
James Bond
In "The living daylights" krijgt Jeroen Krabbe van James Bond een mand met etenswaren die Bond zojuist bij Harrods heeft gekocht. Als Jeroen door de mand snuffelt, vindt hij een fles Champagne en roept:
1973 - Live and let die
Bond bestelt een fles in zijn hotel in San Monique.1979 - Moonraker
In Venetië staat er een fles in de kamer van Holly Goodhead en aan het einde van de film drinken Jaws en Dolly Bollinger R.D.1983 - Octopussy
Octopussy drinkt Bollinger R.D. op haar slaapkamer.1985 - A view to a kill
Bond biedt Stacy Sutton een glas Bollinger aan op het feest van Zorin en in het restaurant van de Eifeltoren drinkt Bond een Bollinger uit 1975.1987 - The living daylights
Koskov krijgt een fles Bollinger R.D. van Bond.1995 - Goldeneye
In de DB5 van Bond zit in de armleuning een fles Bollinger Grand Année 1988.1997 - Tomorrow never dies
Op het bureau van het kantoor van Eliot Carver staat een fles.1999 - The world is not enough
Er staat een fles op de slaapkamer van Elektra King.2002 - Die another day
Bond vraagt om een Bollinger uit 1961 in het Rubyeon Royale Hotel.2006 - Casino Royale
Op het terras in Montenegro drinken Bond en Vesper Lynd uit een champagneglas met daarop het Bollinger-logo. Na de pokerwedstrijd drinken ze ook champagne tijdens een diner in het hotel.2008 - Quantum of Solace
Bond drinkt Bollinger samen met agent Fields op de hotelkamer, maar ook op het feest van Dominique Green.2012 - Skyfall
Bond drinkt champagne op de boot samen met Severine.2015 - Spectre
Bond biedt Lucia Sciarra een glas champagne aan als ze thuis komt na de begrafenis van haar man.2020 - No time to die
Bond bewaart een aantal dozen champagne in zijn garage.

Het productieproces
Aan het einde van zomer, wanneer de druiven rijp zijn, worden ze handmatig geplukt en verzameld. Bij Bollinger is het grootste deel van de druiven afkomstig van eigen wijngaarden en de druivensoorten zijn Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. De druiven worden geperst en na te zijn gefilterd, wordt het sap in roestvrij stalen tanks gegoten voor de eerste gisting. Hierbij wordt het sap van de verschillende druivensoorten en wijngaarden uit elkaar gehouden.Alleen het sap van de beste druiven fermenteert op eikenhouten vaten. Om de smaak van het hout niet te laten overheersen worden hiervoor oude vaten (her)gebruikt. Hierdoor krijgt de champagne van Bollinger meer een wijnsmaak dan andere champagnes, die volledig in roestvrij stalen vaten worden gerijpt.
Na de eerste rijpingsperiode worden de verschillende
Na het blenden wordt de wijn in flessen gebotteld, waarbij een mengsel van suiker en (in wijn opgeloste) gistcellen wordt toegevoegd om het tweede gistingsproces op gang te brengen. De beste wijn wordt op
Alle flessen worden vervolgens in de koele kelders van het wijnhuis horizontaal opgeslagen. Daar vindt in de eerste acht tot tien weken de tweede gisting plaats. Hierbij ontstaat het koolzuur die de wijn zijn bubbels geeft. Hierna blijven de flessen nog minimaal drie jaar liggen en een Bollinger R.D. acht jaar
Na de rijpingsperiode, worden de flessen in speciale rekken geplaatst, regelmatig een slag gedraaid en steeds meer met de hals naar beneden opgeslagen. Hierdoor zakt de
De laatste stap in het productieproces wordt dégorgement genoemd. Hierbij wordt de droesem in de hals bevroren en vervolgens wordt de fles ontkurkt. Door de druk in de fles vliegt de droesem eruit. Hierbij gaat ook wat champagne verloren en deze wordt vervangen door

Bollinger R.D.
Jeroen Krabbe zei het al: de allerbeste champagnes van het wijnhuis dragen het predicaat R.D. Hiervoor worden alleen de beste vintage wijnen gebruikte. De afkorting R.D. staat voor Récemment Dégorgé, wat recent ontdaan van de droesem betekent. De R.D. krijgt bij het dégorgement amper (of geen) suikers toegevoegd, zodat de champagne nog net zo smaakt als toen deze van zijn droesem werd ontdaan.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.