keyboard_arrow_up

Cognac, een introductie

 8 augustus 2012 4 min. leestijd
Cognac is een distillaat van wijn afkomstig uit de districten Charente en Charente Maritime in het zuidwesten van Frankrijk).
De Cognacstreek ligt 450 kilometer ten zuiden van Parijs en 120 kilometer ten noorden van Bordeaux.
Cognac wordt ook wel brandy genoemd, echter niet alle brandy's mogen de naam Cognac dragen. Cognac is een beschermde herkomstbenaming en daarom mag een wijndistillaat alleen cognac heten als het uit de wijngaarden, zogenaamde cru's, van het cognacgebied komt.

Productie

Cognac wordt gedistilleerd uit druiven (meestal Ugni Blanc) die eerst geperst worden en gedurende twee weken gisten. Het alcoholpercentage van de wijn die hierbij ontstaat is laag (7-10%) maar de hoge zuurgraad vormt een ideale basis voor de distillatie tot eaux-de-vie. De meest aromatische eaux-de-vie wordt verkregen uit wijnen die met bezinksel gedistilleerd worden (bezinksel bestaat uit de natuurlijke resten van de gistcellen). De eau-de-vie wordt op fusten gelegd om te rijpen. De brandewijn heeft nu een alcoholpercentage van rond de 70%. Voor de vaten wordt enkel eiken afkomstig uit de regio's Limousin of Tronçais gebruikt.

De tannine in het hout en de luchtvochtigheid van de opslagplaats spelen een belangrijke rol bij de smaakvorming van de cognac. Afhankelijk van de producent wordt de cognac tijdens het rijpen al gemengd of in andere vaten gegoten. Tijdens het rijpen vervliegt een deel van het vocht door contact met de lucht – het “engelendeel”.

Pas nadat de eau-de-vie tweeënhalf jaar op vat gerijpt heeft, mag hij cognac genoemd worden. Voor het bottelen wordt de cognac verdund met water tot hij een alcoholpercentage heeft van 40%. Vooral aan jonge cognacs wordt er ook nog suiker of karamel toegevoegd. Meestal zijn de flessen die verkocht worden een mengsel van meerdere cognacs van verschillende leeftijden en districten. De leeftijd van cognac is de tijd dat ze in een eikenhouten vat gelagerd is geweest, waarbij de jongste cognac van het mengsel bepalend is voor de leeftijd die op de fles mag komen te staan. Als cognac eenmaal gebotteld is, wordt ze niet meer ouder. Een oudere cognac heeft in het algemeen een zachtere rondere smaak en een diepe bruingele kleur door de wisselwerking met het hout van het vat waarin de drank rijpt. Pas gedistilleerde cognac is namelijk transparant.

Soorten

Het bezinksel geeft het distillaat zijn onderscheidende rijke en complexe ondertonen waardoor alleen de beste cognacsoorten gekenmerkt worden. Verder zorgen ze voor een breder bereik van de aroma's en verlenen ze structuur en zachtheid aan de cognac die uiteindelijk verkregen wordt. De belangrijkste soorten cognacs zijn:
Soort Beschrijving
VS De jongste cognac is de VS oftewel Very Special, deze moet minimaal 2 jaar gerijpt zijn, dit is tevens de goedkoopste soort cognac
VSOP De VSOP moet minimaal 4 jaar gerijpt zijn en staat voor Very Special Old Pale
XO De oudste soort is de XO deze moet minimaal 6 jaar gerijpt zijn, en staat voor Extra Old
De meeste producenten van cognac gebruiken echter veel oudere cognacs dan de minimum leeftijden. Zo heeft een Remy Martin VSOP een gemiddelde leeftijd van 8 jaar.
(Bron: Cognacreview.nl)
(foto: Simon Aughton)

Ontstaansgeschiedenis

De wijn uit Charente was van oorsprong vrij zuur omdat vroeger de wijn niet werd gedistilleerd. Engelse en Scandinavische zeelieden kwamen in die tijd geen wijn kopen maar zout. Eenmaal aan wal kochten ze vaak ook de wijn van de streek. Cognac dankt zijn ontstaan voor een deel aan de gestegen vrachtkosten van de wijn. Om het volume van de lading wijn te verkleinen koos men voor distillatie. Hierdoor werd niet alleen het volume teruggebracht, maar ook de te betalen belasting, die naar volume werd geheven. Men ging tevens de wijn distilleren omdat deze te kwetsbaar was om te worden vervoerd over de hele wereld. Distilleren was een uitstekende vorm van conserveren voor vervoer en in het land van bestemming werd de eaux-de-vie met water aangelengd om het zo te consumeren. De wijnen van de Charente leverden een eaux-de-vie op die zonder toevoeging van kruiden of vruchten gedronken kon worden.
(foto: Wikipedia)

Cognac drinken

De cognac smaakt het best bij temperaturen tussen de 18 en 21 graden. Wanneer de Cognac kouder is dan kun je deze het beste met je handen verwarmen.

Het ideale glas is tulpvormig of ballonglas, als deze aan de bovenkant maar nauwsluitend is. Dit zorgt ervoor dat de aroma’s vast gehouden worden en een voor een vrij gegeven worden.

Draai het glas een paar keer rond en bekijk de druppels/tranen. Hoe dikker deze zijn, des te ouder de Cognac.

Breng het glas langzaam naar uw neus en probeer de geuren te herkennen en steek uw neus vervolgens in het glas om de fruit-, bloem- en kruidenaroma’s waar te nemen.

Neem eerst een drupje Cognac op de tong en proef de balans tussen zoet, zuur en bitter.
Neem daarna steeds kleine slokjes cognac en houdt dit langer vast dan bij de eerste slok. Tuit de lippen en adem langs de zijkant van de mond en proef de Cognac achterin de mond. Nu proef je de verschillende fruit-, bloemen- en fruitaroma’s. Hoe langer de smaken blijven, hoe beter de afdronk is.
(Bron: Cognacreview.nl)

Merken

Dit artikel verscheen 12 jaar geleden voor het eerst. Mocht je onverhoopt een onvolkomenheid zien, neem dan contact met ons op door middel van onderstaande knop.
Mail de redactie