keyboard_arrow_up

Bollinger Champagne

Een eigenzinnig zelfstandig champagnehuis dat ook bij James Bond in smaak valt.
 26 juli 2022 5 min. leestijd Emily Walker
Het wijnhuis Bollinger is een vreemde eend in de bijt van Champagne makers. Het wijnhuis uit 1829 is namelijk
een middelgrote producent
Met een omzet € 102 miljoen in 2021 staat Bollinger onderaan in de top 10. Deze omzet staat in schril contrast tot markleider Moët & Chandon met een omzet van € 1.744 miljoen.
die nog steeds in handen is van de nazaten van haar oprichters en dat laatste is tegenwoordig een zeldzaamheid.
Bollinger Special Cuvée (foto: CVR Magazine)

James Bond

In "The living daylights" krijgt
Georgi Koskov
Gespeeld door Jeroen Krabbe
van James Bond een mand met etenswaren die Bond zojuist bij Harrods heeft gekocht. Als Koskov door de mand snuffelt, vindt hij een fles Champagne en roept:
"Bollinger R.D., the best!"
Jeroen Krabbé in de rol van Georgi Koskov in The living daylights uit 1987 (foto: Danjaq, LLC)
Dit is echter niet de eerste keer dat James Bond voor Bollinger kiest. Al in 1956 drinkt Bond de champagne in het boek "Diamonds are Forever" van Ian Fleming:
Een kwartfles Bollinger en een schotel met vier smalle reepjes rundvlees op toast met een schaaltje saus. [...] Bond schonk een glas champagne in, deed wat Béarnaisesaus op een stukje steak en kauwde er voorzichtig op.
De eerste keer dat Bond in een film in aanraking komt met Bollinger is in Live and let die uit 1973. De hechte band tussen de filmfranchise en Bollinger ontstaat pas echt in 1979, wanneer
Christian Bizot
Directeur en eigenaar van het wijnhuis Bollinger van 1978 tot 1994. Bizot was de vijfde generatie van Jacques Bollinger, één van de drie oprichters van het wijnhuis.
en
Albert R. Broccoli
producer van de Bondfilms
elkaar ontmoeten en vrienden worden. Sinds die tijd drinkt Bond alleen nog champagne van het huis Bollinger en is James Bond een sterk marketinginstrument om Bollinger te positioneren als een merk dat staat voor kwaliteit, verfijning en elegantie.
 • 1973 - Live and let die

  Bond bestelt een fles in zijn hotel in San Monique.
 • 1979 - Moonraker

  In Venetië staat er een fles in de kamer van Holly Goodhead en aan het einde van de film drinken Jaws en Dolly Bollinger R.D.
 • 1983 - Octopussy

  Octopussy drinkt Bollinger R.D. op haar slaapkamer.
 • 1985 - A view to a kill

  Bond biedt Stacy Sutton een glas Bollinger aan op het feest van Zorin en in het restaurant van de Eifeltoren drinkt Bond een Bollinger uit 1975.
 • 1987 - The living daylights

  Koskov krijgt een fles Bollinger R.D. van Bond.
 • 1995 - Goldeneye

  In de DB5 van Bond zit in de armleuning een fles Bollinger Grand Année 1988.
 • 1997 - Tomorrow never dies

  Op het bureau van het kantoor van Eliot Carver staat een fles.
 • 1999 - The world is not enough

  Er staat een fles op de slaapkamer van Elektra King.
 • 2002 - Die another day

  Bond vraagt om een Bollinger uit 1961 in het Rubyeon Royale Hotel.
 • 2006 - Casino Royale

  Op het terras in Montenegro drinken Bond en Vesper Lynd uit een champagneglas met daarop het Bollinger-logo. Na de pokerwedstrijd drinken ze ook champagne tijdens een diner in het hotel.
 • 2008 - Quantum of Solace

  Bond drinkt Bollinger samen met agent Fields op de hotelkamer, maar ook op het feest van Dominique Green.
 • 2012 - Skyfall

  Bond drinkt champagne op de boot samen met Severine.
 • 2015 - Spectre

  Bond biedt Lucia Sciarra een glas champagne aan als ze thuis komt na de begrafenis van haar man.
 • 2020 - No time to die

  Bond bewaart een aantal dozen champagne in zijn garage.
Advertentie van Bollinger vanwege de première van de Bondfilm No time to die (foto: 007.com)

Het productieproces

Aan het einde van zomer, wanneer de druiven rijp zijn, worden ze handmatig geplukt en verzameld. Bij Bollinger is het grootste deel van de druiven afkomstig van eigen wijngaarden en de druivensoorten zijn Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. De druiven worden geperst en na te zijn gefilterd, wordt het sap in roestvrij stalen tanks gegoten voor de eerste gisting. Hierbij wordt het sap van de verschillende druivensoorten en wijngaarden uit elkaar gehouden.

Alleen het sap van de beste druiven fermenteert op eikenhouten vaten. Om de smaak van het hout niet te laten overheersen worden hiervoor oude vaten (her)gebruikt. Hierdoor krijgt de champagne van Bollinger meer een wijnsmaak dan andere champagnes, die volledig in roestvrij stalen vaten worden gerijpt.

Na de eerste rijpingsperiode worden de verschillende
stille wijnen
Stille wijn is de wijn die ontstaat na de eerste fermentatie. Dit is wijn zonder bubbels.
afkomstig van verschillende druivensoorten, wijngaarden, jaren en soorten vaten zo met elkaar vermengd dat de
Special Cuvée
De Speical Cuvée is de meest geproduceerde wijn van het huis.
ontstaat. Een uitzondering op het blenden vormt de vintage wijn, die alleen druiven uit één oogstjaar bevat.

Na het blenden wordt de wijn in flessen gebotteld, waarbij een mengsel van suiker en (in wijn opgeloste) gistcellen wordt toegevoegd om het tweede gistingsproces op gang te brengen. De beste wijn wordt op
Magnums
Magnums zijn flessen van anderhalve liter. Een reguliere champagnefles heeft een inhoud van 0,75 liter.
getrokken en afgesloten met echte kurken in plaats van kroonkurken. Deze bijzondere wijnen worden gebruikt om de smaak van de Special Cuvée op een constant kwaliteits- en smaakniveau te houden.

Alle flessen worden vervolgens in de koele kelders van het wijnhuis horizontaal opgeslagen. Daar vindt in de eerste acht tot tien weken de tweede gisting plaats. Hierbij ontstaat het koolzuur die de wijn zijn bubbels geeft. Hierna blijven de flessen nog minimaal drie jaar liggen en een Bollinger R.D. acht jaar
of langer
.
Bij de R.D. 2007 was de rijpingstijd bijvoorbeeld 13 jaar. Maar bij de (eerste) R.D. 1952 was de rijpingstijd 15 jaar.


Na de rijpingsperiode, worden de flessen in speciale rekken geplaatst, regelmatig een slag gedraaid en steeds meer met de hals naar beneden opgeslagen. Hierdoor zakt de
droesem
Deze droesem wordt liqueur de tirage genoemd en is het mengsel van suiker en in wijn opgeloste gistcellen die bij het bottelen aan de wijn was toegevoegd.
naar de hals.

De laatste stap in het productieproces wordt dégorgement genoemd. Hierbij wordt de droesem in de hals bevroren en vervolgens wordt de fles ontkurkt. Door de druk in de fles vliegt de droesem eruit. Hierbij gaat ook wat champagne verloren en deze wordt vervangen door
een mengsel van suiker en champagne
.
Dit mengel wordt liqueur d'expédition of liqueur de dosage genoemd. De hoeveelheid toegevoegde suiker bepaalt de naam van de champagne: "extra brut", "brut", "extra sec", "sec", "demi sec", waarbij de "extra burt" amper extra suikers krijgt en daarmee de droogste champagne is.
Tot slot wordt de fles weer afgesloten met een kurk en metalen kap om te voorkomen dat de kurk door de druk van de kooldioxine losschiet.
Bollinger R.D. flessen uit verschillende jaren (foto: Bollinger)

Bollinger R.D.

Jeroen Krabbe zei het al: de allerbeste champagnes van het wijnhuis dragen het predicaat R.D. Hiervoor worden alleen de beste vintage wijnen gebruikte. De afkorting R.D. staat voor Récemment Dégorgé, wat recent ontdaan van de droesem betekent. De R.D. krijgt bij het dégorgement amper (of geen) suikers toegevoegd, zodat de champagne nog net zo smaakt als toen deze van zijn droesem werd ontdaan.
De Bollinger R.D. 2007 waarbij het dégorgement op 10 juli 2020 plaatsvond (foto: Bollinger)
16 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en 2 jaar geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 8 maanden geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie