keyboard_arrow_up

De Bossche bol

 17 april 2013 2 min. leestijd

Het recept

Het deeg

  • 75 gram boter (in blokjes)
  • 150 ml water
  • 100 gram bloem
  • zout
  • 3 eieren
Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng de boter met een mespunt zout in een pan met het water aan de kook. Wanneer de boter gesmolten is de bloem in één keer toevoegen en met een houten lepel flink roeren tot een deegbal ontstaat. Neem de pan van het vuur en laat het iets afkoelen. Roer de eireren één voor één door het deeg en blijf roeren tot het deeg stevig is en glanst. Bekleed de bakplaat met bakpapier en schep met een natte lepel (of spuitzak) 8 bergjes deeg met een tussenruimte van 5cm op het bakpapier en plaats de bakplaat in de oven.
Haal de soezen na 25 tot 30 minuten uit de oven en laat ze afkoelen. (Open tussentijds de oven niet om inzakken te voorkomen.)

De slagroom

  • 300 ml verse slagroom (> 35% vet)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 0,5 zakje slagroomversteviger
Klop in een kom 300ml verse slagroom met de vanillesuiker en slagroomversteviger stijf. Let er hierbij op dat zowel de slagroom als de kom koud is (< 5 °C) zo bijft het vet in de room koud en vormt het een stevig netwerk voor de lucht in de slagroom. Schep de slagroom, wanneer deze stijf genoeg is, in een spuitzak en prik de soezen aan de zij- of onderkant met de spuitmond in en spuit deze vol met slagroom.

De chocoladeglazuur

  • 75 ml verse slagroom (> 35% vet)
  • 200 gram pure chocolade (in stukjes)
De chocolade au-bain-maire samen met de slagroom smelten. Haal de soezen zo diep mogelijk door het glazuur en laat ze opdrogen.

Historie

Al in de 18e eeuw werd in 's-Hertogenbosch de voorganger van de huidige Bossche bol of schjeklaode bol verkocht door banketbakker Lambermont, die een vestiging had in het pand De Kat aan de toenmalige Vischstraat op nummer B61. De bol van Lambermont leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom.

Toen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zich in 1920 vestigde als Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in dezelfde Vischstraat op nummer 25, bedacht Henri daar zijn variant met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die volgens zijn nazaten gezien moet worden als het origineel van de huidige Bossche Bol.

De bekendste bakker van de "Bossche bol" is echter banketbakkerij Jan de Groot. De bakkerij werd in 1936 opgericht door Jan de Groot senior samen met zijn vrouw Marie de Groot-van Gaal, maar is pas later, na een verhuizing, begon men chocoladebollen - en ander banket - volgens eigen recept te verkopen. Voor Bosschenaren zijn de bollen van Jan de Groot tegenwoordig zonder twijfel "de enige echte". Het geheime recept wordt binnen de familie steeds overgedragen en is de "Bossche bol van Jan de Groot" een beschermd handelsmerk. De benaming "Bossche bol" is daarmee overigens niet beschermd, alleen de combinatie met de naam van Jan de Groot.
Dit artikel verscheen 11 jaar geleden voor het eerst. Mocht je onverhoopt een onvolkomenheid zien, neem dan contact met ons op door middel van onderstaande knop.
Mail de redactie