keyboard_arrow_up

Drie manieren om een espresso te zetten

 19 augustus 2018 leestijd 5 minuten
video_library
Er zijn grofstoffelijk twee manieren om koffie te zetten. Aan de ene kant heb je de filterkoffie en andere andere kant espresso. Het laatste is koffie waarbij heet water onder druk door (vers) gemalen koffie wordt geperst en die kun je op verschillende manieren maken. Van ambachtelijk tot volautomatisch.

№ 1
De traditionele espresso machine

Een goede espresso zetten is een ware kunst. Zeker wanneer je kiest om net als een Barista om in de meest pure vorm van zetten met een traditionele espresso-machine.

Het begint met het malen van de bonen. De fijnheid van de maling bepaald de uiteindelijke smaak en hoeveelheid koffie. Te fijn gemalen resulteert erin dat het water niet door de koffie kan komen of dat de koffie bitter wordt. Te grof gemalen koffie heeft te weinig smaak en te slap.
De gemalen koffie stop je in de filterhouder en druk deze gelijkmatig aan. Hiervoor gebruik je een metalen stempel die precies in de filterhouder past. Deze stempel wordt ook wel tamper genoemd.
Plaats de filterhouder stevig in de machine en laat het water er onder druk doorheen lopen. Bij halfautomaten is dit een kwestie van op de knop drukken en bij handmatige machines moet je de hendel van boven naar beneden drukken.
Laat de koffie doorlopen tot het moment dat deze van kleur verandert. De hoeveelheid water is afhankelijk van de fijnheid van de maling van de koffie.
La Pavoni Europiccola EL (foto: lapavoni.com)

Gewone koffie uit een espressomachine

De term espresso staat in zijn puurste vorm voor een klein kopje koffie (ongeveer 40 ml) die gezet is met een espresso-machine met Arabica bonen. Een espresso-machine is in beginsel ontworpen om een dergelijk kopje sterke koffie te zetten. Toch kun je een gewone kop koffie (110 ml) met een espresso-machine zetten door simpelweg meer water door de machine te laten lopen. De koffie wordt daardoor wel bitterder omdat er meer water door de gemalen koffiebonen loopt en daardoor de moeilijk oplosbare delen van de koffie meegenomen wordt in het kopje. In Italië wordt koffie die op deze manier gezet is een 'Caffè Lungo' genoemd.

In volgorde van hoeveelheid water zijn er:
 • Ristretto - 20ml
 • Espresso - 40ml
 • Lungo - 110ml
 • Americano - 150ml

№ 2
De volautomaat

Gemak dient de mens en daarom heeft hij de volautomaat uitgevonden. Hierbij is het hele proces van malen tot en met zetten geautomatiseerd. Hierbij kun je vooraf instellen hoeveel koffie je wilt (ml) en hoeveel bonen je wilt gebruiken (hoe meer bonen, hoe sterker de koffie).
Inmiddels zijn er heel veel fabrikanten die volautomaten produceren zoals Miele, Philips Saeco, Siemens, Delonghi, Bosch enz. Maar zoals Stieg Larsson het passend omschreef in zijn boek "De vrouw die met vuur speelde" zijn machines van Jura de Rolls Royce onder de koffiemachines.
Een Jura machine is zeker niet de goedkoopste machine en volgens de consumentenbond zijn er machines van andere merken te vinden met een prima prijs/kwaliteitsverhouding, maar met een Jura van bijvoorbeeld de Impressa-lijn haal je een machine in huis waar je jarenlang plezier zult hebben.
Jura Impressa F50 (foto: jura.com)
Een volautomaat vraagt echter wel wat meer onderhoud. Om de twee jaar moet er een servicebeurt uitgevoerd worden door de producent en door het jaar heen moet de machine gereinigd worden en het kalkfilter vervangen worden. Maar zoals een volautomaat betaamt geeft hij zelf aan wanneer dit onderhoud uitgevoerd moet worden.
 • Claris White waterfilter

  Displaytekst: GEREED / FILTER

  Apparaat uitschakelen

  Onderhoudstoets indrukken totdat op de display WISSELEN KRAAN OPEN verschijnt

  Waterreservoir verwijderen en leegmaken

  Oude filterpatroon verwijderen

  Nieuwe filterpatroon plaatsen terwijl u deze licht aandrukt

  Patroonhouder sluiten (klikt hoorbaar in)

  Waterreservoir vullen en terugplaatsen

  Bakje (ten minste 0,5 liter) onder het stoompijpje zetten

  Draaikraan op positie OPEN zetten

  Bij oproep op display draaikraan weer terugdraaien

 • Jura Reinigingstablet

  Displaytekst: GEREED REINIGEN

  Onderhoudstoets indrukken totdat op de display LADE LEGEN verschijnt

  Lek- en koffieresidubakje leegmaken en terugplaatsen

  Bakje (ca. 1 liter) onder koffie-uitloop zetten

  Onderhoudstoets indrukken

  Displaytekst: TABLET INWERPEN

  Reinigingstablet in vulopening voor gemalen koffie doen en deksel sluiten

  Onderhoudstoets indrukken

  Displaytekst: LADE LEGEN

  Lek- en koffieresidubakje leegmaken en terugplaatsen

№ 3
Nespresso

Nespresso is een koffiezetsysteem ontwikkeld door Nestlé dat in 1989 op de markt kwam. De naam is afgeleid van de naam van het bedrijf en het woord espresso. Een Nespresso-machine kenmerkt zich door het gebruiksgemak. Je stopt een aluminium capsule in de machine, sluit de klep en drukt op een knop. Vervolgens zet de machine een kopje espresso koffie. De luchtdicht verpakte koffie in de capsules bepaalt de smaak, maar de experts van Boot koffie gaven in 2003 al aan dat de koffie die je zet met een Nespresso-machine zich kan meten met de beste espresso's in de wereld.
Kitchenaid Artisan Almond Cream (foto: Nespresso)
Het bestellen van de capsules kon in eerste instantie uitsluitend via internet en telefoon bij de zogeheten Nespresso Club. De capsules zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar is speciale Nespresso Boutiques in Eindhoven, 's Hertogenbosch, Hasselt (B), Antwerpen (B) en Gent (B).

Grands Crus Capsules

Bij Nespresso worden de verschillende smaken 'Grands Crus' genoemd, als een analogie naar de hoogste kwaliteit wijnen. Hieronder een selectie en een subjectieve mening en welke maat het meest geschikt is. Tussen de () staat de door Nespresso aangegeven intensiteit van de koffie. Deze wordt volgen Nespresso bepaald door de bandgraad van de koffie, de body en de bitterheid.
 • Capriccio

  Milde koffie met smaak (5) Espresso
 • Colombia

  Heel erg lekker fruitig (6) Espresso/Lungo
 • Cosi

  Veel te slap (4) Espresso
 • Envivo

  Krachtig en licht zoet (9) Lungo
 • Fortissio Lungo

  Heel erg lekker met volle body (8) Lungo
 • India

  Heel erg lekker kruidig (11) Espresso/Lungo
 • Indonesia

  Niet veel smaak (8)
 • Kazaar

  Veel te sterk (12) Ristretto
 • Linizio Lungo

  Veel te slap (4) Lungo
 • Napoli

  Goed (13)
 • Ristretto

  Lekker, maar vooral geschikt voor ristretto (10)
 • Roma

  Prima (8) Espresso
 • Venezia

  Slappe bak (8)
 • Vivalto Lungo

  Prima (4) Lungo
 • Volluto

  Wel lekker, maar licht (4) Espresso
De volgende smaken zijn niet meer leverbaar:
 • Apreggio

  Prima (9) Espresso
 • Dharkan

  Lekker sterk (11) Espresso
 • Dulsao

  Mierenzoet (4) Espresso
 • Indriya

  Heel erg lekker kruidig (10) Espresso
  Vervangen door de India
 • Livanto

  Smaakt aangebrand en slap (6) Espresso
 • Rosabaya

  Heel erg lekker fruitig (6) Espresso
  Vervangen door de Colombia
Volg deze instructievideo om een Nespresso (Inissia) machine te reinigen en deze video voor instructies voor regulier onderhoud.

Cappuccino

Cappuccino wordt gemaakt met espresso en "opgeschuimde" melk. Dit melkschuim, of "microfoam" heeft ongeveer twee keer het volume van de oorspronkelijke melk. De melk wordt doorgaans opgeschuimt door middel van stoom, maar dit kan ook met behulp van een opschuimer die de melk met behulp van een veer opklopt. Gebruik bij voorkeur halfvolle houdbare melk.
Nespresso Aeroccino 3 (foto: Nespresso)
Cappuccino maak je met 1/3 espresso en 2/3 melkschuim. Eerst laat je de espresso in het kopje lopen en vervolgens schenk je het melkschuim over de espresso. Wanneer de espresso in de melkschuim wordt gegoten, dan maak je een Latte Macchiato.
Dit artikel verscheen 16 jaar geleden voor het eerst, 4 jaar geleden is er een grote inhoudelijke update geweest en op 25 december 2021 zijn er enkele
aanpassingen
Met aanpassingen worden met name het herstellen van hyperlinks, aanpassen van kromme zinnen, corrigeren van feitelijke onjuistheden of taalfouten bedoeld.
doorgevoerd.
$(document).ready(function() { $('#content').click(function() { $(".listitems li").sort(sort_li).appendTo('.listitems'); function sort_li(a, b) { return ($(b).data('position')) < ($(a).data('position')) ? 1 : -1; } }); }); });