keyboard_arrow_up
Tribeca - Heeze
  7 oktober 2017 leestijd 4 minuten
De volwaardige opvolger van het onvolprezen Boreas in Heeze.
Patrick Meis
Het is een grote gok om een restaurant te beginnen in het pand waarin Sonja en Nico Boreas vijftien jaar lang uitblonken in creativiteit, smaak en gastvrijheid. Maar als iemand daarin is geslaagd, dan is het Jan Sobecki wel. Dat hij het vak beheerst, bewees (de in Polen geboren en in Helmond getogen) Sobecki in Bloemendaal alwaar hij in Restaurant Chaeau! twee sterren bij elkaar kookte. "Ik heb ervaring opgedaan in New York en Chicago, daar mijn smaakbibliotheek opgebouwd. Maar de verfijning heb in geleerd in Parijs, daar heb ik 2,5 jaar gewerkt", zo vertelde Sobecki in 2012 aan Misset Horeca toen hij in Bloemendaal zijn eerste Michelinster kreeg.
Amuse
Toen Restaurant Chapeau! haar deuren sloot, bood dit een kans voor Nico en Sonja Boreas om hun restaurant te verkopen aan Jan en zijn partner Claudia Sobecki. Het feit dat Jan in het verleden bij Boreas werkte hielp wel. "Het voelt fijn om het aan hem te verkopen”, zei Sonja Boreas in een interview met Pure Luxe. "Het is niet dat we al jaren bezig waren om ons restaurant te verkopen”, zo vertelde Sonja in een ander interview aan Omroep Brabant, "maar het kwam gewoon op ons pad. Jan benaderde ons en het voelde goed."
Amuses ter begeleiding van het aperitief
Na een (mede via crowdfunding gefinancierde) verbouwing opende Restaurant Tribeca in de zomer van 2016 haar deuren. De naam verwijst naar de gelijknamige wijk op Manhattan, New York waar Sobecki ervaring opdeed. TriBeCa staat voor Triangle Below Canalstreet en verwijst losjes ook naar de overstap die Jan en Claudia maken van het westen van het land naar hun roots onder de grote rivieren, aangezien ze vroeger al in Eindhoven en Helmond woonden.
Amuse van tomaat
De vraag is natuurlijk of Jan en Claudia er in zijn geslaagd om het niveau van Nico en Sonja te evenaren. Hierop kan met een volmondig ja worden geantwoord. Het eten is echt subliem en de bediening is net zo ongedwongen en beleefd als voorheen. Hoewel het anders is, voelt het toch vertrouwd. Dat deze mening breed gedragen wordt bleek eind 2016 toen Michelin het restaurant direct beloonde met twee sterren.
Ceviche van harder, oost-indische kers, koolrabi
Veel dingen zijn hetzelfde gebleven, waaronder de zeer comfortabele draaibare kuipstoelen. Ook een deel van het servies en bestek herkenden we van weleer. Maar er zijn ook een paar dingen verandert. De inrichting is strakker, er hangt geen kunst meer aan de muren en de prachtige tuin wordt helaas door vitrages aan het zicht onttrokken. Daarnaast is de voorkamer verbouwd en bij de keuken getrokken. Hierdoor is de zogenaamde keukenkamer ontstaan waar gasten gezeten aan een bar. Van hieruit heb je vrij zicht op de keuken en kun je zien hoe alle gerechten worden bereid.
Biet met rouille, hangop, steranijs
Zoals de website het terecht aangeeft, gaat het bij Tribeca om eerlijke pure smaken, waarbij men terugvalt op het klassieke koken, maar dan anno nu. Zoals Jan Sobecki het zegt: "Geen camouflage meer van schuimpjes en mousses. Nu maak je indruk met je cuisson. Een goed stukje vlees of vis en een beurre blanc. Maar dat moet dan echt heel goed zijn. Modern klassiek. Daar houd ik van. En dan moeten de ingrediënten echt tot in de perfectie bereid zijn en mag het gerecht echt ballen hebben". Dit alles is terug te zien in het à-la-carte menu waarop gerechten prijken als op klassieke wijze geserveerde Mieral eend of bijvoorbeeld de Langoustine met venkel, citroen, ponzu en avocado.
Kreeft met trompet de la mort, knolselderij, pistache
Naast à-la-carte kun je ook kiezen voor het Tribeca Menu van zes of acht gangen. Als je hiervoor kiest krijg je een hele goede indruk van wat Jan allemaal in zijn mars heeft (zie foto's). Wil je helemaal verrast worden dan kun je kiezen voor het dagmenu van vijf gangen.
Heilbot met oester, bieslook, prei
Bij ieder gerecht hebben de zeer vriendelijke en kundige sommeliers een bijpassende wijn beschikbaar die je krijgt voorgeschoteld wanneer je kiest voor het wijnarrangement. Je kunt ook in de rode en/of witte wijnkaart duiken en zelf een wijn uitkiezen. Volgens kenners staan op deze kaart al prachtige wijnen. Maar volgens de sommelier is hij er nog niet en wordt er continue gewerkt om de wijncollectie completer te maken. Dat heeft tijd nodig, zoals dat bij wijnen altijd zo is.
Snoekbaars met pastinaak, paling, appel
Brioche met eekhoorntjesbrood, aardpeer, persillade
Ook aan vegetariërs is gedacht met een speciaal groentemenu. Maar toen we de Brioche met eekhorentjesbrood, aardpeer en persillade (kruidenmengsel met peterselie) proefden, beseften we dat dit menu zeker niet onder zal doen voor de andere menu's. Misschien overtreft dit menu zelfs de andere menu's. De meeste groentes en kruiden komen uit de eigen moestuin, vlakbij het restaurant. Hier groeien unieke rassen, specifieke smaken en spectaculaire kleuren die 's ochtends worden geoogst en 's avonds op het bord liggen.
Anjou duif met zoete aardappel, pancetta, sherry
De verschillende delen van de duif in het hoofdgerecht hebben een perfecte garing. Daarnaast is de portie in verhouding tot de rest niet overdreven groot waardoor er nog een gaatje over blijft voor de desserts.
Pre-dessert
De bediening is zeer correct, vriendelijk en neemt alle tijd om uit te leggen wat je op bord geserveerd krijgt of wat de achtergrond van de geschonken wijn is.
Pompoen met aceto balsamico, chocolade en komijn
Koffie met friandises
Aan het einde van een lange avond genieten kun je afsluiten met een kopje koffie of thee, aangevuld met een aantal heerlijke friandises. Het is zeker aan te raden om dit te doen, want hiermee wordt de avond vol smakelijke verrassingen waardig afgesloten. En daarmee komen we tot de conclusie dat Heeze nog steeds beschikt over een zeer hoogstaand restaurant dat zijn sterren meer dan waard is en zijn voorganger minstens evenaart.
Dit artikel verscheen voor het eerst 4 jaar geleden en heeft 4 jaar geleden een grote inhoudelijke update gehad.
3 jaar geleden zijn er nog een paar kleine aanpassingen doorgevoerd. Hierbij valt te denken aan het herstellen van hyperlinks, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden of taalfouten.