keyboard_arrow_up

Boeuf-bourguignon of stoofvlees bereiden in gietijzeren braadpan

Voor het bereiden van Boeuf-bourguignon is een geëmailleerde gietijzeren pan uitermate geschikt.
 31 oktober 2015 5 min. leestijd Donna Hay

Boeuf-bourguignon

Ingrediënten (4 personen)

 • 5 teentjes knoflook
 • 3 laurierblaadjes
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 1 rundveesbouillonblokje
 • 250 ml rode wijn
 • 600 g runderriblappen
 • 50 g boter
 • 125 g gerookte spekblokjes
 • 2 uien
 • 250 g wortel
 • 250 g bleekselderij
 • 250 g champignons
 • 1 volle lepel maïzena
 • Peper en zout
Hak de teentjes knoflook grof in stukken. Doe dit samen met de laurierblaadjes, het blikje tomatenpuree, 250 ml water, het rundvleesbouillonblokje en de rode wijn in een grote gietijzeren pan op matig vuur. Verlaag het vuur als het mengsel lauwwarm is.

Snijd intussen de runderriblappen in dobbelstenen en bestrooi met peper en zout. Verhit de boter in een koekenpan en bak op hoog vuur het vlees in porties rondom bruin. schep elke gebakken portie meteen bij het tomatensausmengsel in de grote pan.

Bak na het vlees de gerookte spekblokjes uit in de koekenpan en schep ze bij het vlees. Snipper de uien en bak ze goudbruin in het achtergebleven vet in de koekenpan. Voeg ze toe aan het vlees. Roer het vleesmengsel goed door en breng aan de kook.

Doe een deksel op de pan en laat het vlees ca. 1,5 uur op laag vuur sudderen. Roer af en toe door. Voeg indien nodig aan het eind wat water toe, het vlees moet net onder water blijven staan.

Schrap - als het vlees ca. 1 uur gesudderd heeft - de wortelen en snijd ze in plakjes van een halve centimeter. Snijd de bleekselderij in stukjes van één centimeter. Voeg de bleekselderij en wortel toe aan het vlees als het 30 minuten heeft gesudderd. Roer door en laat de Boeuf Bourguignon nog zo'n 30 minuten verder sudderen tot het vlees en de groenten gaar zijn.

Snijd de champignons in plakjes en bak ze in een beetje boter in een koekenpan tot ze net kleuren. Roer ze door de Boeuf Bourguignon. Bind de Boeuf Bourguignon met een volle lepel maïzena. Voeg indien nodig peper en zout toe.

(Bron: Jumbo Magazine)

Stoofvlees

Ingrediënten

 • 1 kg doorregen rib- of sukadelappen
 • bloem
 • 2 uien
 • 3 teentjes knoflook
 • Tijm
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 3 laurierblaadjes
 • 1 kruidnagel
 • 250 ml rode wijn
 • boter
 • Peper en zout
Leg het vlees een uur voor het koken buiten de koelkast. Snijdt de dikke vetranden van het vlees. Doe het vlees samen met wat bloem, zout en peter in een plastic zak en schud het tot het vlees met een dun laagje bedekt is.

Versnipper de uien. Verhit boter in de gietijzeren braadpan en fruit de uien hierin aan. Voeg de knoflook, beetje tijm, tomatenpuree, kruidnagel en een verkruimeld bouillonblokje toe en schenk daar 250 ml water en de rode wijn over. Verlaag het vuur als het mengsel lauwwarm is.

Zet de oven op 110 graden. Braad intussen in een koekenpan het vlees om en om goudbruin en leg de aangebraden lapjes in het vocht in de braadpan. Verhit dit alles tot het begint te bruisen, maar niet kookt.

Plaats de pan met deksel één uur in de oven op 110 graden. Verlaag de temperatuur na één uur tot 90 graden en laat het vlees nog 4 tot 5 uur in de oven staan garen.

(bron: Witteman eet in Linda Magazine van februari 2015)

Le Creuset

Sinds 1925 produceert Le Creuset in het Noord-Franse Fresnoy-le-Grand haar pannen en kookgerei. Omdat elke pan uit een éénmalig gebruikte mal van zand komt, is ieder pan uniek.
Het productieproces van Le Creuset pannen in Frankrijk

Zwart geëmailleerd gietijzer

Gesatineerd zwart email is speciaal ontworpen voor het koken met een hogere temperatuur. Daarom zijn pannen met een gesatineerde zwarte binnenzijde ideaal voor bakken, grillen en dichtschroeien. De beste resultaten worden bereikt op middelmatige en lage vuren waarbij het vuur nog lager gezet kan worden zodra de juiste temperatuur van het oppervlak of van de olie of het vet bereikt word.
Glas (glad) geëmailleerde pannen kunnen daarentegen het beste gebruikt worden voor het sudderen oftewel langzame bereidingen op een zeer laag vuurtje of middelmatige oventemperatuur.

Patina

Volgens de gebruiksaanwijzing zal zich bij na regelmatig gebruik een ‘patina’ (een bruinzwart laagje) opgebouwd worden op het oppervlak van het gesatineerd zwart email. Een patina is het resultaat van de natuurlijke oliën en vetten van voedingsmiddelen die zich bij het bakken op het hete oppervlak vastzetten. De patina hoeft niet verwijderd te worden omdat hij voor betere resultaten zorgt en het voedsel gemakkelijker loskomt. Dankzij de patina hoeft het oppervlak ook minder vaak te worden ingevet.

Warmtebronnen

De pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief gas, elektrische of halogeenkookplaten, vitrokeramische kookplaten, inductiekookplaten en ovens die werken op gas, olie, kolen of hout.
Op warmtebronnen met een glazen of keramisch oppervlak moet u de pan steeds optillen en nooit verschuiven want dit kan zowel de bodem van de pan als het glas beschadigen. Pas de bodem van de pan steeds aan het oppervlak van warmtebron aan om de warmte zo efficiënt mogelijk te gebruiken en oververhitting van de zijkant van de pan of beschadiging van de handvatten te vermijden.
Lange handgrepen moeten zo gedraaid worden dat ze niet over de voorkant van het kookvuur uitsteken of boven andere warmtezones hangen.

Kooptip

Breng de pan en het vet/de olie samen op temperatuur. De olie of het vet dat het oppervlak bedekt is heet genoeg wanneer er ofwel, in het geval olie, een kleine rimpeling optreedt, of, in het geval van boter en andere vetten, belletjes of schuim ontstaan.

Aanbevolen keukengerei

Ter bescherming van het oppervlak wordt siliconen, houten of hittebestendig plastic keukengerei aanbevolen. Metalen gerei mogen enkel heel voorzichtig gebruikt worden en er mag niet mee over het emaillen oppervlak geschraapt worden. Klop deze ook niet af op de rand van een pan.

Reiniging en onderhoud

Was de pan voor het eerste gebruik in een warm sopje, daarna goed spoelen en afdrogen.
Probeer de patina (het bruinzwarte laagje) die zich op het gesatineerde zwarte oppervlak vormt niet te verwijderen. Deze verbetert het kookresultaat en zorgt ervoor dat het voedsel gemakkelijker van het oppervlak loskomt. Laat de hete pan altijd enkele minuten afkoelen alvorens ze af te wassen. Spoel indien mogelijk de pan af in heet water en wrijf met een vochtig doek over het oppervlak. Dit is mogelijk wanneer de pan regelmatig gebruikt wordt of er voedsel in bereid wordt dat weinig resten achterlaat. Voor grondiger afwassen, gebruikt u een warm sopje,waarna u de pan grondig afspoelt en afdroogt.
Om hardnekkige of kleverige resten te verwijderen, vult u de warme pan met warm water en laat u ze 15 à 20 minuten weken. Vervolgens afwassen, afspoelen en afdrogen zoals gewoonlijk. Een afwasborstel kan nuttig zijn om kleine voedselresten te verwijderen, of om tussen de ribbels van de grillpannen schoon te maken. Gebruik geen schuursponsjes of schurende reinigingsmiddelen op het bakoppervlak.
Sporen aan de buitenkant zoals aangebrande vetresten kunnen lichtjes geschrobd worden met een nylon sponsje.
De pannen met metalen handgrepen mogen in de vaatwasser, maar dit verhindert grotendeels de opbouw van de patina.

(Bron: Le Creuset)
9 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en 9 jaar geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 5 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie