№ 1
De traditionele espresso machine
Een goede espresso zetten is een ware kunst. Zeker wanneer je kiest om net als een Barista om in de meest pure vorm van zetten met een traditionele espresso-machine.
Het begint met het malen van de bonen. De fijnheid van de maling bepaald de uiteindelijke smaak en hoeveelheid koffie. Te fijn gemalen resulteert erin dat het water niet door de koffie kan komen of dat de koffie bitter wordt. Te grof gemalen koffie heeft te weinig smaak en te slap.
De gemalen koffie stop je in de filterhouder en druk deze gelijkmatig aan. Hiervoor gebruik je een metalen stempel die precies in de filterhouder past. Deze stempel wordt ook wel tamper genoemd.
Plaats de filterhouder stevig in de machine en laat het water er onder druk doorheen lopen. Bij halfautomaten is dit een kwestie van op de knop drukken en bij handmatige machines moet je de hendel van boven naar beneden drukken.
Laat de koffie doorlopen tot het moment dat deze van kleur verandert. De hoeveelheid water is afhankelijk van de fijnheid van de maling van de koffie.

Gewone koffie uit een espressomachine
De term espresso staat in zijn puurste vorm voor een klein kopje koffie (ongeveer 40 ml) die gezet is met een espresso-machine met Arabica bonen. Een espresso-machine is in beginsel ontworpen om een dergelijk kopje sterke koffie te zetten. Toch kun je een gewone kop koffie (110 ml) met een espresso-machine zetten door simpelweg meer water door de machine te laten lopen. De koffie wordt daardoor wel bitterder omdat er meer water door de gemalen koffiebonen loopt en daardoor de moeilijk oplosbare delen van de koffie meegenomen wordt in het kopje. In Italië wordt koffie die op deze manier gezet is een 'Caffè Lungo' genoemd.In volgorde van hoeveelheid water zijn er:
- Ristretto - 20ml
- Espresso - 40ml
- Lungo - 110ml
- Americano - 150ml
№ 2
De volautomaat
Gemak dient de mens en daarom heeft hij de volautomaat uitgevonden. Hierbij is het hele proces van malen tot en met zetten geautomatiseerd. Hierbij kun je vooraf instellen hoeveel koffie je wilt (ml) en hoeveel bonen je wilt gebruiken (hoe meer bonen, hoe sterker de koffie).Inmiddels zijn er heel veel fabrikanten die volautomaten produceren zoals Miele, Philips Saeco, Siemens, Delonghi, Bosch enz. Maar zoals Stieg Larsson het passend omschreef in zijn boek "De vrouw die met vuur speelde" zijn machines van Jura de Rolls Royce onder de koffiemachines.
Een Jura machine is zeker niet de goedkoopste machine en volgens de consumentenbond zijn er machines van andere merken te vinden met een prima prijs/kwaliteitsverhouding, maar met een Jura van bijvoorbeeld de Impressa-lijn haal je een machine in huis waar je jarenlang plezier zult hebben.


Apparaat uitschakelen
Onderhoudstoets indrukken totdat op de display WISSELEN KRAAN OPEN verschijnt
Waterreservoir verwijderen en leegmaken
Oude filterpatroon verwijderen
Nieuwe filterpatroon plaatsen terwijl u deze licht aandrukt
Patroonhouder sluiten (klikt hoorbaar in)
Waterreservoir vullen en terugplaatsen
Bakje (ten minste 0,5 liter) onder het stoompijpje zetten
Draaikraan op positie OPEN zetten
Bij oproep op display draaikraan weer terugdraaien
Claris White waterfilter bestellen

Onderhoudstoets indrukken totdat op de display LADE LEGEN verschijnt
Lek- en koffieresidubakje leegmaken en terugplaatsen
Bakje (ca. 1 liter) onder koffie-uitloop zetten
Onderhoudstoets indrukken
Displaytekst: TABLET INWERPEN
Reinigingstablet in vulopening voor gemalen koffie doen en deksel sluiten
Onderhoudstoets indrukken
Displaytekst: LADE LEGEN
Lek- en koffieresidubakje leegmaken en terugplaatsen
Jura Reinigingstabletten bestellen
№ 3
Nespresso
Nespresso is een koffiezetsysteem ontwikkeld door Nestlé dat in 1989 op de markt kwam. De naam is afgeleid van de naam van het bedrijf en het woord espresso. Een Nespresso-machine kenmerkt zich door het gebruiksgemak. Je stopt een aluminium capsule in de machine, sluit de klep en drukt op een knop. Vervolgens zet de machine een kopje espresso koffie. De luchtdicht verpakte koffie in de capsules bepaalt de smaak, maar de experts van Boot koffie gaven in 2003 al aan dat de koffie die je zet met een Nespresso-machine zich kan meten met de beste espresso's in de wereld.

Grands Crus Capsules
Bij Nespresso worden de verschillende smaken 'Grands Crus' genoemd, als een analogie naar de hoogste kwaliteit wijnen. Hieronder een selectie en een subjectieve mening en welke maat het meest geschikt is. Tussen de () staat de door Nespresso aangegeven intensiteit van de koffie. Deze wordt volgen Nespresso bepaald door de brandgraad van de koffie, de body en de bitterheid.Colombia
Heel erg lekker fruitig (6) Espresso/LungoCosi
Veel te slap (4) EspressoIndia
Heel erg lekker kruidig (11) Espresso/LungoIndonesia
Niet veel smaak (8)Kazaar
Veel te sterk (12) RistrettoIspiraione Napoli
Goed (13)Ristretto
Lekker, maar vooral geschikt voor ristretto (10)Rio de Janeiro
Lekker (9) EspressoIspiraione Roma
Prima (8) EspressoStockholm
Heel erg lekker (8) LungoIspiraione Venezia
Slappe bak (8)Volluto
Wel lekker, maar licht (4) Espresso
Apreggio
Prima (9) EspressoCapriccio
Milde koffie met smaak (5) EspressoDharkan
Lekker sterk (11) EspressoDulsao
Mierenzoet (4) EspressoEnvivo
Krachtig en licht zoet (9) LungoIndriya
Heel erg lekker kruidig (10) Espresso
Vervangen door de IndiaLinizio Lungo
Veel te slap (4) LungoFortissio Lungo
Heel erg lekker met volle body (8) LungoLivanto
Smaakt aangebrand en slap (6) EspressoMiami
Erg lekker ook als Lungo (9) EspressoRosabaya
Heel erg lekker fruitig (6) Espresso
Vervangen door de ColombiaVivalto Lungo
Prima (4) Lungo
Volg deze instructievideo om een Nespresso (Inissia) machine te reinigen en deze video voor instructies voor regulier onderhoud.
Cappuccino
Cappuccino wordt gemaakt met espresso en "opgeschuimde" melk. Dit melkschuim, of "microfoam" heeft ongeveer twee keer het volume van de oorspronkelijke melk. De melk wordt doorgaans opgeschuimt door middel van stoom, maar dit kan ook met behulp van een opschuimer die de melk met behulp van een veer opklopt. Gebruik bij voorkeur halfvolle houdbare melk.