keyboard_arrow_up
Macarons
 zaterdag 5 januari jl.     2 min. leestijd
De basis van de macaron is in de zevende eeuw gelegd in Italië. Maar pas in de jaren 30 van de vorige eeuw ontstond in Parijs het koekje met twee helften en crème ertussen. Deze macarons kun je ook natuurlijk ook zelf maken.
Andrew Iverson/Flickr

Benodigdheden

  • 5 eieren
  • 200 gram kristalsuiker
  • 200 gram amandelpoeder
  • 200 gram poedersuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • Kleurstof
  • Jam
  • Mascarpone of botercrème
  • Zout
  1. Scheid het eiwit van het eigeel van 3 eieren.
  2. Doe 3 eiwitten in een mengkom.
  3. Scheid het eiwit van het eigeel van de overige 2 eieren.
  4. Klop de 3 eiwitten even op. Zorg dat het eiwit niet te stijf wordt. Zet de mixer dan uit.
  5. Doe het water en de kristalsuiker in een steelpannetje en breng dit aan de kook
  6. Haal het pannetje van het vuur wanneer de suikerstroop minimaal 110 ºC is geweest.
  7. Zet de mixer weer aan op halve snelheid en giet de suikerstroop heel langzaam bij het eiwit.
  8. Blijf rustig kloppen tot het kookschuim is afgekoeld tot ongeveer 45 ºC.
  9. Meng de amandelpoeder, poedersuiker, vanillesuiker, een mespuntje zout en de overige 2 eiwitten in een aparte kom.
  10. Voeg kleurstof toe om het beslag op kleur te brengen.
  11. Neem een kwart van het kookschuim en roer dit door het amandelmengsel
  12. Meng nu het overige kookschuim en meng het geheel tot een stroperige homogene massa ontstaat. Meng niet te lang, want het beslag moet zeer stroperig van de spatel blijven lopen.
  13. Leg een vel bakpapier op een bakplaat
  14. Vul een spuitzak met het beslag
  15. Spuit kleine gelijkmatige bolletjes op de bakplaat
  16. Laat de bolletjes ongeveer 1 uur rusten voordat ze gebakken worden
  17. Verwarm de oven voor op 150 ºC.
  18. Bak de macarons in 15 minuten gaar.
  19. Haal de macarons uit de oven, haal het bakpapier direct van de bakplaat en laat de macarons helemaal afkoelen voordat ze van het bakpapier gehaald worden.
  20. Als vulling kan gekozen worden voor jam gemengd met bijvoorbeeld mascarpone botercrème.