keyboard_arrow_up

Lemon Meringue

Recept voor een echte Franse klassieker, hoewel het eerste recept waarschijnlijk afkomstig is uit Romandië, het Franstalige westelijke deel van Zwitserland.
 30 december 2023 2 min. leestijd

Tartelettes

  • 175gr bloem
  • 30gr amandelmeel
  • 70gr poedersuiker
  • 105gr koude boter
  • 25gr losgeklopt ei
  • zout
  1. Snij de koude boter in blokjes.
  2. Doe de bloem, amandelmeel, poedersuiker en en snuf zout in een kom en meng dit door elkaar.
  3. Voeg de koude boter toe en vermeng dit met de bloem tot de boter door de bloem is opgenomen.
  4. Voeg het ei toe en kneed net zolang tot het deel een bol is geworden.
  5. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.
  6. Rol het deeg uit tot het ongeveer 3 mm dik is.
  7. Steek de vormpjes uit en bekleed een bakring van ongeveer 8 cm doorsnede met het deeg. Snij het overtollige deeg aan de bovenrand weg met een scherp mes en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  8. Leg de tartelettes minimaal een half uur in de koelkast.
  9. Verwarm de oven voor op 180°C (boven en onderwarmte).
  10. Bak de tartelettes in 16 minuten goudbruin.
  11. Haal de tartelettes direct uit de vormpjes en laat ze afkoelen.

Lemon creme

  • 1,5 blaadje gelatine
  • 150gr suiker
  • 2 citroenen
  • 2 limoenen
  • 5 eieren
  • 175gr boter, op kamertemperatuur
  1. Leg de blaadjes gelatine in een bakje koud water
  2. Scheid van 3 eieren de eidooiers en het eiwit. Bewaar het eiwit voor de meringue.
  3. Doe de eidooiers en overige eieren bij elkaar en klop dit op
  4. Rasp de citroenen en limoenen
  5. Pers de citroenen en limoenen uit en doe het sap in een pannetje
  6. Voeg de rasp, suiker en eieren toe.
  7. Verhit het pannetje op een lage stand en blijf constant roeren. Zorg dat de crème niet warmer wordt dan 85°C, want anders krijg je een roerei.
  8. Haal de crème van het vuur en giet deze door een zeef.
  9. Snij de boter in blokjes en voeg deze al roerend met een garde toe aan de crème.
  10. Laat de crème opstijven in de koelkast.

Italiaans meringue

  • 60ml water
  • 200gr suiker
  • 30gr suiker
  • 3 eiwitten
  • zout
  1. Breng het water en 200 gr suiker in een steelpannetje aan de kook. Gebruik een kookthermometer om de temperatuur van de suikersiroop te meten.
  2. Begin met mixen van het eiwit, 30 gr suiker en een snuf zout, wanneer de temperatuur van de suikersiroop 113°C is.
  3. Blijf de suikersiroop verhitten tot 118°C.
  4. Giet de suikersiroop gelijkmatig bij het opgeklopte eiwit.
  5. Blijf kloppen tot de kom afgekoeld is.

De afronding

  1. Haal de tartelettes uit de koelkast.
  2. Doe de lemon crème in een spuitzak en vul de tartelettes tot de rand.
  3. Doe het Italiaans meringue in een spuitzak met een gekarteld of plat mondje en spuit deze op de lemon crème.
  4. Karameliseer de top van de meringue kort met een gasbrander door de vlam een eind van de meringue vandaan te houden en langzaam dichterbij te brengen. Blijf de brander goed bewegen zodat de vlam niet te lang op één plek blijft.
Dit recept is gebaseerd op het recept voor Citroen limoen taart met meringue van Rutger Bakt.
Dit artikel verscheen 10 maanden geleden voor het eerst en werd 10 maanden geleden voor het laatst inhoudelijk bijgewerkt. De laatste
aanpassingen
Bij aanpassingen moet gedacht worden aan het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
werden 9 maanden geleden doorgevoerd. Mocht je onverhoopt een onvolkomenheid zien, neem dan contact met ons op door middel van onderstaande knop.
Mail de redactie