Het recept
Het deeg
- 75 gram boter (in blokjes)
- 150 ml water
- 100 gram bloem
- zout
- 3 eieren
Haal de soezen na 25 tot 30 minuten uit de oven en laat ze afkoelen. (Open tussentijds de oven niet om inzakken te voorkomen.)
De slagroom
- 300 ml verse slagroom (> 35% vet)
- 1 zakje vanillesuiker
- 0,5 zakje slagroomversteviger
De chocoladeglazuur
- 75 ml verse slagroom (> 35% vet)
- 200 gram pure chocolade (in stukjes)
Historie
Al in de 18e eeuw werd in 's-Hertogenbosch de voorganger van de huidige Bossche bol of schjeklaode bol verkocht door banketbakker Lambermont, die een vestiging had in het pand De Kat aan de toenmalige Vischstraat op nummer B61. De bol van Lambermont leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom.Toen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zich in 1920 vestigde als Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in dezelfde Vischstraat op nummer 25, bedacht Henri daar zijn variant met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die volgens zijn nazaten gezien moet worden als het origineel van de huidige Bossche Bol.
De bekendste bakker van de "Bossche bol" is echter banketbakkerij Jan de Groot. De bakkerij werd in 1936 opgericht door Jan de Groot senior samen met zijn vrouw Marie de Groot-van Gaal, maar is pas later, na een verhuizing, begon men chocoladebollen - en ander banket - volgens eigen recept te verkopen. Voor Bosschenaren zijn de bollen van Jan de Groot tegenwoordig zonder twijfel "de enige echte". Het geheime recept wordt binnen de familie steeds overgedragen en is de "Bossche bol van Jan de Groot" een beschermd handelsmerk. De benaming "Bossche bol" is daarmee overigens niet beschermd, alleen de combinatie met de naam van Jan de Groot.