De basis van de macaron is in de zevende eeuw gelegd in Italië. Maar pas in de jaren 30 van de vorige eeuw ontstond in Parijs het koekje met twee helften en crème ertussen. Met dit recept kun je deze macarons zelf maken.
31 december 2022 2 min. leestijd Andrew Iverson/Flickr
Het beslag
- 200gr amandelmeel
- 200gr poedersuiker
- 200gr kristalsuiker
- 5 grote eieren
- 55ml water
- Kleurstofpoeder
- Zout
- Splits de eieren en verdeel het eiwit in twee gelijke delen.
- Doe het
amandelmeel
, de poedersuiker en de ene helft van het eiwit in een grote kom.
- Voeg kleurstof toe en meng dit goed door elkaar zodat er een homogeen mengsel ontstaat.
- Doe de rest van het eiwit met een snufje zout in
de mixer
,Gebruik de draadgarde
maar wacht met mixen.
- Breng het water en de suiker in een steelpannetje aan de kook. Gebruik een kookthermometer om de temperatuur van de suikersiroop te meten.
- Begin met mixen van het eiwit, wanneer de temperatuur van de suikersiroop 113°C is.
- Blijf de suikersiroop verhitten tot 118°C.
- Giet de suikersiroop gelijkmatig bij het opgeklopte eiwit en blijf kloppen tot de kom handwarm is (ongeveer 40°C).
- Spatel een derde van het opgeklopte eiwit door het amandelmengsel.
- Voeg daarna de rest van het eiwit toe en blijf
spatelen
Dit proces wordt ook wel macaroneren genoemd.
tot het beslag glanst en nog in een mooi dik lint stroperig van je spatel afloopt en je een acht kunt schrijven.
- Leg een vel
bakpapier
Als je wilt kun je op een stuk karton rondjes van ongeveer 4 cm doorsnee tekenen. Dit karton leg je dan onder het bakpapier, zodat de macarons gelijkmatig over de bakplaat verdeelt worden.
op een bakplaat.
- Vul een spuitzak met het beslag.
- Spuit kleine gelijkmatige platte bolletjes op de bakplaat.
- Klop op de onderkant van de bakplaat om de lucht uit de bolletjes te halen
- Laat de bolletjes 60 minuten rusten voordat ze gebakken worden. Op de bovenkant moet een filmlaagje komen, wat er voor zorgt dat de macarons voetjes krijgen en dat de dekseltjes tijdens het bakken niet scheuren.
- Verwarm de oven met boven- en onderwarmte naar 150°C
- Bak de macarons in 17 minuten gaar.
- Haal de macarons uit de oven, haal het bakpapier direct van de bakplaat en laat de macarons helemaal afkoelen voordat ze van het bakpapier gehaald worden.
De vulling
- 150gr roomboter op kamertemperatuur
- 125gr bosvruchten
- 1 eetlepel suiker
- 1/4 citroen
- 85gr suiker
- 35ml water
- 1 ei
- Kook de bosvruchten, sap van 1/4 citroen en 1 eetlepel suiker 3 minuten in een pannetje
- Druk de gekookte bosvruchten door een fijne zeef en laat dit afkoelen.
- Breng het water en suiker aan de kook. Gebruik een kookthermometer om de temperatuur van de suikersiroop te meten
- Blijf de suikersiroop verhitten tot 118°C.
- Giet de suikersiroop gelijkmatig bij het ei en blijf kloppen tot de kom handwarm is (ongeveer 40°C).
- Voeg de boter beetje bij beetje toe zodat deze helemaal opgenomen wordt in de massa.
- Voeg het sap van de gekookte bosvruchten toe en mix het tot een homogeen geheel.
- Vul de macarons met de botercrème met behulp van een spuitzak.
Dit recept is gebaseerd op een recept op
Rutgerbakt.nl. Wil je echt alles leren over macarons bakken volg dan
Rutgers bakcursus op Delicious Academy.
Dit artikel verscheen 5 jaar geleden voor het eerst en werd 2 jaar geleden voor het laatst inhoudelijk bijgewerkt. De laatste
aanpassingen
Bij aanpassingen moet gedacht worden aan het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
werden 1 jaar geleden doorgevoerd. Mocht je onverhoopt een onvolkomenheid zien, neem dan contact met ons op door middel van onderstaande knop.
Mail de redactie