keyboard_arrow_up

Eten in Gent

Gent heeft een prachtige middeleeuwse kern voorzien van verschillende pleinen kerken en terrassen. Ook op culinair gebied heeft Gent heel veel te bieden. Hieronder een kleine selectie van al dat lekkers.
 14 juni 2017 3 min. leestijd
  • Il Mezzogiorno – Restaurant

    Il Mezzogiorno is een karaktervol eethuisje dat zijn onderkomen heeft in het voormalige Café Transport. Het restaurant ligt aan de mooie Baudelokaai. Baas Michele Triolo is een rasechte Siciliaanse boerenzoon, die via Il Mezzogiorno zijn roots herontdekt. In een zonnige en onbezorgde sfeer eten jong en oud van landelijke Siciliaanse gerechten. Deze gezonde cucina povera heeft smaak en staat garant voor zuiderse taferelen. Er zijn twee eetzaaltjes, een keuken en een bijkeuken, die voor iedereen toegankelijk zijn.
  • Per Bacco – Restaurant

    Per Bacco betekent zoveel als 'Oh my god' en dat is ook het doel dat Michele, Claudio en Jeroen zich stellen. Per Bacco roots liggen bij het hiervoor beschreven restaurant Il Mezzogiorno en het streven is dat de gasten, zoals een echte osteria (herberg) betaamd, verrast worden met een (h)eerlijke Italiaanse keuken. Naast een ostria beschikt men ook over een negozio (winkel) en degustazione (wijnproeverij). De kaart wordt maandelijks aangepast en bestaat uit verschillende gangen (antipasti - primi - secondi - dolci) waarbij het concept streng wordt bewaakt, dus alles is en blijft Italiaans.
  • Julie's house

    Het gezellig gebakshuisje Julie's House is gevestigd aan de Leie in het midden van het historische centrum. Men serveert iedere dag een keuze aan overheerlijke ontbijten, ambachtelijke taarten en kleurrijke huisgemaakte cupcakes.
  • Brasserie Bridge

    Niet te veel poespas, maar wel een keuken met Gentse gerechten in het brasserie Bridge aan het Sint-Baafsplein. De kaart bevat bijvoorbeeld de klassierkers als de Gentse Stoverij, Waterzooi met kip en Americain Garnie. Natuurlijk ontbreken de Zeeuwse mosselen in het seizoen niet op de kaart.
  • Tierenteyn-Verlent – Mosterd

    In de winkel van Tierenteyn-Verlent is sinds 1860 nauwelijks iets veranderd. De deur naar het bureau is half geopend en als je naar binnen kijkt, is het alsof de klok er is blijven stilstaan. Mosterd maken doet men bij Tierenteyn al sinds 1790 op dezelfde manier. Tegenwoordig is het Catherine Caesens die in de kelder zes à zeven keer per dag verse mosterd aanmaakt. De brij, die prikt zodat de ogen beginnen te tranen, wordt in de winkel met een houten lepel uit een houten vat in potjes geschept. Zonder koeling blijft de mosterd slechts twee dagen goed, in de koelkast is de mosterd tot zes maanden houdbaar.
  • Het Mekka – Kaas

    Kaaswinkel het Mekka is een landelijk ingerichte winkel met ruim assortiment Engelse, Franse, Duitse, Italiaanse en Belgische kazen. Kaasspecialist Dominique Van Lancker zoekt wat anderen niet hebben, zoals ambachtelijk gemaakte boerenkazen. Het Mekka van de Kaas is vooral gespecialiseerd in geiten- en boerenkazen. Naast een breed kazenaanbod, vindt men hier ook een schap vol uitgelezen wijnen (met het accent op Frankrijk), een geurig aanbod aan speciale broden en een uitgebreid assortiment aan vijgen en confituur.
  • Joost Arijs - Patisserie

    Joost Arijs volgde een patisserie-opleiding in Ter Groene Poorte in Brugge, werkte bij bekende patissiers als Mahieu en Marc Ducobu en werkte daarna in het Hof van Cleve als chef-patissier.
    Als creatieve patissier/chocolatier brengt Joost nieuwe smaken, passie en talent in het centrum van Gent. Perfectie en vernieuwing zijn de sleutelwoorden voor het succes van zijn overheerlijke creaties...
  • Mokabon – Koffie

    In 1937 begon Mokabon in de Donkersteeg met de verkoop van koffie. Beneden was de winkel en op de eerste verdieping de koffiebranderij. Later werd aan de winkel verbruikszaal toegevoegd. Tegenwoordig kun je bij Mokabon ook terecht thee, suiker en koekjes.
  • Slagerij Zwaenepoel – Lamsvlees

    De winkel van Zwaenepoel dateert uit de jaren zestig en is sinds elf jaar in handen van Nicolas Van der Linden en Ilse Moerman. Lam is de grote specialiteit. Het vlees is afkomstig van het Texellam. Het hele jaar door worden vrouwelijke dieren geslacht. Het vlees heeft een lichtzilte smaak.
  • Himschoot – Bakkerij

    Bakkerij Himschoot aan de Groentenmarkt is al een eeuw bekend voor de zelfgebakken broden en zoete broodjes. Neem binnen eens een kijkje en zie hoe eenvoudig en doeltreffend een bakkerij kan zijn. Voor de winkel staan twee kramen waar je de Cuberdons (ook wel Gentse Neuzen genoemd) kunt kopen. Dit zijn donkerrode kegelvormig snoepjes met een krokante buitenkant en een zachte vulling.
  • Bloch – Bakkerij

    Bakkerij-patisserrie Bloch is nog steeds een begrip in Gent, ondanks het feit dat men in 2008 heeft moeten besluiten de deuren na meer dan 100 jaar te sluiten. De bakkerij stond bekend om het grote assortiment aan broden, gebak en koffiekoeken. Naast de winkel was er ook een verbruikszaal.
Dit artikel verscheen 11 jaar geleden voor het eerst en werd 7 jaar geleden voor het laatst inhoudelijk bijgewerkt. De laatste
aanpassingen
Bij aanpassingen moet gedacht worden aan het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
werden 4 jaar geleden doorgevoerd. Mocht je onverhoopt een onvolkomenheid zien, neem dan contact met ons op door middel van onderstaande knop.
Mail de redactie