keyboard_arrow_up

Dom Perignon

 15 september 2010 leestijd 1 minuten
Naast de "standaard" wijnen heeft Moët & Chandon natuurlijk ook de vintage wijnen en de wereldberoemde "Dom Perignon", genoemd naar de monnik die aan de wieg heeft gestaan van de Champagne in de gelijknamige streek. Moët & Chandon is trouwens niet heet eerste wijnhuis dat de naam Dom Perignon verbindt aan een wijn. In het begin van vorige eeuw deed een klein wijnhuis dat ook, maar vergat de naam te deponeren.
Dom Perignon werd geboren in 1640 en op zijn zestiende werd hij opgenomen in de Benedictijnse orde in Verdun (Frankrijk). Op zijn achtentwinstige verjaardag werd hij hoofd van de wijnkelders van het klooster van Hautvillers. Hoewel er al eerder mousserende wijnen werden gemaakt wordt de ontwikkeling van de Champagne toch grotendeels aan onze Dom toegeschreven.
Rond de jaren twintig van de vorige eeuw werd de naam Dom Perignon verbonden aan de beste wijnen van Moët & Chandon. Exclusief is de wijn echter niet meer. Vroeger waren er maar een paar per jaar flessen beschikbaar, maar tegenwoordig worden er veel meer flessen gebotteld en is de Dom Perignon beter verkrijgbaar. De prijs is echter wel behoorlijk hoog en varieert van jaar tot jaar.
Een Dom Perignon is trouwens altijd een vintage wijn en is gemaakt van de beste druiven van het wijnhuis Moët & Chandon.
Dit artikel verscheen 12 jaar geleden voor het eerst.