keyboard_arrow_up

Wiesen - Eindhoven

Klein maar fijn restaurant met een ster in de binnenstad van Eindhoven.
 6 maart 2016 3 min. leestijd

Yuri Wiesen

Chef kok Yuri Wiesen en zijn vrouw Jessie begonnen hun eigen restaurant in 2010. Daarvoor deed Yuri ervaring op in Brabantse toprestaurants als Hostellerie Van Gaelen (Heeze), De Lindehof (Nuenen) en de De Acht Zaligheden (Eersel). In 2014 werden ze beloond met een Michelin ster, maar Yuri is met beide benen op de grond gebleven. "Je moet normaal blijven en niet naast je schoenen gaan lopen omdat je een ster hebt. Gewoon blijven koken en doen zoals je deed.” zo zei Yuri in een interview met Kokswereld.
Michelin in 2015:
'Er worden hoge culinaire toppen gescheerd in de Kleine Berg nummer 10. In deze gezellige zaak komt u niets tekort dankzij een equipe die flair heeft en een chef die uw smaakpapillen aan het feest zet. De producten zijn herkenbaar maar prikkelen dankzij fijne, precieze bereidingen. Bij Wiesen is het genieten!'

Kleine Berg

Het restaurant is gevestigd in het hartje van Eindhoven aan de Kleine Berg. Deze locatie heeft zeker zo zijn charme, maar door de beperkte oppervlakte moet er wel creatief omgegaan worden met de ruimte. Hierdoor staan de tafels dicht naast elkaar. In het begin is dat even wennen, maar in de praktijk is het niet echt storend dat je binnen een meter van het andere tafeltje zit.
Het restaurant is begin 2016 geheel verbouwd door François Hannes van Sennah Studio. Hij creëerde een eigentijdse setting met gebruik van klassieke materialen als marmer, noten- en palmhout, glasmozaïek en gecapitonneerde stoffen. In een interview met Entree Magazine zei Hannes hierover: 'Ik wilde een grootstedelijk gevoel uitstralen. (...) Met plek voor 38 couverts zitten zij gezellig dicht bij elkaar, maar voelt de ruimte toch ruimtelijk.'
Kleine Berg 10 (foto: studio040)

Gastvrijheid

De onpersoonlijke en wat opdringerig overkomende mails die gestuurd werden naar aanleiding van de telefonische reservering stonden in schril contrast met de ontvangst in het restaurant zelf. De bediening, met gastvrouw Jessie voorop, is gedreven, maar komen vooral vriendelijk over. Met name sommelier Jesse Dean Bruijstens is zeer ter zake kundig en doet zijn uiterste best om het de gasten naar de zin te maken.

Moët & Chandon

Wiesen is één van de twee restaurants in Nederland die door Moët & Chandon geselecteerd zijn om de Grand Vintage Champagne te schenken.
Grand Vintage Champagne 2006 (foto: Moët & Chandon)
De Moët & Chandon Grand Vintage champagnes worden gemaakt van de druiven van één jaar. Elke Grand Vintage is daardoor uniek en beschikt over kenmerkende kwaliteiten van de druiven van dat jaar. Alleen de beste jaren komen in aanmerking om verheven te worden tot een Grand Vintage. Sinds 1842 zijn er 69 vintage champagnes uitgebracht, met (anno 2016) 2006 als meest recente vintage jaar.

Tapas

Na het aperitief is het tijd om een keuze te maken uit het menu. Je kunt a-la-carte kiezen of voor het verrassingsmenu (3, 4 of 5 gangen) gaan. Wanneer je een goede indruk wilt van Yuris kookkunsten dan is het Tapasmenu aan te raden. Hierbij krijg je 6 of 8 heerlijke "signature" gerechten, die de stijl van de keuken goed weergeven, zo staat terecht op de menukaart te lezen.
Langoustine en tartaar van zeebaars
Coquille
Als eerste dessert wordt de kaaswagen voorgereden. Hierbij krijg je de uitgebreide keuze uit binnen en buitenlandse kazen die op een plankje geserveerd worden. Dit plankje wordt aangevuld met gedroogde vijgen en bananenbrood.
Maccaron en panna cotta van mango

Nespresso

Een goed kopje koffie is nog niet zo eenvoudig te zetten. Daarom is de keuze voor Nespresso heel begrijpelijk. Nespresso stelt namelijk nooit teleur. Ook bij Wiesen niet. Zeker niet wanneer dit samen gaat met een aantal overheerlijke zoetigheden.
Voor bij de koffie
De overall is de conclusie dat Wiesen een restaurant is met een stads karakter waar je in een ongedwongen sfeer heel erg lekker kunt eten.
8 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en 8 jaar geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 6 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie