keyboard_arrow_up

New York ontdekken in drie dagen

 28 mei 2019 leestijd 18 minuten
video_library
In drie dagen heel New York zien, gaat natuurlijk nooit. Maar van de hoogtepunten genieten gaat wel.
CVR Magazine

Voorbereiding

today Vertrekdatum

Een reis begint met bepalen wanneer je wilt gaan. Aangezien een groot deel van het leven in New York op straat plaats vindt, is het weer een best belangrijke factor.
New York kent (gemiddeld gezien) milde winters. Dat wil niet zeggen dat het niet koud kan worden. Door de aanvoer van koude lucht uit het poolgebied kan in de winter echt extreem koud worden met zware sneeuwval, wat een verlammende werking op de infrastructuur van de stad door een sneeuwdek van enkele tientallen centimeters.
In de zomer is het weer erg warm in de Big Apple. De middagtemperaturen lopen dan gemiddeld richting de dertig graden of hoger. Doordat de hitte niet weg kan tussen de hoge gebouwen wordt het dan verzengend heet. En als je pech hebt, komt er in de middag onweer, die gepaard gaat met hevige hoosbuien.
Als de winter en zomer daardoor afvallen, dan blijft de herfst en lente over. Deze periode is zeer afwisselend. De ene dag staat er een harde wind, dan regent het en de volgende dag schijnt de zon en is het heel aangenaam. De maanden mei, juni en september zijn daarmee de beste maanden om naar New York te gaan. De temperaturen zijn aangenaam en de regen en wind mild. Houdt in de je bagage in ieder geval rekening met alle weertypen.
VERTREKDATUM:

flight_takeoff Vlucht

In zeven tot acht uur kun je in New York zijn. Of je naar John F Kennedy Airport of naar Newark International Airport vliegt is niet zo relevant. Ze liggen beide op ongeveer dezelfde afstand van het Manhattan. Het meest comfortabel vlieg je rechtstreeks met bijvoorbeeld KLM en dan kost een retour ongeveer € 599 per persoon (2018). Heb je er geen moeite mee om een keer over te stappen, dan kun je goedkoper vliegen. Ook vanaf Brussel vliegen kan de prijs behoorlijk drukken. Boek ongeveer 4 tot 6 maanden voorafgaand aan de reis, waarbij de dinsdag, volgens WeHeartNewYork.nl, de meest voordelige weekdag is om te boeken.
Boek vlucht

assignment_turned_in Reistoestemming

Om naar (of via) de Verenigde Staten te kunnen reizen moet je een reistoestemming aanvragen via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Dit systeem is geïntroduceerd om vooraf alle reizigers naar de Verenigde Staten te vergelijken met de diverse rechtshandhavingslijsten. Een reistoestemming moet minimaal 72 uur voor vertrek worden aangevraagd.
Voor personen met de Belgische of Nederlandse nationaliteit is de reistoestemming twee jaar geldig, tenzij het paspoort eerder verloopt. De registratie kost $ 14 (2019).
Vraag toestemming

hotel Hotel

Hoewel de stad "never sleeps", moet een mens wel een uiltje knappen. Hierin voorzien duizenden hotels in (en net buiten) Manhattan. Een nogal vreemde eend in de bijt is het citizenM dat werkelijk op een steenworp afstand van Time Square ligt.
Dit hotel maakt onderdeel uit van een keten van hotels dat zijn oorsprong kent in Nederland. De in India geboren Nederlander Rattan Chandha (oprichter van het kledingmerk Mexx International) startte in 2008 samen met hotelman Michael Levie dit concept met als doel het creëren van betaalbare luxe voor iedereen. Dit doen ze met hotels over heel de wereld die overal precies hetzelfde bieden. Dezelfde luxe kamers en verder een hoge mate van service en een moderne inrichting.
Bekijk hotelkamer
Boek hotelkamer

local_taxi Transfer van en naar het vliegveld

De internationale luchthavens JFK en Newark liggen op ruim een uur van Manhattan. Je kunt met het openbaar vervoer reizen, maar eenvoudiger is het om voor vertrek een busje te reserveren op NewYork.nl. Deze zet je voor het hotel (op Manhattan) af. De reis terug naar het vliegveld kun je beter (en goedkoper) in het hotel regelen.
Regel transfer

credit_card Kortingskaart

Er zijn verschillende kortingskaarten voor de stad New York. We lichten er twee uit die het meest geschikt zijn voor het beschreven programma.
(foto: Roëll de Ram)
De eerste is de New York CityPASS. Deze kaart na het eerste gebruik 9 dagen geldig. De kaart geeft (van de in het programma genoemde attracties) toegang tot het Empire State Building, Top of the Rock OF het Guggenheim Museum, het Statue of Liberty en Ellis Island, het 9/11 Museum en het Metropolitan Museum of Art.
De tweede kaart is de New York Pass. Deze kaart koop je voor 1, 2, 3, 5, 7 of 10 dagen en geeft je toegang tot 100 attracties waaronder alle hieronder genoemde attracties met uitzondering van het One World Observatory.
Welke kaart je kiest is afhankelijk van wat je wilt gaan doen. Wanneer je alleen hetgeen wilt doen zoals hieronder beschreven dan is de New York CityPASS het meest voordelig. Wil je echter veel meer doen, dan zou je voor de New York Pass kunnen kiezen omdat deze veel meer aanbod heeft.
Met beide kaarten kun je bij een aantal attracties gebruiken maken van de "fastlane" en dat scheelt heel lang wachten.
Wijken op Lower Manhattan (foto: Wikipedia)
Ben je in New York aangekomen dan volgt hier een programma van drie dagen om sfeer te proeven.

De dag van aankomst

JFK

Wanneer je landt op John F. Kennedy International Airport dan ben je nog niet helemaal in de Verenigde Staten van Amerika. Je moet eerst nog door de douane en dat kan een tijdrovende zaak zijn. Let erop dat je in de rij gaat staan van Non-US Citizens. Je komt dan in een (lange) wachtrij en wordt één voor één naar voren geroepen bij een loket. Hier beoordeelt een douanebeambte aan de hand van vragen of je in de Verenigde Staten toegelaten wordt. Belangrijke voorwaarde hiervoor is je ESTA, maar dat is geen garantie dat je het land in mag. Daarnaast worden je vingerafdrukken vastgelegd en wordt er een foto gemaakt. Deze biometrische gegevens gebruikt de Amerikaanse overheid om te bepalen wie het land in reist en je verder op je reis te kunnen volgen. Kinderen tot 14 jaar hoeven geen vingerafdrukken en foto af te geven.
De douane vraagt je om je vingerafdrukken en foto (foto: US Customs)
Wanneer je Customs achter je hebt gelaten kom je in de bagagehal waar je de koffers kunt ophalen van de band. Daarna kom je pas in de aankomsthal. Hier wordt je waarschijnlijk bestookt door mensen die je een rit naar New York aanbieden. Ga hier niet op in. Het betreft vaak illegale taxis. Wanneer je vooraf al je transfer hebt geregeld, meld je dan bij de Ground Tranportation Desk met je voucher. Deze mensen regelen dan dat er een chauffeur komt die je naar het hotel brengt.

Hell's kitchen

Het is verstandig om direct over te stappen op het tijdschema van New York. Dat kan een beetje lastig zijn omdat het nu 6 uur vroegen is dan in Nederland waardoor de dag extra lang duurt. Toch is het verstandig om niet direct te gaan slapen. Kom je later in de middag aan dan is een kleine avondmaaltijd te overwegen. Hiervoor kun je bij voorbeeld in de wijk Hell's Kitchen terecht. Gelukkig ligt deze wijk niet ver van het CitizenM hotel.
Hell's Kitchen (foto: Vincent Desjardins)
Wanneer je van sushi houdt, zou je bijvoorbeeld kunnen gaan eten bij Abace. Dit kleine restaurant ligt op 9th Avenue tussen de 47th Street en 48th Street. Het is zeker niet het beste sushi restaurant van New York, maar de prijs is acceptabel, de kwaliteit goed en het is verre van toeristisch.
Will je een hamburger, dan kun je iets zuidelijker op 9th Avenue terecht bij 5 Napkin Burger.

De eerste volledige dag

De eerste volle dag begint met een blik van bovenaf op de stad. Dit kan op loopafstand van het hotel. Verlaat het hotel en sla rechts af in de richting van de East River. Loop door tot na de "Avenue of the Americas" (Sixt avenue).

Rockefeller Center

Na de 6th Avenue begint het complex van Rockefeller Center bestaande uit 19 gebouwen en Rockefeller Plaza.
Aan de 51th Street ligt de ingang van het Observation Deck, ook wel The top of the Rock genoemd. Via een lift ga je naar de 70ste verdieping. Vanaf hier heb je (bij helder weer) een prachtig uitzicht over New York, met in het zuiden o.a. Chrysler Building, MetLife Building, Empire State Building en op de achtergrond One World Trade Center. Aan de noordkant heb je uitzicht over Central Park. Iets dat je bijvoorbeeld op Empire State Building niet zo goed kunt zien.
Zicht op het zuiden (downtown) vanaf de Top of the Rock (foto: CVR Magazine)

Citibike

New York is prima per fiets te verkennen. Behoorlijk wat straten in het centrum van de stad zijn voorzien van een gedeelte, speciaal gereserveerd voor fietsen. Hierdoor kun je snel en veilig door de stad fietsen. Voor een fiets is ook gezorgd. Op meer dan 500 punten op Manhattan (maar ook daarbuiten) kun je een Citibike huren. Vlakbij Rockerfeller Center vind je een stalling op de kruising van West 52th Street met 6th Avenue. Met de Citibike-app kun je makkelijk de overige stallingen vinden met aantal beschikbare fietsen. Het huren werkt heel eenvoudig: je betaalt met je creditcard bij de paal (of via de app) en kiest een fiets uit het rek. Als men vraagt om een postcode dan kun je gewoon 00000 invullen. Vervolgens kun je de hele dag gebruik maken van de fiets. Let er wel op dat je dit in etappes van 30 minuten doet om te voorkomen dat je extra gaat betalen ($ 4 per 15 minuten). Je rijdt dus in de praktijk van stalling naar stalling. Na 2 minuten parkeren mag je weer verder.

Central Park

Fiets naar het noorden in de richting van Central Park. Dit park is met een lengte van 4 km het grootste park van Manhattan. Let er wel op dat je alleen op de wegen (Park Drives) mag fietsen die in principe ook voor auto's bedoelt zijn. De wandelpaden zijn uitsluitend voor de voetgangers. De hoofdweg is een éénrichtingsweg en kronkelt, tegen de klok, in door het park. Let er hierbij op dat er maar drie wegen zijn waarbij je al fietsend het park in de breedte kunt oversteken; met de fiets aan de hand kan dat vaker.
Fietskaart van Central Park (foto: Citibike)
Vermijdt in ieder geval de vier verbindingswegen (ter hoogte van 66th, 72th, 85th, en 97th Street) voor auto's. Hier is het druk en hier zie je weinig van het park.
Het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir
Een mooie route is om de Avenue of the Americas (6th Avenue) af te fietsen en dan over te steken het park in. Deze weg blijf je rechts volgen voorbij het Metropolitan Museum of Art en het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir. Als je haverwegen dit meer bent dan ga je ter hoogte van East 90th street het park uit en parkeert vervolgens je fiets tegenover het Guggenheim Museum.

The Museum Mile

Het stuk van 5th Avenue dat aan Central Park grenst wordt ook wel als de "Museum Mile" aangeduid. Dit komt omdat je op dit stuk een tiental museums aantreft waaronder Het Metropolitan Museum of Art (kortweg The Met) en het Guggenheim Museum.
Aanduiding van de Museum Mile op 5th Avenue (foto: Marley White)

Het Guggenheim Museum

Het Solomon R. Guggenheim Museum is een museum voor moderne kunst. Het ontwerp van het museum is een kunstwerk op zich en mede ontworpen door de wereldberoemde architect Frank Lloyd Wright. Let er op dat het museum elke donderdag gesloten is. De CityPass geeft toegang tot dit museum, maar dan moet je wel afzien van een bezoek aan "Top of the rock".
Het Guggenheim Museum (foto: CVR Magazine)

Het Metropolitan Museum of Art

The Met is het grootste museum van Noord en Zuid Amerika. De collectie bestaat uit 2 miljoen kunstwerken en een selectie daarvan wordt ten toon gesteld in ongeveer 250 zalen.
Entree van The Met (foto: CVR Magazine)
Het is dan ook onmogelijk om het hele museum in een dag te zien. Vandaar dat het goed is om vooraf een beeld te krijgen van de indeling van het museum zodat je gericht een deel van de collectie kunt bekijken.
Zelfportret, Rembrandt Harmenszoon van Rijn, 1660
Olieverf op paneel, h 80cm × b 67cm
De aardappelschiller, Vincent van Gogh, 1885
Olieverf op paneel, h 40,6 x b 31,8 cm

Dit schilderij maakte Van Gogh in Nuenen als studie voor zijn "Aarappeleters".
Zelfportret, Vincent van Gogh, 1887
Olieverf op paneel, h 40,6 x b 31,8 cm

Dit zelfportret waarbij Van Gogh experimenteert met het neo-impressionisme is geschilderd op de achterkant van "De aardappelschiller".
Graanveld met cipressen, Vincent van Gogh, 1889
Olieverf op paneel, h 93,4 x b 73,2 cm
Portret van Augustine Roulin; 'La Berceuse', Vincent van Gogh, 1889
Olieverf op paneel, b 92,7 x h 73,7 cm
Badende vrouwen uit Tahiti, Paul Gauguin, 1892
Olieverf op papier, h 111 x b 89 cm
Serena Pulitzer Lederer, Gustav Klimt, 1899
Olieverf op paneel, h 191cm × b 85cm
Waterlelies, Claude Monet, 1912
Olieverf op doek, h 101 x b 200 cm
Heb je niets met kunst? Dan ligt aan de andere (westelijke) kant van Central Park, ter hoogte van 79th Street, het American Museum of Natural History, De entree van dit museum is inbegrepen bij de City Pass.

5th Avenue

Aan het einde van Central Park begint het gedeelte van 5th Avenue met de meest chique winkels van New York. Hier vind je winkels van Saks, Versace en Gucci, Cartier, Tiffany en Bulgari, maar ook de flagship stores van Microsoft en Apple. En niet te vergeten de wanstaltig protserige en kitscherige wolkenkrabber van de president: Trump Tower.
Saks on 5th (foto: Wikipedia)
Wanneer je terugloopt naar het hotel, doe dat via 47th Street. Deze straat vormt namelijk het hart van het Diamond District, een van de grootste handelscentra voor diamanten in de wereld. Deze handel wordt mede gedomineerd door joodse handelaren uit Antwerpen en Amsterdam die eind jaren dertig en begin veertig van de vorige eeuw moesten vluchten voor de nazi's. Deze straat dient ook als decor voor enkele scenes in de thriller Marathon Man uit 1976 met Dustin Hoffman in de hoofdrol.

Ellen's Stardust Diner

Vlak bij het hotel ligt Ellen's Stardust Dinner. Dit restaurant kenmerkt zich door een inrichting in de stijl van de jaren 50. Maar het staat nog meer bekend om de zingende bediening waardoor een bezoek een belevenis op zich wordt.
Interieur Ellen's Stardust Dinner (foto: CVR Magazine)

De tweede dag

Empire State Building

Op de kruising van West 34th Street en Fifth Avenue staat het Empire State Building (1931). De naam van het gebouw komt van de bijnaam van de staat New York: The Empire State.
Het Empire State Building (foto: CVR Magazine)
Het Empire State Building is het dagelijks te bezoeken van tussen acht uur in de ochtend en twee uur 's nachts. De stijl van het interieur is Art Deco en daarmee op zichzelf al een reden om het gebouw te bezoeken. De belangrijkste reden is echter het uitzicht dat je vanaf de 86ste verdieping hebt over de stad.
Zicht op downtown vanaf de Empire State Building (foto: CVR Magazine)

The Subway

De Metro is het populairste vervoermiddel onder de New Yorkers omdat het snel, veilig en gemakkelijk is. De New York Metro (Subway) is ook een van de goedkoopste manieren om de stad te ontdekken, maar in de nachtelijke uren is een taxi toch iets veiliger.
De metro (foto: CVR Magazine)
Het beste is om een metrokaart te kopen en hierop een reistegoed te zetten. Een ritje kost dan $ 2,75. Een metrokaart is te koop bij de ingang van het metrostation en je kunt betalen met je creditcard. Er wordt wel om een postcode gevraagd, maar dan kun je vijf keer een nul invoeren.
Om van het Empire State Building naar Battery Park te komen neem je op de kruising van Park Avenue en de 33ste straat de metro naar Bowling Green Subway Station (lijn 4 of 5 groen downtown).

Charging Bull

De "Charging Bull" is een bronzen sculptuur van Arturo di Modica. De stier werd in december 1989 onaangekondigd voor de ingang van de Wall Street Stock Exchange geplaatst. De stier was bedoeld als kerstcadeau voor de inwoners van New York. Later is besloten om de stier definitief te plaatsen in Bowling Green park.
Charging Bull (foto: Sam Valadi)
Vergeet niet de neus, hoorns of testikels aan te raken. Dat zou namelijk een jaar (financieel) geluk brengen.

Stone Street

Loop nu via de linkerkant (Whitehall Street) terug naar Staten Island Ferry tot je aan Stone Street komt. Hier sla je linksaf en loopt door tot het einde. Nu loop je links om het gebouw waar je tegenaan loopt en dan kom je in het oude gedeelte van Stone Street.
Het oude gedeelte van Stone Street (foto: CVR Magazine)
Stone Street is een van de oudste straten van New York en stamt nog uit de tijd dat de stad Nieuw Amsterdam heette. Destijds werd deze straat de Hoogh Straet genoemd. In 1794 kreeg de straat de naam Stone Street vanwege het feit dat de straat geplaveid was met kinderkopjes. De gebouwen zijn niet authentiek vanwege een brand in 1835, maar begin twintigste eeuw (1903) herbouwd in de oorspronkelijke stijl.

Wall Street

Het financiële hart van de Verenigde Staten (en misschien ook wel de hele wereld) ligt op en rond Wall Street. Dit straatje ligt iets ten noorden van Stone Street en loopt van Broadway naar de East River. Het eerste stukje, waar ook de beurs gevestigd is, kun je uitsluitend te voet bereiken.
The New York Stock Exchange (foto: CVR Magazine)
De straat is ook niet erg breed en bekende aanblik van het beursgebouw (zie foto hierboven) is dan ook niet gelegen aan Wall Street, maar aan Broad Street, die op Wall Street uitkomt.

Federal Hall

Federal Hall (foto: CVR Magazine)
Schuin tegenover het beursgebouw ligt Federal Hall. Op deze plaats werd in 1789 George Washington als eerste president van de Verenigde Staten geïnaugureerd en de Bill of Rights aangenomen. Het oorspronkelijke gebouw is in 1842 vervangen door het huidige gebouw, dat dienst deed als douanegebouw en daarna (tot 1920) als opslag voor de goud- en zilvervoorraad van de federale bank.

Federal Reserve Bank

Het gebouw van de Federal Reserve Bank vindt je tussen Liberty Street, Maiden Lane, William Street en Nassau Street. Onder het gebouw ligt een gigantische bankkluis waar meer dan honderd centrale banken, regeringen en internationale organisaties haar goud bewaren. De kluis rust op de rotsbodem van het eiland Manhattan, 15 meter onder de zeespiegel. Om de kluis te bezoeken, moet je ruim van tevoren reserveren.

Sprinkles

Brookfield Place is een shoppingmall dat onderdeel uitmaakt van het World Trade Center. In deze mall vindt je op de eerste etage Sprinkles Cupcakes. Hier kun je een grote variëteit aan cupcakes, brownies en layer cake en ijs kopen. Deze kun je vervolgens opeten aan de tafeltjes tegenover de winkel.
Sprinkles Cupcakes in Brookfield Place (foto: CVR Magazine)

World Trade Center

Het hoogste (541 m) gebouw van New York is het One World Trade Center. Je kunt dit gebouw bezoeken en op de 100ste verdieping vind je het One World Observatory waar je een 360 graden blik van bovenaf kunt werpen op de hele stad. Entree van One World Observatory is niet inbegrepen in de voorstelde kortingskaarten.
One World Trade Center (foto: CVR Magazine)

911 Memorial en Museum

Naast het One World Trade Center ligt het National September 11 Memorial & Museum. Dit monument bestaat uit twee laaggelegen bassins op de plek waar voorheen de Twin Towers stonden. Op de rand staan de namen van de slachtoffers. De bassins worden continue gevuld met water dat langs de binnenmuren naar beneden stroomt.
Noordelijke basin van het National September 11 Memorial - Reflecting Absence met de op de achtergrond het metrostation Ocolus (links) en het 911 museum (rechts) (foto: CVR Magazine)
Het museum ligt onder de grond rondom en onder het monument en is te bereiken via een gebouw dat tussen de twee bassins in ligt. Via een donkere gang en trappen kom je in de grote hal van het museum waarin de bakken ziet zweven. Het museum geeft een impressie van de gebeurtenissen in 2001 en herdenkt de slachtoffers.

Bubba Gump Shrimp Co.

Wanneer je 's avonds naar een musical gaat is het verstandig om vroeg te gaan eten. Restaurants zijn het gewend om mensen snel te helpen, maar een uur tot anderhalf uur heb je wel nodig. Een leuk restaurant is Bubba Gump Shrimp Co. op Broadway ter hoogte van de 44th straat. Deze restaurantketen is een spinoff van de film Forrest Gump, vandaar dat je hier heel veel attributen uit de film met Tom Hanks kunt vinden. Het menu bestaat, zoals de naam al suggereert, voornamelijk uit garnalen.
Bubba Gump Restaurant aan Times Square (foto: Google Maps)

Time Square en Broadway

Het culturele centrum van New York bevindt zich op en rond Times Square. Het plein ligt op de kruising van Broadway en Seventh Avenue tussen West 42nd Street tot West 47th Street. De theaterwijk Broadway, met haar bonte verzameling musicals, bevindt zich in de directe omgeving van het plein.
Times Square (foto: CVR Magazine)
Je tickets kun je vooraf kopen, maar je kunt ook op Times Square voor de loketten van tkts in de rij gaan staan. Hier kun je op de dag zelf kaartjes kopen tegen gereduceerd tarief. Maar op is ook echt op. Verwacht echter geen kaartjes van bijvoorbeeld Harry Potter of de Lion King, want deze zijn doorgaans al ruimschoots voor het begin van de dag uitverkocht.
The Lion King the musical (foto: Disney)

De derde dag

Battery Park

De dag begint met een een bezoek aan Liberty en Ellis Island en hiervoor moet je naar het zuidelijkste puntje van Manhattan. Neem hiervoor lijn 1 (rood) en de ingang van deze lijn ligt een paar stappen naar rechts wanneer je het hotel verlaat. Blijf in de metro tot het eindstation "South Ferry". Bij het verlaten van het station ga je linksaf de straat over in de richting van Battery Park.

Vrijheidsbeeld en Ellis Island

Vanaf Battery park in het zuidwesten van Manhattan vertrekt elke 30 tot 45 minuten een veerboot naar het het Statue of Liberty en Ellis Island met een bezoek aan het Immigration Museum. Trek voor dit bezoek zeker een dagdeel uit aangezien de wachttijden lang kunnen zijn. Zeker wanneer je in het Vrijheidsbeeld zelf wilt. Voor dit laatste moet je echter wel een extra kaartje kopen.
Vrijheidsbeeld (foto: CVR Magazine)

Staten Island Ferry

Heb je geen zin om Liberty Island en Ellis Island te bezoeken dan kun ervoor kiezen om de Staten Island Ferry te nemen.
Staten Island Ferry (foto: CVR Magazine)
Met de Staten Island Ferry kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis heen en weer varen tussen Manhattan en Staten Island. Vanaf de boot heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan en het Vrijheidsbeeld. De overtocht duurt ongeveer 25 minuten en je kunt direct weer terug als je wilt.

Brooklyn Bridge

Sinds de opening in 1883 is één van de trekpleisters van New York. De beste manier om de Brooklyn Bridge te bezichtigen is lopend van Brooklyn naar Manhattan, zodat je optimaal kunt genieten van het uitzicht op de skyline van Manhattan.
Brooklyn Bridge (foto: CVR Magazine)

Flatiron Building

Bij de opening in 1902 heette het gebouw het "Fuller Building", maar al snel kreeg het gebouw (ook officieel) de naam Flatiron Building omdat het gebouw de vorm heeft van een strijkijzer.
Flatiron Building (foto: CVR Magazine)

Grand Central

Het spoorwegstation met de meeste (44) perrons ter wereld is het Grand Central Terminal. Alleen al de architectuur uit de Jugendstil is een bezoekje aan het hoofdstation van New York waard.
(foto: Wikipedia)

Chrysler Building

Het Chrysler Building is 319 meter hoog en telt 77 verdiepingen. Hiermee was dit het hoogste gebouw ter wereld vanaf de opening in 1930 tot aan de oplevering van de Empire State Building in 1931. Het gebouw is niet te bezoeken.
Chrysler Building (foto: CVR Magazine)

Bryant Park

De dag eindigt in het gemoedelijke Bryant Park met de New York Public Library. Aan dit park liggen ook verschillende restaurantjes waaronder Bryant Park Grill, Le Pain Quotidien met een taartje als desert bij Lady M.
Bryant Park (foto: CVR Magazine)

Handige tips

 • Stroom
  De stekkers die wij in Nederland gebruiken passen in de Verenigde Staten niet. Hiervoor heb je en verloopstekker nodig. Kijk ook even op je apparaat of hij met 110 volt overweg kan. Wanneer je "INPUT: 100-240V ~ 50-60Hz" ziet staan, dan gaat het lukken.
 • Belasting
  In New York worden alle prijzen getoond zonder "sales taxes". Deze belasting is op de meeste producten 8,875%. Houdt er dus rekening mee dat je aan de kassa meer moet betalen dan wat er op het prijskaartje staat.
 • Fooi
  Vergeet nooit een fooi te geven in een restaurant. De salarissen voor de bediening zijn laag en daarom is een groot deel van het inkomen van de bediening afhankelijk van de fooi die ze ontvangen. Een goede stelregel is 20%, als de bediening naar tevredenheid was. Ga nooit lager dan 10%, want dat wordt als een belediging gezien en dan heb je vaak letterlijk iets uit te leggen.
  Bekijk het bonnetje wel eerst goed, want soms is er al fooi (gratuity) in rekening gebracht. Soms wordt daarnaast ruimte geboden om een extra tip of gratuity in te vullen (of er wordt een suggestie gedaan), maar dit hoef je niet te doen.
  Voorbeeld van een kassabon waarbij twee keer de fooi wordt berekend
 • Tap water
  Bij veel restaurants krijg je (zonder dat je er om vraag) een groot glas water geserveerd nog voordat je je bestelling hebt gedaan. Dit is meestal kraanwater (tap water). In NY bevat het water uit de kraan een kleine hoeveelheid chloor (tot 0,6 mg per liter). Dit kun je ruiken en proeven, maar is verder niet ongezond. Het kraanwater in New York is dus geschikt om te drinken, maar wees gewaarschuwd voor de smaak en geur.
Meer tips ter voorbereiding vind je op het Nederlandse NewYork.nl, The official New York city guide, New York Magazine online en het wederom Nederlandse We❤NY_.
Dit artikel verscheen 11 jaar geleden voor het eerst, 3 jaar geleden is er een grote inhoudelijke update geweest en op 2 december 2021 zijn er enkele
aanpassingen
Met aanpassingen worden met name het herstellen van hyperlinks, aanpassen van kromme zinnen, corrigeren van feitelijke onjuistheden of taalfouten bedoeld.
doorgevoerd.