het
Wagyu rund
.
Hoewel Wagyu letterlijk vertaald "Japans rundvee" betekent, staat Wagyu in de regel voor een viertal specifieke Japanse runderrassen. Deze rassen worden geroemd voor de malsheid die veroorzaakt wordt door een hoge percentage intramusculair vet dat binnen de spieren zit en niet er omheen. De naam Kagoshima verwijst naar de regio in Japan waar deze Wagyu runderen gehouden worden. Er zijn Wagyu runderen die gemasseerd worden, naar klassieke muziek luisteren en bier te drinken krijgen, maar dit geldt zeker niet voor alle Wagyu runderen en dit heeft ook geen invloed op de smaak of malsheid.

Meer informatie over Wagyu in deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde uit 2015
Gelukkg is de portie in verhouding tot de rest niet overdreven groot, waardoor er nog een gaatje over blijft voor de desserts.
Pre-dessert - 2017 (foto: CVR Magazine)
De bediening is zeer correct, vriendelijk en neemt alle tijd om uit te leggen wat je op bord geserveerd krijgt of wat de achtergrond van de geschonken wijn is.
Dame Blanche, souffle, manjari chocolade, vanille - 2022 (foto: CVR Magazine)
Aan het einde kun je afsluiten met een kopje koffie of thee, aangevuld met een aantal heerlijke friandises. Het is zeker aan te raden om dit te doen, want hiermee wordt de avond vol smakelijke verrassingen waardig afgesloten. Daarmee komen we tot de conclusie dat Heeze nog steeds beschikt over een zeer hoogstaand restaurant dat zijn sterren meer dan waard is en zijn voorganger minstens evenaart.
Koffie met friandises - 2021 (foto: CVR Magazine)
7 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en 2 jaar geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 2 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie