keyboard_arrow_up

Madeira

Ter hoogte van Marokko ligt een Madeira dat onderdeel van Portugal is. Het eiland wordt ook wel het bloemeneiland genoemd omdat het eiland een ideaal klimaat biedt aan een overweldigende verscheidenheid aan bloemen.
 8 juni 2011 2 min. leestijd
De meeste bloemensoorten kwamen van oorsprong niet op voor omdat Madeira vulkanisch ontstaan is. De meeste bloemen zijn door kolonisten naar het eiland gebracht.
Het eiland is een ideaal vakantieoord aangezien de temperatuur altijd tussen de 25 en 30 graden schommelt. Het regent er af en toe hard, maar deze buien duren nooit lang en door de temperatuur is alles weer snel droog. Vanwege dit heerlijke klimaat was (en is) dit eiland één van de favoriete vakantiebestemmingen van de welgestelde Engelsen, maar ook voor Nederlanders is het een aangename plek om vakanties te houden.
De hoofdstad van Madeira is Funchal waar ook de meeste hotels te vinden zijn. Per (gehuurde) auto kun je het eiland in twee dagen goed verkennen. Let er daarbij wel op dat de wegen op Madeira meestal smal en bergachtig zijn. Opvallend is het ontbreken van zandstranden op Madeira. Dit komt door de vulkanische ontstaansgeschiedenis.

Espetada en Espada

Het eiland kent twee culinaire specialiteiten die qua naam erg op elkaar lijken, maar totaal verschillend zijn.
Espetada is varkenshaas aan een spies, die op de barbecue wordt gegrild. Het vlees wordt op smaak gemaakt met verse laurier. Als spies gebruikt men een stok van de laurierplant. De spies wordt hangend geserveerd met bolo do caco (een soort plat knoflookbrood).
Espetada (foto: Don Amaro)
Espada is een zwarte degenvis die gevangen wordt in de zee rondom Madeira op een diepte van 200 tot 1.700m. De vis ziet er afschrikwekkend uit, maar smaakt verrukkelijk. Daarom wordt hij verwerkt in vele traditionele gerechten van het eiland. Het vlees van de vis is mooi wit en doet denken aan griet.
Espada (foto: Boca Dorada)

Drank

Het eiland heeft haar naam ook aan een drankje gegeven. Kijk hier voor meer informatie.
Voorraad vintage Madeira-wijnen

Overnachten

Als je op zoek bent naar een hotel met een prima prijs/kwaliteitsverhouding dan is het Pestana Carlton een aanrader. Hoef je niet op het geld te letten dan moet je naar het Reid's Palace.
21 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en 13 jaar geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 3 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie