keyboard_arrow_up

Een dagje Stockholm

 leestijd 3 minuten
Interessante bezienswaardigheden van de Zweedse hoofdstad.
CVR Magazine
Een dagje Stockholm is niet lang, dus we beperken bij de bespreking van bezienswaardigheden tot de wijken Norrmalm,
Gamla Stan
Letterlijk vertaald betekend Gamla Stan in het Nederlands: oude stad.
en
Djurgården
Letterlijk vertaald, betekend Djurgården in het Nederlands: diergaarde.
in het centrum van de stad.

Gedenksteen

In 1986 werd Olof Palme, premier van Zweden, op straat doodgeschoten. Deze moord werd jaren lang niet opgelost en daardoor omgeven door vele complottheorieën. Tot justitie in 2020 bekend maakte dat de moord waarschijnlijk gepleegd is door
Stig Engström
.
Stig Engström wordt door de Zweden ook de wel de Skandiamannen genoemd. Dit omdat hij als grafisch vormgever werkzaam was bij verzekeraar Skandia. Het hoofdkantoor van Skandia (waar Engström werkzaam was) lag vlakblij de plek waar Olof Palme werd vermoord. Het motief van de moord is nooit duidelijk worden, aangezien Engström in 2000 zelfmoord pleegde.

Meer informatie op Wikipedia.
De aanslag vond plaat op de kruising van de Sveavägen en de Tunnelgatan en op deze plek is een gedenksteen in het trottoir aangebracht.
Gedenksteen op de plaats waar Olof Palme werd vermoord (foto: CVR Magazine)
Niet ver van de gedenksteen voor Olof Palme ligt nog een gedenksteen. Deze ligt aan de Apelbergsgatan voor huisnummer 36 en is ter nagedachtenis aan de joodse Hans Eduard Szybilski uit Duitsland. Hij leefde voor de oorlog op dit adres, maar kreeg geen verblijfsvergunning. Uiteindelijk week hij uit naar Finland, die hem als spion uitwees naar Duitsland. Daar werd hij door Nazis naar Auschwitz gedeporteerd en vermoord.

Kungstornen

Op de kruising van Sveavägen en Kungsgatan kun je de twee Kungstornen goed zien. Deze twee flatgebouwen zijn 60 meter hoog en waren bij de opening in 1925 de hoogste wolkenkrabbers van Zweden. Voor de twee torens ligt de Malmskillnadsbrug die de
gelijknamige straat
De brug moest gebouwd worden omdat de Kungsgatan 16 meter lager ligt dan Malmskillnadsgatan. Omdat men de Kungsgatan tussen de torens door wilde doortrekken, werd de heuvel waarop Malmskillnadsgatan lag, weggegraven.
verbind.
De twee Kungstornen aan de Kungsgatan (foto: CVR Magazine)
Onder de torens vind je flagshipstores van outdoor merken als The North Face, Norrøna en Fjällräven.

Shoppen

De grootste winkelstraat van Stockholm is zonder twijfel de Drottinggatan. Het winkelgedeelte begint bij Kungsgatan en loopt helemaal door tot aan Galma Stan. In deze straat vind je vele bekende grote winkelketens zoals Zara en H&M, maar ook Åhléns, het grootste warenhuis van het land.
Åhléns City warenhuis (foto: CVR Magazine)

De oude stad

Parlementsgebouw (foto: CVR Magazine)
Wisseling van de wacht (foto: CVR Magazine)
Het Nobelprijs museum (foto: CVR Magazine)
Gamla Stan (foto: CVR Magazine)
Joris en de draak (foto: CVR Magazine)
Kopie van de studio van Abba in het Abba museum (foto: CVR Magazine)
Wassen beelden (van links naar rechts) van Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad en Björn Ulvaeus (foto: CVR Magazine)

Tips

 • Met de auto

  Hou er rekening mee dat je op de toegangswegen van Stockholm tol moet betalen. Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van het moment dat je langs het tolpoortje rijdt. In de spits betaal je meer. Betalen gebeurt via kentekenherkenning en de rekening ontvang je thuis. Een ideale plek om te parkeren is
  parkeergarage Väderkvarnen
  Deze parkeergarage kent geen slagbomen. Je rijdt zo naar binnen en parkeert je auto. Bij de automaat geef je je kenteken is en vervolgens geef je aan hoe lang je wilt blijven staan (klik meerdere keren op het dagtarief om meerdere dagen te kiezen). Uiteindelijk betaalje alleen voor de periode dat je daadwerkelijk gebruik hebt gemaakt van de garage.
  aan aan de Brunnsgatan 26.
 • Overnachten

  Het
  &Hotel
  aan de Apelbergsgatan 40 is een prima hotel voor wanneer je in Stockholm verblijft. Wat opzet lijkt het op de Nederlandse hotelketen CitizenM. Het hotel heeft kleine kamers die van alle gemakken voorzien zijn. Je kamer is dan ook vooral bedoelt om de nacht door te brengen. In de lobby bevind zich een loungeplek waar je rustig een drankje kunt nuttigen of een boek kunt lezen. Het ontbijt is ook prima voor elkaar.
  Wil je nog meer luxe dan kun je overwegen in te checken bij
  designhotel Miss Clara
  . Bij Miss Clara kun je overigens ook overheerlijk lunchen.
Dit artikel verscheen 11 jaar geleden voor het eerst en op dinsdag 16 augustus zijn er enkele
aanpassingen
Met aanpassingen worden met name het herstellen van hyperlinks, aanpassen van kromme zinnen, corrigeren van feitelijke onjuistheden of taalfouten bedoeld.
doorgevoerd.
Leeswaarschuwing
Aan dit artikel wordt nog druk gewerkt! Het kan dus zomaar zijn dat de inhoud van deze pagina nog aangepast wordt. Kom binnenkort nog maar eens terug om het eindresultaat te bekijken.