keyboard_arrow_up

Salzburg - Oostenrijk

Salzburg is een betoverende stad die bekend is als geboortestad van Mozart en van de Salzburger Festspiele. Maar misschien nog meer door The Sound of Music; de film die zich in deze stad afspeelt.
 25 augustus 2016 3 min. leestijd
Salzburg is bekend als de geboortestad van Mozart en organiseert in de zomer de Salzburger Festspiele. De veelbezochte binnenstad staat in haar zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Ze wordt gedomineerd door barokgebouwen, waaronder de dom, en door de vesting Hohensalzburg, een middeleeuwse burcht op een heuvel 120 meter boven de stad. Salzburg is sinds het einde van de achtste eeuw de hoofdplaats van een aartsbisdom, waarvan de invloed zich tot ver in Beieren en Oostenrijk uitstrekte.

The Sound of Music

De stad Salzburg diende als decor in de film "The Sound of Music" uit 1965 met Julie Andrews in de hoofdrol. De bekendste filmlocaties zijn:
 1. In de tuinen van het bisschoppelijk paleis Mirabell zingt Maria met de kinderen het lied "Do-re-mi".
  foto: 20th Century Fox
  Mirabell in 2016
 2. De Mozartsteg. De brug over de Salzach.
  foto: 20th Century Fox
 3. De Domplatz waar Maria met tomaten jongleert.
  foto: 20th Century Fox
 4. Aan de reling op de Mönchberg begint Maria met het zingen van "Do-re-mi".
  foto: 20th Century Fox
 5. De familie vlucht (in de film) direct na hun optreden op de Salzburger Festspiele. De opnames werden gemaakt in de uit de 17e eeuw stammende Felsenreitschule. Tegenwoordig maakt dit semi openluchttheater nog steeds deel uit van het gebouwencomplex van de Festspiele. Wanneer de voorstellingen het toelaten worden er dagelijks rondleidingen gegeven.
  Felsenreitschule in 2009 (foto: Wikipedia)
 6. Het klooster Nonnberg ligt vlak bij het centrum en hier was Maria in de film, maar ook in werkelijkheid, postulante.
  foto: 20th Century Fox
  Het klooster in 2016
  Het klooster zelf is niet te bezoeken, maar de toegangspoort, met het daarachter gelegen binnenplaats wel.
  foto: 20th Century Fox
 7. Het meertje Leopoldskroner Weiher waar de kinderen met Maria in het water vallen.
  foto: 20th Century Fox
  Het Schloss Leopoldskron is tegenwoordig een hotel en niet vrij toegankelijk. Vanaf de overkant van het meer heb je wel zicht op de aanlegsteiger uit de film. Het slot zelf is in de film niet gebruikt.
  Schloss Leopoldskron in 2016
 8. Heilbrunner Allee waar Maria "I have confidence" zingt.
  foto: 20th Century Fox
  De Heibrunner Allee is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, maar wel te voet bereikbaar. Je kunt de auto (met parkeerschijf) parkeren in de Hildebrandtgasse en vandaaruit loop je via de Eschenbachgasse naar de Heilbrunner Allee.
  Heilbrunner Allee in 2016
 9. Schloss Frohnberg deed dienst als voorkant van het huis van de familie Von Trapp.
  Schloss Fronnberg in 2016
 10. Schloss Heilbrunn speelde geen rol in de film, maar in het park van dit kasteel staat het paviljoen dat in de film (als achtergrond) is gebruikt en oorspronkelijk in de tuin van Schloss Leopoldskron stond. De opnames in het paviljoen zijn gemaakt in de studio, omdat dit paviljoen te klein was voor de acteurs en apparatuur.
  Het paviljoen in 2016
 11. In de basiliek van St. Michael aan de Mondsee waar Maria en de Kapitein trouwden.
  Interieur van de basiliek van St. Michael (foto: Flickr)
Google Maps

Hotel Sacher Salzburg

Sacher Torte In 1988 werd het hotel "Österreichischer Hof" door de familie Gürtler (sinds 1932 eigenaar van het Sacher hotel in Wenen) gekocht en omgedoopt tot het Sacher Hotel Salzburg. Dit hotel doet wat betreft luxe niet onder en ligt prachtig aan de oever van de Salzach rivier in het hartje van Salzburg. Vanuit je hotelkamer heb je dan ook een prachtig uitzicht over de rivier en de stad en in het café kun je genieten van een heerlijk stukje Sacher Torte.
13 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en 8 jaar geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 6 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie