keyboard_arrow_up
Ontdek New York in drie dagen
 29 december 2018     Reizen     4 min. leestijd
video_library
In drie dagen heel New York zien, gaat natuurlijk nooit. Maar van de hoogtepunten genieten gaat wel.

Voorbereiding

 • today Vertrekdatum

  Een reis begint met bepalen wanneer je wilt gaan. Aangezien een groot deel van het leven in New York op straat plaats vindt, is het weer een best belangrijke factor.
  New York kent (gemiddeld gezien) milde winters. Dat wil niet zeggen dat het niet koud kan worden. Door de aanvoer van koude lucht uit het poolgebied kan in de winter echt extreem koud worden met zware sneeuwval, wat een verlammende werking op de infrastructuur van de stad door een sneeuwdek van enkele tientallen centimeters.
  In de zomer is het weer erg warm in de Big Apple. De middagtemperaturen lopen dan gemiddeld richting de dertig graden of hoger. Doordat de hitte niet weg kan tussen de hoge gebouwen wordt het dan verzengend heet. En als je pech hebt, komt er in de middag onweer, die gepaard gaat met hevige hoosbuien.
  Als de winter en zomer daardoor afvallen, dan blijft de herfst en lente over. Deze periode is zeer afwisselend. De ene dag staat er een harde wind, dan regent het en de volgende dag schijnt de zon en is het heel aangenaam. De maanden mei, juni en september zijn daarmee de beste maanden om naar New York te gaan. De temperaturen zijn aangenaam en de regen en wind mild. Houdt in de je bagage in ieder geval rekening met alle weertypen.
  VERTREKDATUM:
 • flight_takeoff Vlucht

  In zeven tot acht uur kun je in New York zijn. Of je naar John F Kennedy Airport of naar Newark International Airport vliegt is niet zo relevant. Ze liggen beide op ongeveer dezelfde afstand van het Manhattan. Het meest comfortabel vlieg je rechtstreeks met bijvoorbeeld KLM en dan kost een retour ongeveer € 599 per persoon (2018). Heb je er geen moeite mee om een keer over te stappen, dan kun je goedkoper vliegen. Ook vanaf Brussel vliegen kan de prijs behoorlijk drukken. Boek ongeveer 4 tot 6 maanden voorafgaand aan de reis, waarbij de dinsdag, volgens WeHeartNewYork.nl, de meest voordelige weekdag is om te boeken.
  Boek vlucht
 • assignment_turned_in Reistoestemming

  Om naar (of via) de Verenigde Staten te kunnen reizen moet je een reistoestemming aanvragen via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Dit systeem is geïntroduceerd om vooraf alle reizigers naar de Verenigde Staten te vergelijken met de diverse rechtshandhavingslijsten. Een reistoestemming moet minimaal 72 uur voor vertrek worden aangevraagd.
  Voor personen met de Belgische of Nederlandse nationaliteit is de reistoestemming twee jaar geldig, tenzij het paspoort eerder verloopt. De registratie kost $ 14 (2018).
  Vraag toestemming
 • hotel Hotel

  Hoewel de stad "never sleeps", moet een mens wel een uiltje knappen. Hierin voorzien duizenden hotels in (en net buiten) Manhattan. Een nogal vreemde eend in de bijt is het citizenM dat werkelijk op een steenworp afstand van Time Square ligt.
  Dit hotel maakt onderdeel uit van een keten van hotels dat zijn oorsprong kent in Nederland. De in India geboren Nederlander Rattan Chandha (oprichter van het kledingmerk Mexx International) startte in 2008 samen met hotelman Michael Levie dit concept met als doel het creëren van betaalbare luxe voor iedereen. Dit doen ze met hotels over heel de wereld die overal precies hetzelfde bieden. Dezelfde luxe kamers en verder een hoge mate van service en een moderne inrichting.
  Bekijk hotelkamer
  Boek hotelkamer
 • local_taxi Transfer van en naar het vliegveld

  De internationale luchthavens JFK en Newark liggen op ruim een uur van Manhattan. Je kunt met het openbaar vervoer reizen, maar eenvoudiger is het om voor vertrek een busje te reserveren op NewYork.nl. Deze zet je voor het hotel (op Manhattan) af. De reis terug naar het vliegveld kun je beter (en goedkoper) in het hotel regelen.
  Regel transfer
 • credit_card Kortingskaart

  Er zijn verschillende kortingskaarten voor de stad New York. We lichten er twee uit die het meest geschikt zijn voor het beschreven programma.
  De eerste is de New York CityPASS. Deze kaart na het eerste gebruik 9 dagen geldig. De kaart geeft (van de in het programma genoemde attracties) toegang tot het Empire State Building, Top of the Rock OF het Guggenheim Museum, het Statue of Liberty en Ellis Island, het 9/11 Museum en het Metropolitan Museum of Art.
  De tweede kaart is de New York Pass. Deze kaart koop je voor 1, 2, 3, 5, 7 of 10 dagen en geeft je toegang tot 100 attracties waaronder alle hieronder genoemde attracties met uitzondering van het One World Observatory.
  Welke kaart je kiest is afhankelijk van wat je wilt gaan doen. Wanneer je alleen hetgeen wilt doen zoals hieronder beschreven dan is de New York CityPASS het meest voordelig. Wil je echter veel meer doen, dan zou je voor de New York Pass kunnen kiezen omdat deze veel meer aanbod heeft.
  Met beide kaarten kun je bij een aantal attracties gebruiken maken van de "fastlane" en dat scheelt heel lang wachten.
 • cloud_done Handige tips

  De stekkers die wij in Nederland gebruiken passen in de Verenigde Staten niet. Hiervoor heb je en verloopstekker nodig. Kijk ook even op je apparaat of hij met 110 volt overweg kan. Wanneer je "INPUT: 100-240V ~ 50-60Hz" ziet staan, dan gaat het lukken.

  Meer tips ter voorbereiding vind je op het Nederlandse NewYork.nl, The official New York city guide, New York Magazine online en het wederom Nederlandse We❤NY_.
Wijken op Lower Manhattan (foto: Wikipedia)
Ben je in New York aangekomen dan volgt hier een programma van drie dagen om sfeer te proeven.

Dag 0

 • Aankomst

  Wanneer je geland bent dan ben je nog niet in de verenigde staten. Je moet eerst nog door de douane. Let erop dat je in de rij gaat staan van Non-US Citizens. Je komt dan in een lange rij en wordt één voor één naar voren geroepen bij een loket. Hier wordt je bagage bekeken en beoordeeld de beambte aan de hand van vragen of je in de Verenigde Staten toegelaten wordt. De reisvergunning die je vooraf moet aanvragen is hiervoor geen garantie.
  Wanneer je Customs achter je hebt gelaten kom je in de bagagehal waar je de koffers kunt ophalen van de band. Daarna kom je in de aankomsthal. Hier wordt je waarschijnlijk bestookt door mensen die je een rit naar New York aanbieden. Ga hier niet op in. Het betreft vaak illegale taxis. Regel je transfer liever vooraf of neem een (legale) Yellow Cap die buiten staan te wachten.
 • Hell's kitchen

  Hell's Kitchen (foto: Vincent Desjardins)
  Waarschijnlijk is het al laat in de middag wanneer je bij het hotel aankomt en aangezien het in New York acht uur vroeger is dan in Nederland heb je het gevoel dat het al nacht is. Toch is het verstandig om niet direct te gaan slapen. Stap daarentegen direct over op het dagritme van New York. En dat betekent dat tijd wordt voor een avondmaaltijd. Gelukkig ligt het CitizenM hotel niet ver van de wijk Hell's Kitchen. Daar vind je een grote diversiteit aan restaurants in alle soorten en maten. Wanneer je van sushi houdt, zou je bijvoorbeeld kunnen gaan eten bij Abace. Dit kleine restaurant ligt op 9th Avenue tussen de 47th Street en 48th Street en volgens Eric van NewYork.nl is het misschien niet het beste Sushi restaurant, maar de prijs is acceptabel, de kwaliteit goed en het is verre van toeristisch.
 • Fooi

  Vergeet nooit een fooi te geven in een restaurant. De salarissen voor de bediening zijn laag en daarom is een groot deel van het inkomen van de bediening afhankelijk van de fooi die ze ontvangen. Een goede stelregel is 20%, als de bediening naar tevredenheid was. Ga nooit lager dan 10%, want dat wordt als een belediging gezien en dan heb je vaak letterlijk iets uit te leggen. Bekijk het bonnetje wel eerst goed, want soms is er al fooi (gratuity) in rekening gebracht. Soms wordt daarnaast ruimte geboden om een extra tip of gratuity in te vullen (of er wordt een suggestie gedaan), maar dit hoef je niet te doen.

