Kenmerkend voor deze programma's is dat Michael Palin geneigd is zich meer te interesseren voor de mensen in het land dan voor dat wat het land te bieden heeft, waardoor de nadruk komt te liggen op de gebruiken van de bevolking. In China werkte hij bijvoorbeeld eens met veel moeite een slang weg, omdat dit dé Chinese delicatesse is. Deze instelling is verantwoordelijk voor de grote populariteit die Palin geniet.
Tijdens veel van zijn reizen hield Michael een dagboek bij die later ook uitgebracht zijn. Tegenwoordig zijn deze (dag)boeken voorzien van vele foto's ook te lezen op Palins website: Palin's Travels. Hier kun je ook meer informatie krijgen als je een van Palins reisbestemmingen zelf wil bezoeken.
In de loop der jaren heeft Michael de volgende reizen ondernomen:
Round the world in 80 days (1989)
Een reis langs de locaties die Jules Verne beschreef in het gelijknamige boek, met als doel controleren of zo'n reis mogelijk is. De enige gestelde voorwaarde was het niet gebruiken van een vliegtuig.Pole to Pole (1992)
Een reis langs de 30ste lengtegraad, van de Noordpool naar de Zuidpool, door Europa en Afrika.Full Circle (1997)
Een reis langs alle landen om de Stille Oceaan, tegen de klok in, begonnen in de Beringstraat.Hemmingway adventure (1999)
Een reis achter de schrijver Ernest Hemingway aan. Europa, Amerika, Afrika en het Caribisch gebied worden aangedaan.Sahara (2002)
Een reis door de landen bedekt onder het zand van de Sahara.Himalaya (2004)
Een reis door de grootste bergketen ter wereld, de Himalaya.Michael Palin's New Europe (2007)
Palin bezoekt de landen die in 2004 lid zijn geworden van de EU of 'nieuwe' democratieën die graag lid zouden willen worden.