keyboard_arrow_up

De Dom Perignon van Moët & Chandon

 15 september 2010 1 min. leestijd
Bijzonder goede wijnjaren resulteren in een vintage champagnejaar waarbij de champagne een jaartal op de fles krijgt. Alleen de meest bijzondere jaren van Moët & Chandon krijgen de naam "Dom Perignon", genoemd naar de monnik die aan de wieg heeft gestaan van de Champagne in de gelijknamige streek.

Niet uniek

Moët & Chandon was niet heet eerste wijnhuis dat de naam Dom Perignon verbindt aan een wijn. In het begin van vorige eeuw registreerde Eugène Mercier het recht op de naam van de monnik, maar verkocht dit later aan het champagnehuis Moët & Chandon.

Monnik

Dom Perignon werd geboren in 1640 en op zijn zestiende werd hij opgenomen in de Benedictijnse orde in Verdun (Frankrijk). Op zijn achtentwinstige verjaardag werd hij hoofd van de wijnkelders van het klooster van Hautvillers. Hoewel er al eerder mousserende wijnen werden gemaakt wordt de ontwikkeling van de Champagne toch grotendeels aan deze Dom toegeschreven.
Standbeeld van Dom Perignon bij het hoofdkantoor van Moët & Chandon (foto: Wikipedia)

Moët & Chandon

Rond de jaren twintig van de vorige eeuw werd de naam Dom Perignon verbonden aan de beste wijnen van Moët & Chandon. Exclusief is de wijn echter niet meer. Vroeger waren er maar een paar per jaar flessen beschikbaar, maar tegenwoordig worden er veel meer flessen gebotteld en is de Dom Perignon beter verkrijgbaar. De prijs is echter wel behoorlijk hoog en varieert van jaar tot jaar.
Dit artikel verscheen 14 jaar geleden voor het eerst. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 2 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie