keyboard_arrow_up

Whisky

 2 mei 2012 3 min. leestijd
Whisky (in Schotland en Canada) of Whiskey (Amerikaans Engels en Iers) is een voor sommigen goddelijke drank met alcohol percentages die doorgaans tussen de 40 en 46% liggen. Bekende merken zijn Glenfiddich , Dimple, Johny Walker, Cheavas Regal.

Grondstoffen
Voor de productie wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten granen. In Ierland wordt vaak gebruik gemaakt van gerst of rogge en al of niet gemoute haver of tarwe. In Schotland wordt gebruik gemaakt van een combinatie van gerst en maïs. Wanneer dit het geval is dan spreekt men van grain whisky. Daarnaast wordt in Schotland ook malt whiskygemaakt en deze bestaat volledig uit gerst. Canadeese en Amerikaanse ( Bourbon) whisky bestaat meestal een mengeling van maïs en rogge.

Productie
Het productieproces van whisky kent verschillende stappen. Het proces begint met het bevochtigen van het graan waardoor de gerst zal ontkiemen tot mout. Dit heet moutenof malting. Daarna worden de moutkorrels boven een open turf- of houtvuur gedroogd, het eestenof kilning.Dit deel van het proces heeft grote invloed op de uiteindelijke smaak van een whisky aangezien de rookgeur diep doordringt in de moutkorrels. Bij Ierse whiskey vindt men de rooksmaak niet terug aangezien het eesten hier boven turf plaats vindt.
Na het eesten, worden de gedroogde korrels fijngemalen ( mashen) en wordt er vervolgens water aan toegevoegd.
De volgende belangrijke stap is het gisten of fermenterenwaarbij het zetmeel in het onstane graanbeslag omgezet zal worden naar suikers. Hierdoor ontstaat de alcohol in het graanbeslag. De drank die ontstaat wordt washgenoemd. Het alcoholpercentage is dan echter nog niet veel hoger dan in bier en bedraagt ongeveer 7 tot 8 procent.
De laatste stap in het productieproces van whisky is het distilleren. Hierbij wordt de wash in een koperen distilleerketel verhit tot boven het kookpunt van alcohol. Er ontstaat door de verdamping van vocht een meer geconcentreerde vloeistof met een hoger alcoholpercentage. Dit distilleren wordt in Schotland één keer herhaald en in Ierland twee keer. Amerikaanse whisky wordt maar één keer gedestilleerd.
De dan ontstane whisky wordt daarna in eikenhouten vaten opgeslagen om te rijpen. Deze vaten zijn vaak van binnen enigzins verkoold. Bij Schotse whisky wordt vaak gebruik gemaakt van gebruikte vaten waardoor de smaak van de drank (sherry, port, Madeira, wijn etc.) die hierin voorheen werd opgeslagen terug te vinden is in de smaak van de whisky. Dit wordt op de fles vaak aangeduid met de term finish. Bij Amerikaanse whiskey wordt gebruik gemaakt van nieuwe vaten hierdoor krijgen deze whiskeys meestal een sterke pittige smaak.
Een minimale rijpingstijd voor een whisky is 3 jaar en 1 dag (volgens de Engelse wet, daarvoor heet het nog new made spirit), maar vele whiskysoorten worden veel langer opgeslagen in de houten vaten. Een goede whisky kan wel 30 jaar opgeslagen worden voordat deze uiteindelijk gebotteld wordt.

Blended whisky
Ongeveer 95% van de verkochte whisky is blended. Dit wil zeggen dat ze bestaan uit een mengeling verschillende whisky's. Onder de blended whisky's bestaat de volgende onderverdeling:
 • Blended
  Deze whisky bestaat uit een mengeling van malt en grain whisky. Dit wordt gedaan om een meer drinkbaarheid van de whisky te verhogen en omdat de productie van grain whisky invoudiger is dan die van malt whisky.
 • Blended malts (voorheen ook wel vatted of pure whisky genoemd)
  Deze whisky bestaat uit een mengeling van malt whisky van verschillende destilleerderijen
 • Single blended
  Deze whisky bestaat uit een mengeling van malt en grain whisky uit één en dezelfde destilleerderij zoals bijvoorbeeld gebeurd bij Loch Lomond .
 • Straight Bourbon
  Amerikaanse whiskey die minimaal voor 51% uit maïs bestaat.
 • Straight rye
  Amerikaanse whiskey die minimaal voor 51% uit rogge bestaat.
Single malt whisky
Naast de blended whisky bestaat er ook single malt whisky. Deze whisky wordt doorgaans samengesteld uit verschillende malt whisky's die afkomstig zijn van één en dezelfde destilleerderij. De meeste pure vorm van whisky is single caskwaarbij de gebottelde whisky afkomstig uit één en hetzelfde vat. Het mag duidelijk zijn dat deze soort whisky erg zeldzaam is.
Dit artikel verscheen 12 jaar geleden voor het eerst.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie