keyboard_arrow_up

Weizen, het verfrissende bier

Tegenwoordig wordt het traditionele pilsener bier op de markt steeds meer verdrongen door de speciale bieren. Vooral het traditionele frisse Weizenbier wint snel aan populariteit. Reden om eens wat dieper op dit bier in te gaan.
 17 september 2015 2 min. leestijd Wandersmann/pixelio.de

Hoge gisting

Weizen is Duits voor tarwe en duidt op de grote hoeveelheid tarwemout dat Weizenbier bevat. Hierdoor krijgt het bier zijn karakteristieke smaak en een extra volle schuimkraag.
Tarwebier is bier van hoge gisting. Dit houdt in dat het wordt gebrouwen met gist die door de temperatuur (15 tot 25°C) bovenop de wort blijft drijven. De wort bestaat bij Weizenbier uit een mengsel van tarwemout (55 tot 70%), gerstemout en hop. Het jonge bier wordt een tweede maal vergist. Dit kan gebeuren in vaten of in de fles, waarbij het bier doorgaans voor het bottelen niet gefilterd wordt waardoor het bier troebel blijft.
Het uiteindelijke bier is bleekgeel tot blond van kleur en het heeft een frisse, lichtzurige en volmondige smaak vergelijkbaar met banaan en kruidnagel. Het bevat tussen de 5 tot 6% alcohol.

"Ein Hefe bitte"

Voor tarewebier worden verschillende benamingen gebruikt zoals Hefe(weizen), Weißbier of Weizen(bier). In principe heb je het in alle gevallen over hetzelfde, maar wanneer je een Hefe (gist in het Duits) bestelt, dan krijg je doorgaans de ongefilterde versie in plaats van het heldere gefilterde Kristallweizen. De term Weiß is een beetje verwarrend, want een Weißbier kan ook donker van kleur zijn (Dunkelweizen). Waarschijnlijk is de term Weiß dan ook meer een verbastering van Weizen dan een verwijzing naar de kleur.
Let er echter wel op dat je niet gaat vertalen. Weißbier is namelijk geen witbier. Witbier komt voornamelijk uit België (bijvoorbeeld: Wieckse Witte of Hoegaarden) en dit is geen Weizenbier omdat aan witbier kruiden worden toegevoegd en ongemoute tarwe; iets dat volgens het Duitse Reinheitsgebot niet is toegestaan.

Glas

Bier drink je uit een glas en niet uit de fles. Wanneer je Weizenbier uit de fles drinkt, dan merk je direct dat dit een heel apart effect geeft. Het bier bevat namelijk zoveel koolzuur dat het bij het terugzetten uit de fles zal spuiten. Het is dus beter om uit een glas te drinken om een nat pak te voorkomen.
Voor Weizenbier gebruik je een groot smal glas wat bovenaan iets breder is. De inhoud is meestal 40 of 50cl. In Weizenbier zit een nevel van tarwe en gist die belangrijk zijn voor de smaak. Vandaar dat je het hele flesje in één keer in het glas moet schenken. Wals het flesje een beetje tijdens het schenken, met voorzichtige polsbewegingen, zodat je de nevel gelijkmatig in het glas verdeelt.
Het bier moet bij voorkeur gedronken worden op een temperatuur van 7°C. Het is daarom raadzaam het glas vooraf te koelen, dan blijft het bier langer op temperatuur.
Het ideale glas om Weizenbier uit te drinken (foto: Stiegl)

Producenten

Het Weizenbier is van oorsprong een bier dat in Beieren en het Salzburgerland gebrouwen werd. Tegenwoordig wordt het, vanwege de populariteit, ook in de rest van Duitsland en zelfs Nederland gebrouwen, waarbij de weiden van Grolsch zeer geslaagd is.
Dit artikel verscheen 9 jaar geleden voor het eerst. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 3 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie