keyboard_arrow_up

Bad Ragaz - Zwitserland

Imposantete bergtoppen, lieflijke dorpjes, kabelbanen, avontuurparken en speciale wandelroutes voor gezinnen. Dat alles kun je vinden in het Zwitserse Graubünden.
 6 maart 2013 4 min. leestijd

Bad Ragaz

Centraal in het kanton Graubünden ligt het plaatsje Bad Ragaz en van hieruit kan het oostelijke deel van Zwitserland prima worden verkend. Bad Ragaz heeft ongeveer 5.000 inwoners en moet het voornamelijk hebben van het toerisme die vooral komt om te genieten van de termale baden die Bad Ragaz rijk is.

Parkhotel Bad Ragaz

Naast het luxe resort dat rondom de termale baden is gepositioneerd is het Parkhotel in Bad Ragaz een hotel met een prima prijs kwaliteit verhouding. Het hotel is gevestigd in een villa dat uit het einde van de 19e eeuw stamt. Dit resulteert in een sfeer van oude chique van houten parketvloeren met daarop dikke vloerkleden en zilver bestek in het restaurant.
Het personeel is vriendelijk en doet het uiterste best om het de gasten naar de zin te maken. Ook kinderen zijn van harte welkom. Het ontbijtbuffet is netjes verzorgd en hetzelfde geldt voor het half pension diner.
Een visitekaartje van het hotel is het park waarin het hotel ligt. Hier staan oude fruitbomen, een laantje met rozenstruiken en een goed onderhouden gazon.

Uitstapjes

Heidiland

Het gebied rondom Bad Ragaz wordt ook wel Heidiland genoemd omdat de oorspronkelijke film van Heidi (1952) hier opgenomen werd. In Maienfeld is het Heididorp te vinden en kan een bezoek gebracht worden aan het bekende Heidi-huis waar Heidi in de serie bij haar opa op de zolder woonde. De schrijfster Johanna Spyri woonde in Zurich, maar situeerde haar verhalen ook daadwerkelijk in dit gebied.

Taminaschlucht

Op loopafstand van Bad Ragaz ligt het begin van de Tamina Kloof. Deze loopt omhoog en komt uiteindelijk uit bij het klooster Altes Bad Pfäfers. Vanuit dit klooster loopt de kloof verder en hiermee na 450 meter wordt de warmwater bron (36,6°C) bereikt. Dit termale water wordt al sinds de ontdekking rond het jaar 1240 een helende werking toegedicht.

Zwemmen

Het summum op het gebied van baden in Bad Ragaz zijn ongetwijfeld de Tamina Thermen. Dit luxe resort beschikt over 2 thermaalbaden en is een plaats voor ontspanning van het lichaam en geest. Helaas hebben kinderen onder de 3 jaar geen toegang.
In het Openluchtbad Giessenpark wordt er vooral aan kinderen gedacht. Naast 50 meter bad is er een speelweide, speeltuin en restaurant.

Reihnschlucht

De Ruinaulta ontstond door een aardverschuiving bijna 10.000 jaar geleden waardoor ongeveer 10.000 miljoen kubieke meter rots afbrak en de Boven-Rijn-dal onder een dikke massa puin begroef.
Vervolgs begon de Boven-rijn aan zijn werk en sleet zich weer een weg door de puin waardoor de Ruinaulta overbleef met zijn steile kalkstenen kliffen en majestueuze rotsformaties.
De Ruinaulta is alleen bereikbaar via de Rhätische Bahn en een wandelpad dat het beste kan worden begonnen op station Valendas-Sagogn en naar het station van Versam-Safien loopt.

Chur

Chur is de oudste stad van Zwitserland en tevens hoofdstad van het kanton Graubünden. Het oude stadsbeeld wordt gedomineerd door het bisschoppelijke paleis uit de 18e eeuw en de kathedraal, waarvan de bouw begon in de 12e eeuw en eindigde in de 13e eeuw.

Wallensee

De Wallensee ligt op 419 meter hoogte en heeft een oppervlakte van 24km2 en is daarmee het grootste meer van de omgeving. Op het meer kunnen rondvaarten gemaakt worden om te genieten van de prachtige omgeving van water en bergen.

Piz Gloria

Niet in de buurt (2,5 uur rijden), maar ook in Zwitserland ligt een mooi stukje James-Bond-geschiedenis. Op de Schilthorn ligt namelijk het bergstation Piz Gloria. Dit draaiende restaurant had een prominente rol in de film "On Her Majesty's Secret Service" uit 1969. Vanuit dit berstation heb je (bij goed weer) uitzicht op de noordwand van de Eiger (3.970m) en de bergtoppen van de Mönch (4.107m)) en Jungfrau (4.158m).

Links en tips

De Zwitserse Franc

 

Reisinformatie

De reis naar Bad Ragaz gaat via de A67 naar Venlo. In Duitsland ga je via de A61 (tot knooppunt Hockenheim), A6, A5 en A69 naar Oostenrijk waar de A69 overgaat in de A14. Let wel dat in Oostenrijk voor de snelwegen tol betaald moet worden. Voor dit geval kan aan de grens een Korridorvignette gekocht worden (2011: € 2,00) waarmee het recht verkregen wordt de A14 tot afslag 23 te volgen. Bij het nemen van afslag 23 wordt de Zwitserse grens bereikt.
Zwitserland maakt geen deel uit van de Europese Unie. Het is dan ook goed mogelijk dat de douane bij de grens staat te controleren. Verder is voor ook voor de autosnelwegen in Zwitserland een tolvignet nodig. Dit vignet kan gekocht worden bij de ANWB of aan de grens.
De weg wordt vervolgd over de A13 in de richting Chur en met afslag 12 wordt Bad Ragaz bereikt.
Dit artikel verscheen 11 jaar geleden voor het eerst.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie