keyboard_arrow_up

Schilthorn - Zwitserland

De Schilthorn is wereldberoemd geworden door de James Bond film "On Her Majesty's Secret Service" uit 1969. In deze film figureerde het toen nog in aanbouw zijnde bergstation dat vanaf dat moment bekend staat onder de naam Piz Gloria.
 25 mei 2011 2 min. leestijd
Voor de komst van James Bond stond de top van de Schilthorn onder bergbeklimmers al lang als een buitengewoon indrukwekkend uitkijkpunt bekend met zicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau. Verschillende projecten werden gestart om de berg ook voor niet klimmers bereikbaar te maken, maar geen enkel was levensvatbaar. Pas in de jaren '60, had de kabelbanen zich zo ontwikkeld dat de ontsluiting van de top op 3000 m hoogte mogelijk werd. Onder leiding van Ernst Feuz ontstond er een ambitieuze groep pioniers die de aanzienlijke financiële en technische uitdagingen aangingen met als doel in 1967 top van de Schilthorn te onsluiten voor een breed publiek.
Het was al een hele uitdaging om (op dat moment) de langste en meest technisch veeleisende kabelbaan ter wereld met succes te realiseren, maar Ernst Feuz wilde meer. Hij droomde ervan de gasten de unieke ervaring van de kabelbaan aan te vullen met een fascinerende 360 graden panorama vanaf de top, waarbij je zelfs een hapje kon eten. Het idee om het eerste draaiende restaurant in de wereld te bouwen, te midden van drie- en vierduizenders, werd geboren.
In eerste instantie dacht men dat Feuz gek geworden was, maar met de hulp van James Bond kon hij zijn droom waar maken. EON (de productiemaatschappij van de Bond films) was namelijk op zoek naar een locatie in de alpen en het Schilthorn project paste daar perfect in. Om de film op de Schilthorn te kunnen draaien werd overeengekomen dat EON een helicopter platform zou aanleggen, dat nu als zonnedek in gebruik is. Daar stond tegenover dat de filmcrew het interieur geheel naar eigen idee kon inrichten, met de kanttekening dat het nadien bruikbaar zou zijn als restaurant. Mürren is niet per auto bereikbaar. Deze moet je in het lager gelegen Lauterbrunnen laten staan. Op 1,5km van Lauterbrunnen ligt in het plaatsje Wengen het hotel Silberhorn dat als uitvalsbasis kan dienen.
Piz Gloria bereik je via een kabelbaan en deze start in Stechelberg op 922 meter die eerst het plaatsje Mürren aan doet. Je kunt er ook voor kiezen om per bergbahn naar Mürren te gaan en daar in de kabelbaan te stappen. De volgende stop is het tussenstation Birg, waarna de reis verder gaat naar de top van de Schilthorn, waar Piz Gloria gevestigd is.
Dit artikel verscheen 13 jaar geleden voor het eerst.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie