keyboard_arrow_up

Drie manieren om een espresso te zetten

Er zijn grofstoffelijk twee manieren om koffie te zetten. Aan de ene kant heb je de filterkoffie en andere andere kant espresso. Het laatste is koffie waarbij heet water onder druk door (vers) gemalen koffie wordt geperst en die kun je op verschillende manieren maken. Van ambachtelijk tot volautomatisch.
 19 augustus 2018 5 min. leestijd

№ 1
De traditionele espresso machine

Een goede espresso zetten is een ware kunst. Zeker wanneer je kiest om net als een Barista om in de meest pure vorm van zetten met een traditionele espresso-machine.

Het begint met het malen van de bonen. De fijnheid van de maling bepaald de uiteindelijke smaak en hoeveelheid koffie. Te fijn gemalen resulteert erin dat het water niet door de koffie kan komen of dat de koffie bitter wordt. Te grof gemalen koffie heeft te weinig smaak en te slap.
De gemalen koffie stop je in de filterhouder en druk deze gelijkmatig aan. Hiervoor gebruik je een metalen stempel die precies in de filterhouder past. Deze stempel wordt ook wel tamper genoemd.
Plaats de filterhouder stevig in de machine en laat het water er onder druk doorheen lopen. Bij halfautomaten is dit een kwestie van op de knop drukken en bij handmatige machines moet je de hendel van boven naar beneden drukken.
Laat de koffie doorlopen tot het moment dat deze van kleur verandert. De hoeveelheid water is afhankelijk van de fijnheid van de maling van de koffie.
La Pavoni Europiccola EL (foto: lapavoni.com)

Gewone koffie uit een espressomachine

De term espresso staat in zijn puurste vorm voor een klein kopje koffie (ongeveer 40 ml) die gezet is met een espresso-machine met Arabica bonen. Een espresso-machine is in beginsel ontworpen om een dergelijk kopje sterke koffie te zetten. Toch kun je een gewone kop koffie (110 ml) met een espresso-machine zetten door simpelweg meer water door de machine te laten lopen. De koffie wordt daardoor wel bitterder omdat er meer water door de gemalen koffiebonen loopt en daardoor de moeilijk oplosbare delen van de koffie meegenomen wordt in het kopje. In Italië wordt koffie die op deze manier gezet is een 'Caffè Lungo' genoemd.

In volgorde van hoeveelheid water zijn er:
  • Ristretto - 20ml
  • Espresso - 40ml
  • Lungo - 110ml
  • Americano - 150ml

№ 2
De volautomaat

Gemak dient de mens en daarom heeft hij de volautomaat uitgevonden. Hierbij is het hele proces van malen tot en met zetten geautomatiseerd. Hierbij kun je vooraf instellen hoeveel koffie je wilt (ml) en hoeveel bonen je wilt gebruiken (hoe meer bonen, hoe sterker de koffie).
Inmiddels zijn er heel veel fabrikanten die volautomaten produceren zoals Miele, Philips Saeco, Siemens, Delonghi, Bosch enz. Maar zoals Stieg Larsson het passend omschreef in zijn boek "De vrouw die met vuur speelde" zijn machines van Jura de Rolls Royce onder de koffiemachines.
Een Jura machine is zeker niet de goedkoopste machine en volgens de consumentenbond zijn er machines van andere merken te vinden met een prima prijs/kwaliteitsverhouding, maar met een Jura van bijvoorbeeld de Impressa-lijn haal je een machine in huis waar je jarenlang plezier zult hebben.
Jura Impressa F50 (foto: jura.com)
Een volautomaat vraagt echter wel wat meer onderhoud. Regelmatig geeft de machine aan er onderhoud nodig is. Dit kan zijn dat
het kalkfilter vervangen
Displaytekst: GEREED / FILTER
Apparaat uitschakelen
Onderhoudstoets indrukken totdat op de display WISSELEN KRAAN OPEN verschijnt
Waterreservoir verwijderen en leegmaken
Oude filterpatroon verwijderen
Nieuwe filterpatroon plaatsen terwijl u deze licht aandrukt
Patroonhouder sluiten (klikt hoorbaar in)
Waterreservoir vullen en terugplaatsen
Bakje (ten minste 0,5 liter) onder het stoompijpje zetten
Draaikraan op positie OPEN zetten
Bij oproep op display draaikraan weer terugdraaien
Claris White waterfilter bestellen
moet worden worden of
het binnenwerk van de machine gereinigd moet worden
.
Displaytekst: GEREED REINIGEN
Onderhoudstoets indrukken totdat op de display LADE LEGEN verschijnt
Lek- en koffieresidubakje leegmaken en terugplaatsen
Bakje (ca. 1 liter) onder koffie-uitloop zetten
Onderhoudstoets indrukken
Displaytekst: TABLET INWERPEN
Reinigingstablet in vulopening voor gemalen koffie doen en deksel sluiten
Onderhoudstoets indrukken
Displaytekst: LADE LEGEN
Lek- en koffieresidubakje leegmaken en terugplaatsen

Jura Reinigingstabletten bestellen
Om de twee jaar moet er een servicebeurt uitgevoerd worden door de producent en

№ 3
Nespresso

Nespresso is een koffiezetsysteem ontwikkeld door Nestlé dat in 1989 op de markt kwam. De naam is afgeleid van de naam van het bedrijf en het woord espresso. Een Nespresso-machine kenmerkt zich door het gebruiksgemak. Je stopt een aluminium capsule in de machine, sluit de klep en drukt op een knop. Vervolgens zet de machine een kopje espresso koffie. De luchtdicht verpakte koffie in de capsules bepaalt de smaak, maar de experts van Boot koffie gaven in 2003 al aan dat de koffie die je zet met een Nespresso-machine zich kan meten met de beste espresso's in de wereld.
Kitchenaid Artisan Almond Cream (foto: Nespresso)
Het bestellen van de capsules kon in eerste instantie uitsluitend via internet en telefoon bij de zogeheten Nespresso Club. De capsules zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar is speciale Nespresso Boutiques in Eindhoven, 's Hertogenbosch, Hasselt (B), Antwerpen (B) en Gent (B).

Grands Crus Capsules

Bij Nespresso worden de verschillende smaken 'Grands Crus' genoemd, als een analogie naar de hoogste kwaliteit wijnen. Hieronder een selectie en een subjectieve mening en welke maat het meest geschikt is. Tussen de () staat de door Nespresso aangegeven intensiteit van de koffie. Deze wordt volgen Nespresso bepaald door de brandgraad van de koffie, de body en de bitterheid.
  • Colombia

    Heel erg lekker fruitig (6) Espresso/Lungo
  • Cosi

    Veel te slap (4) Espresso
  • India

    Heel erg lekker kruidig (11) Espresso/Lungo
  • Indonesia

    Niet veel smaak (8)
  • Kazaar

    Veel te sterk (12) Ristretto
  • Ispiraione Napoli

    Goed (13)
  • Ristretto

    Lekker, maar vooral geschikt voor ristretto (10)
  • Rio de Janeiro

    Lekker (9) Espresso
  • Ispiraione Roma

    Prima (8) Espresso
  • Stockholm

    Heel erg lekker (8) Lungo
  • Ispiraione Venezia

    Slappe bak (8)
  • Volluto

    Wel lekker, maar licht (4) Espresso
Nespresso houdt haar aanbod levendig brengt daarom regelmatig aanpassingen aan in de assortiment waardoor
verschillende smaken niet meer leverbaar zijn.
  • Apreggio

    Prima (9) Espresso
  • Capriccio

    Milde koffie met smaak (5) Espresso
  • Dharkan

    Lekker sterk (11) Espresso
  • Dulsao

    Mierenzoet (4) Espresso
  • Envivo

    Krachtig en licht zoet (9) Lungo
  • Indriya

    Heel erg lekker kruidig (10) Espresso
    Vervangen door de India
  • Linizio Lungo

    Veel te slap (4) Lungo
  • Fortissio Lungo

    Heel erg lekker met volle body (8) Lungo
  • Livanto

    Smaakt aangebrand en slap (6) Espresso
  • Miami

    Erg lekker ook als Lungo (9) Espresso
  • Rosabaya

    Heel erg lekker fruitig (6) Espresso
    Vervangen door de Colombia
  • Vivalto Lungo

    Prima (4) Lungo


Volg deze instructievideo om een Nespresso (Inissia) machine te reinigen en deze video voor instructies voor regulier onderhoud.

Cappuccino

Cappuccino wordt gemaakt met espresso en "opgeschuimde" melk. Dit melkschuim, of "microfoam" heeft ongeveer twee keer het volume van de oorspronkelijke melk. De melk wordt doorgaans opgeschuimt door middel van stoom, maar dit kan ook met behulp van een opschuimer die de melk met behulp van een veer opklopt. Gebruik bij voorkeur halfvolle houdbare melk.
Nespresso Aeroccino 3 (foto: Nespresso)
Cappuccino maak je met 1/3 espresso en 2/3 melkschuim. Eerst laat je de espresso in het kopje lopen en vervolgens schenk je het melkschuim over de espresso. Wanneer de espresso in de melkschuim wordt gegoten, dan maak je een Latte Macchiato.
Dit artikel verscheen 19 jaar geleden voor het eerst en werd 7 jaar geleden voor het laatst inhoudelijk bijgewerkt. De laatste
aanpassingen
Bij aanpassingen moet gedacht worden aan het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
werden 8 maanden geleden doorgevoerd. Mocht je onverhoopt een onvolkomenheid zien, neem dan contact met ons op door middel van onderstaande knop.
Mail de redactie