Dag 1

 • Ga toch fietsen

  Je zou het niet verwachten, maar New York is prima per fiets te verkennen. Sinds het begin van deze eeuw worden namelijk steeds meer straten in het centrum van de stad voorzien van een gedeelte die speciaal gereserveerd is voor fietsen. Hierdoor kun je snel en veilig door de stad fietsen. Dit is per definitie sneller als met een taxi of bus, maar meestal zelfs sneller dan met de metro. Voor een fiets is ook gezorgd. Op meer dan 500 punten op Manhattan (maar ook daarbuiten) kun je een Citibike huren. Vlak bij het hotel vindt je een stalling op Broadway bij de kruising met 49th Street en een stalling bij de kruising met 51th Street.
  Het huren werkt heel eenvoudig: je betaalt met je creditcard bij de paal en kiest een fiets uit het rek. Deze kun je dan de hele dag gebruiken in etappes van 30 minuten. Dus je rijdt in de praktijk van stalling naar stalling. Na 2 minuten parkeren mag je weer verder. Gebruik je de fiets langer dan 30 minuten, dan betaal je een bedrag per kwartier.
 • Rockefeller Center

  Zicht vanaf de Top of the Rock (foto: CVR Magazine)
  In het midden van Manhattan ligt het Rockefeller Center. Dit complex bestaat uit 19 gebouwen en Rockefeller Plaza.
  Op de 70ste verdieping van 30 Rockefeller Plaza ligt het Top of the Rock observatiedek. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over New York aan de noordkant Chrysler Building, MetLife Building, Empire State Building en op de achtergrond One World Trade Center. Aan de zuidkant heb je uitzicht over Central Park. Omdat de wachtrijen hier vaak minder lang zijn dan bij het Empire State Building is Rockefeller Center te prefereren.
 • Central Park

  Het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir
  Met een lengte van 4 km is Central Park het grootste park van Manhattan. Je kunt het park verkennen per koets, fiets of te voet. Let er wel op dat je alleen op de openbare wegen mag fietsen. De wandelpaden zijn uitsluitend voor de voetgangers. Twee hoofdwegen lopen kronkelend van zuid naar noord en er zijn 4 wegen die van oost naar west lopen.
 • The Met

 • Guggenheim Museum

  Het Solomon R. Guggenheim Museum is een museum voor moderne kunst aan 5th Avenue in New York. Het ontwerp van het museum is een kunstwerk op zich en mede ontworpen door de wereldberoemde architect Frank Lloyd Wright.
 • 5th Avenue

  Saks on 5th (foto: Wikipedia)
  De duurste en meest chique winkelstraat van New York is 5th Avenue. Hier bevinden zich van winkels van Saks, Versace en Gucci, Cartier, Tiffany en Bulgari.
  Aan het begin van Fifth Avenue, in het Washington Square Park, staat een marmeren boog voor George Washington. In Midtown bevinden zich het Empire State Building, de New York Public Library, 500 Fifth Avenue, het Rockefeller Center, en de St. Patrick's Cathedral. Het gedeelte van Fifth Avenue van 82nd Street tot 105th Street heeft de bijnaam Museum Mile omdat zich hier heel veel museums bevinden waaronder het Solomon R. Guggenheim Museum en het Metropolitan Museum of Art.

Dag 2

 • Empire State Building

  (foto: flickr)
  Op de kruising van West 34th Street en Fifth Avenue staat het Empire State Building (1931). De naam van het gebouw komt van de bijnaam van de staat New York: The Empire State.
  Het Empire State Building is het dagelijks te bezoeken van tussen acht uur in de ochtend en twee uur 's nachts. De stijl van het interieur is Art Deco en daarmee op zichzelf al een reden om het gebouw te bezoeken. De belangrijkste reden is echter het uitzicht dat je vanaf de 86ste verdieping hebt over de stad.
 • The Subway

  Van het Empire State Building naar de Staten Island Ferry is een hele wandeling. Daarom is het verstandiger om op de kruising van Park Avenue en de 33ste straat de metro te pakken naar Bowling Green Subway Station.
  De Metro is het populairste vervoermiddel onder de New Yorkers omdat het snel, veilig en gemakkelijk is. De New York Metro (Subway) is ook een van de goedkoopste manieren om de stad te ontdekken, maar in de nachtelijke uren is een taxi toch iets veiliger.
 • Staten Island Ferry

  Met de Staten Island Ferry kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week heen en weer varen tussen Manhattan en Staten Island. Vanaf de boot heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan en het Vrijheidsbeeld. De overtocht duurt ongeveer 25 minuten.
 • World Trade Center

  Het hoogste (541 m) gebouw van New York is het One World Trade Center. Je kunt dit gebouw bezoeken en op de 100ste verdieping vind je het One World Observatory waar je een 360 graden blik van bovenaf kunt werpen op de hele stad.
 • 911 Memorial

  (foto: Flickr)
  Naast het One World Trade Center ligt het National September 11 Memorial & Museum. Dit monument bestaat uit twee laaggelegen waterbakken die precies op de plaatsen liggen waar vroeger de Twin Towers stonden. De bakken worden continue gevuld met water dat langs de binnenmuren naar beneden stroomt. Via omliggende gebouwen betreed je het monument en kom je via een donkere gang achter de watervallen. Langs het monument is een koperen reling gebouwd met hierop de lijst met de namen van alle slachtoffers.
 • Wall Street

  Het financiële hart van de Verenigde Staten (en misschien ook wel de hele wereld) ligt op en rond Wall Street. Dit straatje van een paar honderd meter ligt op Zuid Manhattan en loopt van Broadway naar de East River. Het eerste stukje, waar ook de beurs gevestigd is, kun uitsluitend te voet bereiken. De straat is ook niet erg breed en bekende aanblik van het beursgebouw (zie foto hierboven) is dan ook niet gelegen aan Wall Street, maar aan Broad Street dat op Wall Street uitkomt.
  Federal Hall
  Schuin tegenover het beursgebouw ligt Federal Hall. Op deze plaats werd in 1789 George Washington als eerste president van de Verenigde Staten geïnaugureerd en de Bill of Rights aangenomen. Het oorspronkelijke gebouw is in 1842 vervangen door het huidige gebouw, dat dienst deed als douanegebouw en daarna (tot 1920) als opslag voor de goud- en zilvervoorraad van de federale bank.
 • Federal Reserve Bank

  Het gebouw van de Federal Reserve Bank vindt je in het "financial district" tussen Liberty Street, Maiden Lane, William Street en Nassau Street in het zuiden van Manhattan.
  Onder het gebouw ligt een gigantische bankkluis waar meer dan honderd centrale banken, regeringen en internationale organisaties haar goud bewaren. De kluis rust op de rotsbodem van het eiland Manhattan, 15 meter onder de zeespiegel. Om de kluis te bezoeken, moet je ruim van tevoren reserveren.
 • Time Square en Broadway

  (foto: Flickr)
  Het culturele centrum van New York bevindt zich op en rond Times Square. Het plein ligt op de kruising van Broadway en Seventh Avenue tussen West 42nd Street tot West 47th Street. De theaterwijk Broadway, met haar bonte verzameling musicals, bevindt zich in de directe omgeving van het plein. Je tickets kun je vooraf kopen, maar je kunt ook op Times Square voor de loketten van tkts in de rij gaan staan. Hier kun je op de dag zelf kaartjes kopen tegen gereduceerd tarief. Maar op is ook echt op.

Dag 3

 • Vrijheidsbeeld en Ellis Island

  Vanaf Battery park in het zuidwesten van Manhattan vertrekt elke 30 tot 45 minuten een veerboot naar het het Statue of Liberty en Ellis Island met een bezoek aan het Liberty Island Immigration Museum. Trek voor dit bezoek zeker een dagdeel uit aangezien de wachttijden lang kunnen zijn. Zeker wanneer je in het vrijheidbeeld zelf wilt.
 • Brooklyn Bridge

  Sinds de opening in 1883 is één van de trekpleisters van New York. De beste manier om de Brooklyn Bridge te bezichtigen is lopend van Brooklyn naar Manhattan, zodat je optimaal kunt genieten van het uitzicht op de skyline van Manhattan.
 • Grand Central

  (foto: Wikipedia)
  Het spoorwegstation met de meeste (44) perrons ter wereld is het Grand Central Terminal. Alleen al de architectuur uit de Jugendstil is een bezoekje aan het hoofdstation van New York waard.
 • Chrysler BuildingDit artikel verscheen voor het eerst op 27 april 2011 en heeft een grote inhoudelijke update gehad op 29 december 2018.
Op zaterdag 2 februari jl. is dit artikel voor het laatst op kleine punten aangepast. Hierbij valt te denken aan het herstellen van hyperlinks, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden of taalfouten.