keyboard_arrow_up

Het etiket ontleed

Goede wijn behoeft geen krans is het gezegde. Toch gaan we proberen uit te leggen wat er bedoeld wordt met een aantal termen die op het etiket van een fles wijn te vinden zijn. Als voorbeeld hebben we de voortreffelijke rode Bordeaux van het Château Peyrabon gebruikt.
 3 april 2013 3 min. leestijd

Cru Bourgeois

De Cru Bourgeois is een kwalificatie van een aantal hoogwaardige wijnen uit de Bordeaux. Deze lijst is in 1932 door de Kamer van Koophandel van Bordeaux opgesteld en destijds werd Château Peyrabon in de lijst opgenomen. In 2003 is de lijst herzien, maar wegens belangenverstrengeling werd deze lijst in 2007 door de Fransen overheid weer ongedaan gemaakt. Voor Château Peyrabon had dit geen effect aangezien deze wijn op beide lijsten stond.
Sinds 2010 wordt er jaarlijks een nieuwe lijst samengesteld waarbij de klassificatie Cru Bourgeois door de Allicance des Crus Bourgeois du Médoc wordt vergeven aan wijnen die beoordeeld worden op een specifiek oogstjaar (vintage), te beginnen met 2008.

Château Peyrabon

Het landgoed Peryabon wordt voor het eerst vermeldt in 1766, toen het kasteel op een kaart van de Médoc verscheen. Destijds werd het kasteel al omschreven als een landgoed waarop druiven voor de wijnproductie werden verbouwd.
Het kasteel heeft in de loop van de eeuwen vele eigenaren gehad, maar Arnaud Armand Roux, die in 1865 eigenaar werd, heeft het kasteel op de kaart gezet en niet in minste plaats vanwege het feit dat hij alleen wijn maakte voor familie en vrienden en aan het einde van de 19e eeuw Koningin Victory van Engeland op het kasteel mocht ontvangen.
In 1958 koscht de familie Babeau het landgoed en werden de wijngaarden opnieuw aangeplant en aangrenzende kasteel Liversan aangekocht.
In 1998 werd het landgoed gekocht door de huidige eigenaar Millesima.

Haut-Médoc

Appellation Haut-Médoc contrôlée

De Appellation Haut-Médoc Contrôlée is een zogenaamde Appellation d'origine contrôlée (AOC) dat aangeeft dat de wijn afkomstig is uit de Haut-Médoc. Dit wordt door de Fransen overheid gecontroleerd via het Institut National des Appellations d'Origine (INAO). Dit kwaliteitskenmerk stelt eisen aan de soorten druiven die verwerkt mogen worden, de bodumtypes, het rendement en de minimum rijpheid van de druif ten tijde van het oogsten. Daarnaast worden er eisen gesteld aan hetgeen op een etiket vermeld moet worden, zoals onder andere de naam van de appellation d'orgine, de naam van de bottelaar, de netto-inhoud van de fles en het alcohol percentage.

2002

Het jaartal geeft het jaar aan waarin de wijn geoogst is (vintage). De wijn in dit voorbeeld is bijvoorbeeld geoogst in september en oktober van 2002. Vervolgens is van de druiven een de wijn gemaakt met 31% Merlot, 60% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc en 4% Petit Verdot.

Mis en Bouteille au Château

Letterlijk betekent dit "Gebotteld op het kasteel", maar formeel geeft dit aan dat alleen druiven van de wijngaard van het kasteel verwerkt zijn in deze wijn. Hoe specifieker de aanduiding van de plaats van bottelen hoe beter; waarbij "au Château" of "au Domaine" het meest specifiek zijn. "Mis en bouteille en France" bijvoorbeeld geeft aan dat het bottelen ergens in Frankrijk heeft plaats gevonden, maar blijkbaar wil men niet duidelijk aangeven waar precies en dat heeft vaak een reden.

Sarl du Château Peyrabon à St. Sauveur, Gironde - France

Het Sarl du Château Peryabon is een Société à Responsabilité Limitée (SARL) oftewel naamloze vennootschap. De onderneming is gevestigd in de gemeente St. Sauveur wat in het kanton Pauilac van het arrondissement Lesparre-Médoc ligt en onderdeel is van het departement Gironde. Gironde maakt op haar beurt weer onderdeel uit van de administratieve regio Aquitanië, die vroeger ook wel bekend stond onder de naam Guyenne-Gascogne.
Sinds 1989 maakt de onderneming onderdeel uit van het Millesima concern. Dit concern is een online-handelaar in hoogwaardige wijnen en bezit daarnaast verschillende wijngaarden zoals het Château Peyrabon.

Patrick Bernard Gérant

De directeur (Gérant) van Millesima is de heer Patrick Bernard (eigenaar en oprichter van de onderneming). Om zijn directe betrokkenheid bij het product te accentueren wordt zijn naam op het etiket vermeld.

Produce of France - Bordeaux

Dit geeft aan dat deze wijn een product uit Frankrijk en nog specifieker uit Bordeaux afkomstig is. Het vermelden van het land van herkomst is opgenomen in het Europese recht onder het Land van oorsprong beginsel en geeft het land weer van fabricage, productie of groei.

13% vol.

Het alcohol percentage wordt altijd op een fles wijn vermeld. De term % vol staat voor volumeprocent. Dit geeft het volume zuivere alcohol als percentage van het geheel weer.

750ml

De inhoud van de fles bedraagt 750 mililiter, zijnde een 100ste deel van 1 liter (ℓ).
Dit artikel verscheen 11 jaar geleden voor het eerst. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 3 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie