Ingrediënten voor 16 broodjes
- 500 gram bloem
- 250 ml melk
- 2 keer 50 gram ongezouten roomboter
(100 gram in totaal) - 75 gram kristalsuiker
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 7 gram droge gist
- halve eetlepel gemalen kaneel
- 1 theelepel gemalen kardemom
- halve theelepel zout
- 1 ei
- parelsuiker
- Smelt de (50 gr) boter in een pannetje.
- Voeg de melk aan de gesmolten boter toe.
- Verwarm het mengsel tot ongeveer 37 graden.
- Doe de gist, zout en kristalsuiker in een mengkom.
- Giet een deel van de warme vloeistof over de gist en los de gist de gist al roerend op.
- Voeg de rest van de warme vloeistof, de kardemom en twee derde van de bloem toe.
- Kneed het geheel met een deeghaak. Voeg tijdens het kneden zoveel bloem toe totdat het deeg niet meer aan de rand plakt en een soepel deeg is ontstaan.
- Haal het deeg van de deeghaak en kneed er handmatig een bol van.
- Strooi wat bloem over het deeg en leg het in een kom.
- Dek de kom af met een (schone) theedoek.
- Laat het deeg een half uur rijzen.
- Meng de (50 gr) boter, basterdsuiker en een halve eetlepel kaneel. Dit wordt de vulling.
- Leg het deeg op een met bloem bedekte ondergrond.
- Rol een deel uit tot een rechthoek van ongeveer een halve centimeter dik.
- Smeer de rechthoek gelijkmatig in met de kaneelboter.
- Rol de rechthoek vanaf de lange kant op tot een lange rol.
- Snij de rol met een scherp mes in plakken van ongeveer drie centimeter.
- Bedek de bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de rolletjes plat over de bakplaat en druk ze even aan.
- Dek de bakplaat af met een handdoek. Je kunt ook een plastic bak met deksel gebruiken.
- Laat het deeg ongeveer 40 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Kluts het ei en smeer de bovenzijde van de broodjes ermee in.
- Strooi parelsuiker over de broodjes.
- Bak de broodjes in 20 minuten gaar in het midden van de oven.
- Laat de broodjes op een rooster afkoelen. Voor het opstellen van dit recept is o.a. gebruik gemaakt van de van de recepten op de websites Touch of Sweden en Keuken Liefde.