keyboard_arrow_up

Macarons

 22 maart 2021 leestijd 2 minuten
De basis van de macaron is in de zevende eeuw gelegd in Italië. Maar pas in de jaren 30 van de vorige eeuw ontstond in Parijs het koekje met twee helften en crème ertussen. Met dit recept kun je deze macarons zelf maken.
Andrew Iverson/Flickr

Koud macaronbeslag

 • 6 grote eieren
 • 165 gr kristalsuiker
 • 165 gr amandelmeel
 • 165 gr poedersuiker
 • kleurstof
 • Botercreme
 • Jam
 1. Zeef de poedersuiker boven een kom. Zeef boven dezelfde kom de amandelpoeder.
 2. Meng het geheel met een spatel.
 3. Scheid het eiwit van het eigeel van de eieren
 4. Klop de eiwitten met behulp van een mixer.
 5. Zodra het eiwit wit en luchtig begint te worden voeg je in 5 gelijke delen het suiker aan het eiwit toe, zodat het suiker volledig door het eiwit is opgenomen. Het eiwit is klaar wanneer het schuim niet van je garde afvalt en het een beetje gekruld aan de garde blijft hangen.
 6. Voeg kleurstof toe om het eiwit op kleur te brengen
 7. Voeg de poedersuiker en het amandelpoeder bij het eiwit.
 8. Meng nu het het geheel langzaam en voorzichtig tot een stroperige homogene massa (Macoroneren). Spatel tot het beslag glanst en nog in een mooi dik lint stroperig van je spatel afloopt.
 9. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Als je wilt kun je op de onderkant van het bakpapier rondjes (4 cm) tekenen zodat je het deeg straks gelijkmatig kunt verdelen.
 10. Vul een spuitzak met het beslag.
 11. Spuit kleine gelijkmatige bolletjes op de bakplaat.
 12. Laat de bolletjes 30 minuten rusten voordat ze gebakken worden. Op de bovenkant moet een filmlaagje komen, wat er voor zorgt dat de macarons voetjes krijgen en dat de dekseltjes tijdens het bakken scheurt. Ontstaat er geen filmlaagje? Plaats de macarons dan 4 tot 5 minuten in een op 70ºC voorverwarmde oven.
 13. Verwarm de oven voor op 165ºC (bij voorkeur met boven- en onderwarmte in plaats van hete lucht).
 14. Bak de macarons in 18 minuten gaar.
 15. Haal de macarons uit de oven, haal het bakpapier direct van de bakplaat en laat de macarons helemaal afkoelen voordat ze van het bakpapier gehaald worden.
 16. Als vulling kan gekozen worden voor jam gemengd met botercrème.
Dit artikel verscheen 3 jaar geleden voor het eerst, 1 jaar geleden is er een grote inhoudelijke update geweest en op 2 mei 2021 zijn er enkele
aanpassingen
Met aanpassingen worden met name het herstellen van hyperlinks, aanpassen van kromme zinnen, corrigeren van feitelijke onjuistheden of taalfouten bedoeld.
doorgevoerd.