keyboard_arrow_up

Een dagje Berlijn - Duitsland

Op nog geen 600 km van de Nederlandse grens ligt de hoofdstad van Duitsland, Berlijn. Deze stad is uitermate geschikt voor een weekend of midweek. Hierna volgt een beschrijving van hoe je een dagje Belijn kunt invullen.
 31 juli 2015 3 min. leestijd

Unter den Linden

Neem de S1 bahn naar het station "Unter den Linden". Als je buiten komt dan ben je in de beroemdste straat van het voormalige Oost Berlijn, met aan het uiteinde de Pariser Platz met zijn Brandenburger Tor en het luxe hotel Adlon . Sinds de val van de muur is er hard gewerkt om de brede boulevard in zijn oude luister te herstellen.
Banderburger Tor in 2005 (foto: Trevor Schwellnus)

Mahnmal

Wanneer je onder Brandenburger Tor loopt en linksaf slaat dan ligt op zo'n 100 meter afstand het Mahnmal waar de slachtoffers van de Holocaust worden herdacht.
Mahnmahl (foto: Trevor Schwellnus)
Aan de andere kant van Brandburger Tor ligt de regeringswijk van Berlijn met als hoogtepunt de Reichstag . Wanneer je bereid bent te wachten is een bezoekje aan het dak en koepel zeker de moeite waard.
Koepel van de Reichstag (foto: Oh-Berlin.com)

Checkpoint Charly

Loop na het bezoek aan de Reichstag terug naar Unter den Linden en sla vervolgens rechtsaf de Friedrichstrae in. In deze straat vind je de duurste winkels van Berlijn, waarbij het Franse warenhuis Galeries Lafayette een aanrader is. Als je deze straat volgt dan kom na ruim een kilometer bij Checkpoint Charly met links daarvan het bijbehorende museum dat een goed beeld geeft van Berlijn tijdens de koude oorlog. Loop vervolgens terug door de Friedrichstrasse en sta even stil bij de kruizen die opgericht zijn ter nagedachtenis aan de inwoners van de DDR die geprobeerd hebben naar de BRD te vluchten en daarbij om het leven zijn gekomen.

Gendarmenmarkt

Sla bij de Mohrenstrasse rechtsaf naar de Gendarmenmarkt. Dit plein is een van de mooiste pleinen van Berlijn met links en rechts de Duitse en Franse kathedraal en in het midden het Konzerthaus met daarvoor het beeld van de Duitse dichter Schiller. Aan dit plein ligt ook het nieuwe Hilton, met daarnaast de chocolaterie van Fassbender & Rausch waar in de etalage prachtige bouwwerken van pure chocolade te zien zijn. Steek het plein schuin over en verlaat het plein via de Markgrafenstrasse. U komt nu op de Bebelplatz, alwaar de Nazi's in 1933 haar boekverbrandingen hielden. Aan dit plein ligt naast gebouwen van de Universiteit ook de St. Hedwig kathedraal die is gebouwd naar het evenbeeld van het Pantheon in Rome.
Bebelplatz (foto: Wikipedia)

Berliner Stadtschloss

Als je het plein oversteekt kom je weer op Unter den Linden. Sla hier rechts af. Aan de linkerkant kom je al snel bij de Neue Wache, het nieuwe oorlogsmonument van Duitsland. Wanneer je vervolgens de brug (Schlossbrucke) oversteekt zie je lings een groot grasveld (Lust garten) met daarachter het Altes Museum en rechts de Berliner Dom. Rechts stond het Palast der Republik Dit een wanstalig bouwsel uit de communistische tijd is inmiddels afgebroken en hier herrijst het Berliner Stadtschloss, dan in 2019 gereed moet zijn.
Computersimulatie van het toekomstige slot (foto: Wikipedia)

Alexanderplatz

Wanneer de straat tussen de Dom en de het Berliner Stadtschloss vervolgd kom je op de Alexanderplatz met daaraan het rode raadhuis van Berlijn en de Fernsehturm. Wanneer je het plein schuin oversteekt en onder het spoor door loopt kom je op het tweede deel van de Alexanderplatz met het meest werkwaardige uurwerk dat ooit gemaakt is. In deze zijn nog uitstapjes mogelijk naar het museum eiland (achter het Altes Museum) en de middeleeuwse wijk Nicolai Viertel (achter het het raadhuis) met haar verschillende kleine restaurantjes en de Nicolai-kerk.
18 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en 9 jaar geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 2 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie