keyboard_arrow_up

Bollinger

  8 september 2010 leestijd 2 minuten
In de James Bond film "The Living Daylights" krijgt Jeroen Krabbe van James Bond een mand met etenswaren die hij zojuist bij Harrods heeft gekocht. Als Jeroen door de mand snuffelt vindt hij een fles Champagne en roept: "Bollinger RD, the best!". Natuurlijk is dit mooie reclame voor het wijnhuis Bollinger , maar hij heeft hoogstwaarschijnlijk ook gelijk. Bollinger is een vreemde eend in de bijt van Champagne makers. Het wijnhuis is namelijk nog steeds in handen van een familie en dat is tegenwoordig een zeldzaamheid in Champagneland. Verder gaat kwaliteit boven alles en zijn de druiven die verwerkt zijn in de champagnes van Bollinger voor 70% van de eigen wijngaarden afkomstig.
De productie is ook anders dan bij andere huizen. Zo worden de druiven op eiken houten vaten gerijpt. Wel oude vaten, zodat de smaak van het eikenhout niet gaat overheersen, maar daardoor krijgt de champagne meer een wijnsmaak dan bij andere champagnes die in roestvrij stalen vaten worden gerijpt. De tweede rijping gebeurd in flessen van anderhalve liter (Magnums) en deze flessen worden afgesloten met echte kurken en niet met kroonkurken zoals elders gebruikelijk. Verder houdt men een aanzienlijk grotere voorraad wijn aan dan wettelijk is voorgeschreven zodat de wijn alle tijd krijgt om te rijpen.
Wanneer je echt het beste van beste wil dan is er de RD. Dit is een champagne die zijn weerga niet kent. RD staat voor "récemment dégorgé" wat weer staat voor het feit dat het bezinksel op het laatste moment wordt verwijderd na een rijpingstijd van 8 tot soms wel 25 jaar. In deze vintage wijnen worden druiven van de soorten Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meurier verwerkt.
Dit artikel verscheen 12 jaar geleden voor het eerst.