keyboard_arrow_up

New York ontdekken in drie dagen

In drie dagen heel New York zien, gaat natuurlijk nooit. Maar van de hoogtepunten genieten gaat wel.
 2 mei 2022 23 min. leestijd CVR Magazine

Voorbereiding

today Vertrekdatum

Een reis begint met bepalen wanneer je wilt gaan. Aangezien een groot deel van het leven in New York op straat plaatsvindt, zijn de weersomstandigheden een belangrijke factor.
New York kent (gemiddeld gezien) milde winters. Dat wil niet zeggen dat het niet koud kan worden. Door de aanvoer van koude lucht uit het poolgebied kan in de winter op momenten echt extreem koud worden met zware sneeuwval, wat een verlammende werking op de infrastructuur van de stad door een sneeuwdek van enkele tientallen centimeters.
In de zomer kan het erg warm worden in de Big Apple. De middagtemperaturen lopen dan al snel richting de dertig graden of hoger. Doordat de hitte niet weg kan tussen de hoge gebouwen wordt het dan verzengend heet. En als je pech hebt, komt er in de middag onweer, die gepaard kunnen gaat met hoosbuien.
Als de winter en zomer afvallen, dan blijft de herfst en lente over. Deze periodes zijn zeer afwisselend. De ene dag staat er een harde wind, dan regent het en de volgende dag schijnt de zon en is het heel aangenaam. De maanden mei, juni en september zijn eigenlijk de beste maanden om naar New York te gaan. De temperaturen zijn dan aangenaam (tussen 10 en 20 graden) en de regen en wind mild. Houdt in de je bagage in ieder geval rekening met alle weertypen.

flight_takeoff Vlucht

In zeven tot acht uur kun je in New York zijn. Of je naar John F Kennedy Airport of naar Newark International Airport vliegt is niet zo relevant. Ze liggen beide op ongeveer dezelfde afstand van het Manhattan. Het meest comfortabel vlieg je rechtstreeks met bijvoorbeeld KLM en dan kost een retour ongeveer € 599 per persoon (2018). Heb je er geen moeite mee om een keer over te stappen, dan kun je goedkoper vliegen. Ook vanaf Brussel vliegen kan de prijs behoorlijk drukken. Boek ongeveer 4 tot 6 maanden voorafgaand aan de reis, waarbij de dinsdag, volgens WeHeartNewYork.nl, de meest voordelige weekdag is om te boeken.
Zoek vlucht

assignment_turned_in Reistoestemming

Om naar (of via) de Verenigde Staten te kunnen reizen moet je een reistoestemming aanvragen via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Dit systeem is geïntroduceerd om vooraf alle reizigers naar de Verenigde Staten te vergelijken met de diverse rechtshandhavingslijsten. Een reistoestemming moet minimaal 72 uur voor vertrek worden aangevraagd.
Voor personen met de Belgische of Nederlandse nationaliteit is de reistoestemming twee jaar geldig, tenzij het paspoort eerder verloopt. De registratie kost $ 14 (2019).
Vraag toestemming

Wanneer je als enkele ouder samen met een minderjarig kind reist, dan is het raadzaam om een formulier te downloaden waarin de andere ouder toestemming verleent dat het kind mee op vakantie gaat. Dit is niet verplicht, maar voorkomt wel lastige vragen bij de paspoortcontrole op Shiphol.

hotel Hotel

Hoewel de stad "never sleeps", moet een mens wel een uiltje knappen. Hierin voorzien duizenden hotels in (en net buiten) Manhattan. Een nogal vreemde eend in de bijt is het CitizenM dat werkelijk op een steenworp afstand van Time Square ligt.
Ingang van CitizenM Broadway hotel met Nederlandse borden aan de muur zoals "Wegsleepregeling" en "Hotelvergunning" (foto: CVR Magazine)
Dit hotel maakt onderdeel uit van een Nederlandse keten. De in India geboren Nederlander Rattan Chandha (oprichter van het kledingmerk Mexx International) startte in 2008 samen met hotelman Michael Levie dit concept met als doel het creëren van betaalbare luxe voor iedereen. Dit doen ze met hotels over heel de wereld die overal precies hetzelfde bieden. Dezelfde luxe kamers en verder een hoge mate van service en een moderne inrichting.
De lobby van het CitizenM Broadway hotel (foto: CVR Magazine)
Wanneer je het hotel binnenkomt wordt je welkom geheten door een enthousiaste medewerker die je graag helpt bij het inchecken (wat echt een peulenschil is). Wat ook opvalt is
de geur, welke speciaal voor CitizenM ontwikkeld is
De geur van CitizenM is ontwikkeld door Alessandro Gualtieri van Nasomatto. Deze in Amsterdam werkende Italiaanse parfumeur staat bekend als 'The Nose' en bouwde de geur op met tonen petitgrain (citrus), verse vijg en oranjebloesem in contrast met romig sandelhout en zachte muskus.
en je een thuisgevoel wil geven.
Bekijk hotelkamer
Boek hotelkamer

local_taxi Transfer van en naar het vliegveld

De internationale luchthavens JFK en Newark liggen op ruim een uur van Manhattan. Je kunt met het openbaar vervoer reizen, maar eenvoudiger is het om voor vertrek een busje te reserveren op NewYork.nl. Deze zet je voor het hotel (op Manhattan) af. De reis terug naar het vliegveld kun je beter (en goedkoper) in het hotel regelen.
Regel transfer

credit_card Kortingskaarten

Er zijn verschillende kortingskaarten voor de stad New York. We lichten er twee uit die het meest geschikt zijn voor het beschreven programma.
(foto: Roëll de Ram)
New York CityPASS
De New York CityPASS is, na het eerste gebruik, 9 dagen geldig en geeft toegang tot:
  • het Empire State Building;
  • Top of the rock OF het Guggenheim Museum;
  • het Statue of Liberty en Ellis Island;
  • het 9/11 Museum;
  • en het American Museum of Natural History (niet besproken).
New York Pass
De tweede kaart is de New York Pass. Deze kaart koop je voor 1, 2, 3, 5, 7 of 10 dagen en geeft je toegang tot 100 attracties waaronder alle hierna beschreven attracties met uitzondering van het One World Observatory en het Metropolitan Museum of Arts.

Welke kaart je kiest is afhankelijk van wat je wilt gaan doen. Wanneer je alleen hetgeen wilt doen zoals hieronder beschreven dan is de New York CityPASS het meest voordelig. Wil je echter veel meer doen, dan zou je voor de New York Pass kunnen kiezen omdat deze veel meer aanbod heeft.
Met beide kaarten kun je bij een aantal attracties gebruiken maken van de "fast lane" en dat scheelt heel lang wachten.

mapWegwijs in de stad

Manhattan heeft een vrij logische indeling waardoor je snel de weg kunt vinden. Het eiland kent "Streets" (straten) en "Avenues" (lanen). De Streets lopen horizontaal over het eiland en de Avenues lopen verticaal. Nagenoeg alle Streets en Avenues hebben een nummer waarbij de Avenues van oost naar west in nummer oplopen en de Streets van het zuiden naar het noorden oplopen.
De meest oostelijke Avenue is 1th Avenue en de westkant aan de Hudson River ligt 12th Avenue. Zoals gezegd tellen de straten vanaf het zuiden naar boven op,
maar dit begint pas boven Houston Street.
Boven Houston Street ligt de (vrij korte) 1th Street. De 12th Street is pas de eerste Street die geheel van oost naar west over Manhattan loopt.
Daaronder ligt het oudste gedeelte van Manhattan en daar vind je geen Avenues en hebben de Streets namen, zoals Canal Street, Stone Street of Wall Street.
Er zijn ook Avenues met namen. Zo staat 4th Avenue bekend onder de naam Park Avenue, 6th Avenue heet Avenue of the Americas, 9th Avenue heet Columbus Avenue en 10th Avenue wordt ook wel Amsterdam Avenue genoemd.
Broadway is een vreemde eend in de bijt. Deze straat heeft een lengte van 53 kilometer en loopt verticaal van Battery Park in het zuidelijkste puntje van Manhattan schuin (van zuid-oost naar noord-west) over Manhattan naar Sleepy Hollow, een dorpje ten noorden van New York. De wijk Broadway met al haar theaters, ligt ter hoogte van Times Square aan de gelijknamige straat.
Wijken op Lower Manhattan (foto: Wikipedia)
Ben je in New York aangekomen dan volgt hier een programma van drie dagen om sfeer te proeven.

De dag van aankomst

JFK

Wanneer je landt op John F. Kennedy International Airport dan ben je nog niet helemaal in de Verenigde Staten van Amerika. Je moet eerst nog door de douane en dat kan een tijdrovende zaak zijn. Let erop dat je in de rij gaat staan van Non-US Citizens. Je komt dan in een (lange) wachtrij en wordt één voor één naar voren geroepen bij een loket. Hier beoordeelt een douanebeambte aan de hand van vragen of je tot de Verenigde Staten toegelaten wordt. Belangrijke voorwaarde hiervoor is je ESTA, maar die geeft echter geen garantie. De beambte beslit. Bij de controle worden je vingerafdrukken vastgelegd en wordt er een foto gemaakt. Deze biometrische gegevens gebruikt de Amerikaanse overheid om te bepalen wie het land inreist en stelt de overheid in staat om je verder op je reis te kunnen volgen. Kinderen tot 14 jaar hoeven geen vingerafdrukken en foto af te geven.
De douane vraagt je om je vingerafdrukken en foto (foto: US Customs)
Wanneer je Customs achter je hebt gelaten kom je in de bagagehal waar je de koffers kunt ophalen van de lopende band. Daarna kom je pas in de aankomsthal. Hier wordt je waarschijnlijk bestookt door mensen die je een rit naar New York aanbieden. Ga hier niet op in. Het betreft vaak illegale taxis. Wanneer je vooraf al je transfer hebt geregeld, meld je dan bij de Ground Transportation Desk met je voucher. Deze mensen regelen dan dat er een chauffeur komt die je naar het hotel brengt.

Hell's kitchen

Het is verstandig om direct over te stappen op het tijdschema van New York. Omdat het in New York 6 uur vroeger is dan in Nederland duurt deze eerste dag extra lang, waardoor dit wat lastig kan zijn. Toch is het verstandig om niet direct bij aankomst te gaan slapen. Kom je later in de middag aan dan is een (lichte) avondmaaltijd te overwegen. In de aan het hotel grenzende wijk Hell's Kitchen kun je daarvoor prima terecht.
Hell's Kitchen (foto: Vincent Desjardins)
Wanneer je van sushi houdt, zou je bijvoorbeeld kunnen gaan eten bij Abace. Dit kleine restaurant ligt op 9th Avenue tussen de 47th Street en 48th Street. Het is zeker niet het beste sushi restaurant van New York, maar de prijs is acceptabel, de kwaliteit goed en het is verre van toeristisch.
Wil je een hamburger, dan kun je iets zuidelijker op 9th Avenue terecht bij 5 Napkin Burger.

De eerste volledige dag

De eerste dag gaan we naar de Upper East Side van Manhattan. Dit wordt een dag met veel beweging (lopen en/of fietsen). We beginnen met een blik van bovenaf op de stad. Verlaat het hotel (aan de 50th street) en sla rechts af in de richting van de East River. Loop door tot na de "Avenue of the Americas" (6th Avenue).

Rockefeller Center

Wanneer je 6th Avenue oversteekt dan ben je bij het Rockefeller Center wat bestaat uit 19 gebouwen rondom Rockefeller Plaza.
Rockefeller Center gezien vanaf 5th Avenue met linksachter Top of the rock (foto: CVR Magazine)
Aan de 51th Street ligt de ingang van het Observation Deck, ook wel The top of the rock genoemd. Via een lift ga je naar de 69ste verdieping. Vanaf hier heb je (bij helder weer) een prachtig uitzicht over New York, met in het zuiden o.a. Chrysler Building, MetLife Building, Empire State Building en op de achtergrond One World Trade Center en in de verte het Vrijheidsbeeld. Aan de noordkant heb je uitzicht over Central Park. Iets dat je bijvoorbeeld op Empire State Building niet zo goed kunt zien.
Zicht op het zuiden (downtown) vanaf de Top of the rock (foto: CVR Magazine)

Citibike

Manhattan kun je prima en veilig per fiets verkennen. Bijna alle Avenues hebben gedeeltes die speciaal gereserveerd zijn om te fietsen. Opstappen kan op meer dan 500 punten op in de stad. Hier kun je een zogenaamde Citibike huren. Vlakbij Rockerfeller Center vind je een stalling op de kruising van 52th Street met 6th Avenue. Met de Citibike-app kun je makkelijk de overige stallingen vinden met daarbij aantal nog beschikbare fietsen. Het huren werkt heel eenvoudig: je betaalt met je creditcard bij de paal (of via de app) en kiest een fiets uit het rek. Als men vraagt om een postcode dan kun je gewoon 00000 invullen. Vervolgens kun je de hele dag gebruik maken van de fiets. Let er wel op dat je dit in etappes van 30 minuten doet om te voorkomen dat je extra gaat betalen ($ 4 per 15 minuten). Je rijdt dus in de praktijk van stalling naar stalling. Na 2 minuten parkeren mag je weer verder.

Central Park

Met een lengte van 4 kilometer en een oppervlak van 3,41 vierkante kilometer is Central Park het grootste park van de stad. Wanneer je vanuit de Avenue of the America's (6th Avenue) bij Central Park aankomt, steek je 59th Street over en volg je (als je fietst) de Park Drives. Alleen op deze
Park Drives
Fietskaart van Central Park waarop de wegen waarop je mag fietsen in groen zijn weergegeven (foto: Citibike)
Vermijd de vier verbindingswegen ter hoogte van 66th, 79th, 85th, en 97th Street. Deze zijn alleen voor autoverkeer en geven geen toegang tot het park.
mag je fietsen en deze drives lopen tegen de klok in door het park. De overige paden zijn uitsluitend voor de voetgangers en daar mag je alleen komen met de fiets aan de hand.
Wandelpad in het zuiden van Central Park (foto: CVR Magazine)
Ter hoogte van 72th Street bestaat er een mogelijkheid om het park met de fiets van oost naar west over te steken. Wanneer je dit doet kom je bij Strawberry Fields dat is aangelegd ter herinnering aan John Lennon, die vlakbij, voor zijn woning in het Dakota Building, werd vermoord. Hier is ook een (tijdelijke) stalling voor je Citibike.
Dakota Building gezien van Strawberry Fields (foto: CVR Magazine)
Vanuit Straberry Fields ga je over dezelfde weg weer terug naar naar oostzijde van het park en sla linksaf na het
Bethesda Terrace.
Bethesda Terrace (foto: CVR Magazine)
Aan je rechtkant ligt nu het Conservatory Water met aan de noordzijde daarvan het bronzen beeld van Alice in Wonderland.
Het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir (foto: CVR Magazine)
Fiets door in de noordelijke richting, zodat je het Metropolitan Museum of Art aan de achterzijde passeert. Parkeer je fiets vervolgens halverwege het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir (ter hoogte van 90th street) en tegenover het Guggenheim Museum.

The Museum Mile

Het stuk van 5th Avenue waar je nu bent, wordt ook wel de "Museum Mile" genoemd. Dit omdat op dit gedeelte van 5th Avenue een tiental museums staan, waaronder Het Metropolitan Museum of Art en het Guggenheim Museum.
Aanduiding van de Museum Mile op 5th Avenue (foto: Marley White)

Het Guggenheim Museum

Het Solomon R. Guggenheim Museum is een museum voor moderne kunst. Het ontwerp van het museum is een kunstwerk op zich en mede ontworpen door de wereldberoemde architect Frank Lloyd Wright. Let erop dat het museum elke donderdag gesloten is. De CityPass geeft toegang tot dit museum, maar dan moet je wel afzien van een bezoek aan "Top of the rock".
Het Guggenheim Museum (foto: CVR Magazine)

Het Metropolitan Museum of Art

Met een collectie van 2 miljoen kunstwerken is The Metropolitan Museum of Art (kortweg The Met) het grootste museum van Nood en Zuid Amerka. Slechts een kleine selectie van de werken wordt getoond in de ongeveer 250 zalen van het Museum.
Entree van The Met (foto: CVR Magazine)
Desondanks is het onmogelijk om alles in in één dag te bekijken. Om toch een indruk te krijgen, volgt hierna een suggestie voor een te volgen route.

Ga, bij binnenkomst, rechtsaf en begin met het bekijken van de uitgebreide collectie Egyptische kunst met als pronkstuk de tempel van Dendur.
De Tempel van Dendur (foto: Metmuseum.org)
Met de tempel aan je rechterhand ga je linksaf tot je in het midden van het museum bij een grote zaal komt met daarin een enorm smeedijzeren hek. Ga door dit hek naar rechts en loop door tot je bij de Robert Lehman collectie komt. Hier worden Nederlandse meesters zoals
Rembrandt en Vermeer getoond.
Zelfportret, Rembrandt Harmenszoon van Rijn, 1660
Olieverf op paneel, h 80cm × b 67cm
Jonge vrouw met een waterkan, Johannes Vermeer, ca. 1662
Olieverf op paneel, h 45,7 x b 40,6 cm

Loop nu terug naar het grote hek en steek de zaal over naar de grote trap. Neem deze naar de eerste verdieping (2nd floor). Ga bovenaan de trap naar links en loop door tot de vleugel van de expressionistische Europese schilders uit de 19e en vroeg 20e eeuw zoals
Van Gogh, Klimt, Gauguin en Monet.
De aardappelschiller, Vincent van Gogh, 1885
Olieverf op paneel, h 40,6 x b 31,8 cm

Dit schilderij maakte Van Gogh in Nuenen als studie voor zijn "Aarappeleters".
Zelfportret, Vincent van Gogh, 1887
Olieverf op paneel, h 40,6 x b 31,8 cm

Dit zelfportret waarbij Van Gogh experimenteert met het neo-impressionisme is geschilderd op de achterkant van "De aardappelschiller".
Graanveld met cipressen, Vincent van Gogh, 1889
Olieverf op paneel, h 93,4 x b 73,2 cm
Portret van Augustine Roulin; 'La Berceuse', Vincent van Gogh, 1889
Olieverf op paneel, b 92,7 x h 73,7 cm
Badende vrouwen uit Tahiti, Paul Gauguin, 1892
Olieverf op papier, h 111 x b 89 cm
Serena Pulitzer Lederer, Gustav Klimt, 1899
Olieverf op paneel, h 191cm × b 85cm
Waterlelies, Claude Monet, 1912
Olieverf op doek, h 101 x b 200 cm

Je kunt natuurlijk ook zelf een route uitstippelen met behulp van
de plattegrond van het museum.
Een interactieve plattegrond vind je op de website van het museum.

Heb je niets met kunst? Dan ligt aan de andere (westelijke) kant van Central Park, ter hoogte van 79th Street, het American Museum of Natural History, De entree van dit museum is inbegrepen bij de City Pass.

5th Avenue

Vanaf The Met loop je over 5th Avenue naar het zuiden en aan het einde van Central Park begint het gedeelte van 5th Avenue met de meest chique winkels van New York. Hier vind je winkels van Saks, Versace, Gucci, Cartier,
Tiffany & Co
De flagship store van Tiffany & Co is al sinds 1940 gevestigd aan 5th Avenue. De winkel werd beroemd vanwege het boek Breakfast at Tiffany's van Truman Capote en de gelijknamige film met Audry Hepburn, waarin de hoofdrolspelster het meest kon genieten van het eten van een croissant en tegelijkertijd bekijken van de juwelen in de etalages van Tiffany's.
Sinds 2017 beschikt de winkel over The Blue Box Cafe zodat je nu ook binnen terecht kunt voor een ontbijt, lunch of brunch.
en Bulgari, maar ook de flagship stores van FAO Schwartz, Nike, Lego, Microsoft en Apple en niet te vergeten de wanstaltig protserige en kitscherige wolkenkrabber van Donald Trump.
Saks on 5th (foto: Wikipedia)

Diamond District

Loop via 47th Street terug van 5th Avenue naar Times Square. Deze straat vormt namelijk het hart van het Diamond District, een van de grootste handelscentra voor diamanten in de wereld. Deze handel wordt mede gedomineerd door joodse handelaren uit Antwerpen en Amsterdam die eind jaren dertig en begin veertig van de vorige eeuw moesten vluchten voor de nazi's. Deze straat dient ook als decor voor enkele scenes in de thriller Marathon Man uit 1976 met Dustin Hoffman in de hoofdrol.

Ellen's Stardust Diner

Vlakbij het hotel (op de hoek van 51th street en Broadway) ligt Ellen's Stardust Dinner. Dit restaurant staat bekend om de zingende bediening (Stardusters genoemd) waardoor een bezoek een belevenis op zich wordt. Telkens worden er één of twee mensen uit de bediening aangewezen die dan een optreden geven. Hierbij brengen ze bekende nummers uit Broadway musicals ten gehore, zoals The Phantom of the opera, Cats, Cabaret etc.
Interieur Ellen's Stardust Dinner (foto: CVR Magazine)
Het restaurant in de jaren-50 stijl opende opende haar deuren in 1987 en is vernoemd naar de eigenaar Ellen Hart-Sturm die, samen met haar echtgenoot, ook het erboven gelegen theater Iridium uitbaat. Een baan in de bediening is voor verschillende zangeressen en zangers een springplank geweest om door te breken op Broadway.
Reserveren is niet mogelijk, dus het kan zijn dat je een tijdje in de rij moet staan om een plaatsje te bemachigen.

De tweede dag

Empire State Building

Op de kruising van West 34th Street en Fifth Avenue staat het Empire State Building (1931). De naam van het gebouw komt van de bijnaam van de staat New York: The Empire State.
Het Empire State Building (foto: CVR Magazine)
Het Empire State Building is het dagelijks te bezoeken van acht uur in de ochtend tot twee uur 's nachts. De stijl van het interieur is Art Deco en daarmee op zichzelf al een reden om het gebouw te bezoeken. De belangrijkste reden is echter het uitzicht dat je vanaf de 86ste verdieping hebt over de stad.
Zicht op downtown vanaf de Empire State Building (foto: CVR Magazine)

The Subway

De Metro is het populairste vervoermiddel onder de New Yorkers omdat het snel, veilig en gemakkelijk is. De New York Metro (Subway) is ook een van de goedkoopste manieren om de stad te ontdekken, maar in de nachtelijke uren is een taxi toch iets veiliger.
De metro (foto: CVR Magazine)
Het beste is om een metrokaart te kopen en hierop een reistegoed te zetten. Een ritje kost dan $ 2,75. Een metrokaart is te koop bij de ingang van het metrostation en je kunt betalen met je creditcard. Er wordt wel om een postcode gevraagd, maar dan kun je vijf keer een nul invoeren.
Om van het Empire State Building naar Battery Park te komen neem je op de kruising van Park Avenue en de 33ste straat de metro naar Bowling Green Subway Station (lijn 4 of 5 groen downtown).

Charging Bull

De "Charging Bull" is een bronzen sculptuur van Arturo di Modica. De stier werd in december 1989 onaangekondigd voor de ingang van de Wall Street Stock Exchange geplaatst. De stier was bedoeld als kerstcadeau voor de inwoners van New York. Later is besloten om de stier definitief te plaatsen in Bowling Green park.
Charging Bull (foto: Sam Valadi)
Vergeet niet de neus, hoorns of testikels aan te raken. Dat zou namelijk een jaar (financieel) geluk brengen.

Stone Street

Loop nu via de linkerkant (Whitehall Street) terug naar Staten Island Ferry tot je aan Stone Street komt. Hier sla je linksaf en loopt door tot het einde. Nu loop je links om het gebouw waar je tegenaan loopt en dan kom je in het oude gedeelte van Stone Street.
Het oude gedeelte van Stone Street (foto: CVR Magazine)
Stone Street is een van de oudste straten van New York en stamt nog uit de tijd dat de stad Nieuw Amsterdam heette. Destijds werd deze straat de Hoogh Straet genoemd. In 1794 kreeg de straat de naam Stone Street vanwege het feit dat de straat geplaveid was met kinderkopjes. De gebouwen zijn niet authentiek vanwege een brand in 1835, maar begin twintigste eeuw (1903) herbouwd in de oorspronkelijke stijl.

Wall Street

Het financiële hart van de Verenigde Staten (en misschien ook wel de hele wereld) ligt op en rond Wall Street. Dit straatje ligt iets ten noorden van Stone Street en loopt van Broadway naar de East River. Het eerste stukje, waar ook de beurs gevestigd is, kun je uitsluitend te voet bereiken.
The New York Stock Exchange (foto: CVR Magazine)
De straat is ook niet erg breed en bekende aanblik van het beursgebouw (zie foto hierboven) is dan ook niet gelegen aan Wall Street, maar aan Broad Street, die op Wall Street uitkomt.

Federal Hall

Federal Hall (foto: CVR Magazine)
Schuin tegenover het beursgebouw ligt Federal Hall. Op deze plaats werd in 1789 George Washington als eerste president van de Verenigde Staten geïnaugureerd en de Bill of Rights aangenomen. Het oorspronkelijke gebouw is in 1842 vervangen door het huidige gebouw, dat dienst deed als douanegebouw en daarna (tot 1920) als opslag voor de goud- en zilvervoorraad van de federale bank.

Federal Reserve Bank

Het gebouw van de Federal Reserve Bank vindt je tussen Liberty Street, Maiden Lane, William Street en Nassau Street. Onder het gebouw ligt een gigantische bankkluis waar meer dan honderd centrale banken, regeringen en internationale organisaties haar goud bewaren. De kluis rust op de rotsbodem van het eiland Manhattan, 15 meter onder de zeespiegel. De bank stelt de kluis regelmatig open voor bezichtigingen, maar daarvoor ruim van tevoren reserveren.

Sprinkles

Brookfield Place is een shoppingmall dat onderdeel uitmaakt van het World Trade Center. In deze mall vindt je op de eerste etage Sprinkles Cupcakes. Hier kun je een grote variëteit aan cupcakes, brownies en layer cake en ijs kopen. Deze kun je vervolgens opeten aan de tafeltjes tegenover de winkel.
Sprinkles Cupcakes in Brookfield Place (foto: CVR Magazine)

World Trade Center

Het hoogste (541 m) gebouw van New York is het One World Trade Center. Je kunt dit gebouw bezoeken en op de 100ste verdieping vind je het One World Observatory waar je een 360 graden blik van bovenaf kunt werpen op de hele stad. Entree van One World Observatory is niet inbegrepen in de voorstelde kortingskaarten.
One World Trade Center (foto: CVR Magazine)

911 Memorial en Museum

Naast het One World Trade Center ligt het National September 11 Memorial & Museum. Dit monument bestaat uit twee laaggelegen bassins op de plek waar voorheen de Twin Towers stonden. Op de rand staan de namen van de slachtoffers. De bassins worden continue gevuld met water dat langs de binnenmuren naar beneden stroomt.
Noordelijke basin van het National September 11 Memorial - Reflecting Absence met de op de achtergrond het metrostation Ocolus (links) en het 911 museum (rechts) (foto: CVR Magazine)
Het museum ligt onder de grond rondom en onder het monument en is te bereiken via een gebouw dat tussen de twee bassins in ligt. Via een donkere gang en trappen kom je in de grote hal van het museum waarin de bakken ziet zweven. Het museum geeft een impressie van de gebeurtenissen in 2001 en herdenkt de slachtoffers.

Bubba Gump Shrimp Co.

Wanneer je 's avonds naar een musical gaat is het verstandig om vroeg te gaan eten. Restaurants zijn het gewend om mensen snel te helpen, maar een uur tot anderhalf uur heb je wel nodig. Een leuk restaurant is Bubba Gump Shrimp Co. op Broadway ter hoogte van de 44th straat. Deze restaurantketen is een spinoff van de film Forrest Gump, vandaar dat je hier heel veel attributen uit de film met Tom Hanks kunt vinden. Het menu bestaat, zoals de naam al suggereert, voornamelijk uit garnalen.
Bubba Gump Restaurant aan Times Square (foto: CVR Magazine)

Time Square en Broadway

Het culturele centrum van New York bevindt zich op en rond Times Square. Het plein ligt op de kruising van Broadway en Seventh Avenue tussen West 42nd Street tot West 47th Street. De theaterwijk Broadway, met haar bonte verzameling musicals, bevindt zich in de directe omgeving van het plein.
Times Square (foto: CVR Magazine)
Je tickets kun je vooraf kopen, maar je kunt ook op Times Square voor de loketten van tkts in de rij gaan staan. Hier kun je op de dag zelf kaartjes kopen tegen gereduceerd tarief. Maar op is ook echt op. Verwacht echter geen kaartjes van bijvoorbeeld Harry Potter of de Lion King, want deze zijn doorgaans al ruimschoots voor het begin van de dag uitverkocht.
The Lion King the musical (foto: Disney)

De derde dag

Battery Park

De dag begint met een een bezoek aan Liberty en Ellis Island en hiervoor moet je naar het zuidelijkste puntje van Manhattan. Neem hiervoor lijn 1 (rood) en de ingang van deze lijn ligt een paar stappen naar rechts wanneer je het hotel verlaat. Blijf in de metro tot het eindstation "South Ferry". Bij het verlaten van het station ga je linksaf de straat over in de richting van Battery Park.

Vrijheidsbeeld en Ellis Island

Vanaf Battery park in het zuidwesten van Manhattan vertrekt elke 30 tot 45 minuten een veerboot naar het het Statue of Liberty en Ellis Island met een bezoek aan het Immigration Museum. Trek voor dit bezoek zeker een dagdeel uit aangezien de wachttijden lang kunnen zijn. Zeker wanneer je in het Vrijheidsbeeld zelf wilt. Voor dit laatste moet je echter wel een extra kaartje kopen.
Vrijheidsbeeld (foto: CVR Magazine)

Staten Island Ferry

Heb je geen zin om Liberty Island en Ellis Island te bezoeken dan kun ervoor kiezen om de Staten Island Ferry te nemen.
Staten Island Ferry (foto: CVR Magazine)
Met de Staten Island Ferry kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis heen en weer varen tussen Manhattan en Staten Island. Vanaf de boot heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan en het Vrijheidsbeeld. De overtocht duurt ongeveer 25 minuten en je kunt direct weer terug als je wilt.

Brooklyn Bridge

Sinds de opening in 1883 is één van de trekpleisters van New York. De beste manier om de Brooklyn Bridge te bezichtigen is lopend van Brooklyn naar Manhattan, zodat je optimaal kunt genieten van het uitzicht op de skyline van Manhattan.
Brooklyn Bridge (foto: CVR Magazine)

Flatiron Building

Bij de opening in 1902 heette het gebouw het "Fuller Building", maar al snel kreeg het gebouw (ook officieel) de naam Flatiron Building omdat het gebouw de vorm heeft van een strijkijzer.
Flatiron Building (foto: CVR Magazine)

Friends Experience

Een paar honderd meter ten oosten van het Flatiron Building ligt op de hoek van de 23th Street met Lexington Avenue het Friends Experience. Hier kun je originele voorwerpen bewonderen uit de televiesieserie. Denk hierbij aan de leren broek van Ross, de taxi van Phoebe en
de Holiday Armadillo.
The Holiday Armadillo (foto: CVR Magazine)
Ross draagt dit pak omdat hij geen pak van een kerstman kon huren en zegt tegen zijn zoon Ben dat de Armadillo de "Tex-mex"-vriend van de kerstman is. Ook vertelt Ross, verkleed als Armadillo, over het joodse Chanoeka dat van 18 tot en met 26 december gevierd wordt. De Nederlandse naam van een Armadillo is gordeldier.
Daarnaast kun je jezelf laten fotograferen in de
nagebouwde sets van het appartement van Rachel en Monica en dat van Chandler en Joey.
Hoewel de serie zich inhoudelijk in New York afspeelt, is er geen enkele scene daadwerkelijk in New York gefilmt. Nagenoeg alle afleveringen zijn daarentegen in Californië opgenomen. De setting bij de Friends Experience heeft niets te maken met de daadwerkelijke opname studio's.
Keuken van het appartement van Rachel en Monica bij het Friends Experience (foto: CVR Magazine)
Aan het einde van de rondgang van ongeveer een uur kom je in Central Perk, het café waar de vrienden altijd samen kwamen. Hier kun je ook zelf een koffie bestellen. Gezien van de entreeprijs van $ 65 (in 2022) is dit iets dat vooral voor echte fans bedoelt is.

Grand Central

Het spoorwegstation met de meeste (44) perrons ter wereld is het Grand Central Terminal. Alleen al de architectuur uit de Jugendstil en de sterrenhemel in de centrale hal is een bezoekje aan het hoofdstation van New York waard.
De central hal van Grand Central Terminal (foto: CVR Magazine)

Chrysler Building

Het Chrysler Building is 319 meter hoog en telt 77 verdiepingen. Hiermee was dit het hoogste gebouw ter wereld vanaf de opening in 1930 tot aan de oplevering van de Empire State Building in 1931. Het gebouw is niet te bezoeken.
Chrysler Building (foto: CVR Magazine)

Bryant Park

De dag eindigt in het gemoedelijke Bryant Park met de New York Public Library. Aan dit park liggen ook verschillende restaurantjes waaronder Bryant Park Grill, Le Pain Quotidien met een taartje als desert bij Lady M.
Bryant Park (foto: CVR Magazine)

Handige tips

  • Stroom

    De stekkers die wij in Nederland gebruiken passen in de Verenigde Staten niet. Hiervoor heb je en verloopstekker nodig. Kijk ook even op je apparaat of hij met 110 volt overweg kan. Wanneer je "INPUT: 100-240V ~ 50-60Hz" ziet staan, dan gaat het lukken.
  • Belasting

    In New York worden alle prijzen getoond zonder "sales taxes". Deze belasting is op de meeste producten 8,875%. Houdt er dus rekening mee dat je aan de kassa meer moet betalen dan wat er op het prijskaartje staat.
  • Fooi

    Vergeet nooit een fooi te geven in een restaurant. De salarissen voor de bediening zijn laag en daarom is een groot deel van het inkomen van de bediening afhankelijk van de fooi die ze ontvangen. Een goede stelregel is 20%, als de bediening naar tevredenheid was. Ga nooit lager dan 10%, want dat wordt als een belediging gezien en dan heb je vaak letterlijk iets uit te leggen.
    Bekijk het bonnetje wel eerst goed, want soms is er al fooi (gratuity) in rekening gebracht. Soms wordt daarnaast ruimte geboden om een extra tip of gratuity in te vullen (of er wordt een suggestie gedaan), maar dit hoef je niet te doen.
    Voorbeeld van een kassabon waarbij twee keer de fooi wordt berekend
  • Tap water

    Bij veel restaurants krijg je (zonder dat je erom vraag) een groot glas water geserveerd nog voordat je je bestelling hebt gedaan. Dit is meestal kraanwater (tap water) en is doorgaans gratis. Houdt er echter rekening mee dat kraanwater in New York een kleine hoeveelheid chloor (tot 0,6 mg per liter). Dit kun je ruiken en proeven, maar is verder niet ongezond. Het kraanwater in New York is dus geschikt om te drinken, maar wees gewaarschuwd voor de smaak en geur.
  • Mobiel dataverbruik

    Het gebruik van data via je mobiele data in de Verenigide Staten valt niet in binnen de bundel van het abonnement van je mobiele telefoon. Mobiel gebruik van data kan daardoor behoorlijk in de papieren lopen (€ 2,5 per MB in 2022). Zet daarom nog voor aankomst in de VS roaming uit. Dit heeft wel tot gevolg dat je alleen kunt internetten via WiFi. Op veel plaatsen is deze vrij beschikbaar, maar let er wel op dat je vertrouwde WiFi accespoints gebruikt zoals bij de verschillende Apple stores in de stad.
    Wil je het programma van deze pagina ook zonder WiFi kunnen bekijken, download deze pagina dan op je telefoon, door de pagina te printen naar PDF.
Meer tips ter voorbereiding vind je op het Nederlandse NewYork.nl, The official New York city guide, New York Magazine online en het wederom Nederlandse We❤NY_.
Dit artikel verscheen 14 jaar geleden voor het eerst en werd 3 jaar geleden voor het laatst inhoudelijk bijgewerkt. De laatste
aanpassingen
Bij aanpassingen moet gedacht worden aan het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
werden 11 maanden geleden doorgevoerd. Mocht je onverhoopt een onvolkomenheid zien, neem dan contact met ons op door middel van onderstaande knop.
Mail de redactie