keyboard_arrow_up

Op vakantie in Wallis, Zwitserland

Een landschap dat wordt gekenmerkt door steile rotswanden en hoge Alpen. Een land van de bergen van vierduizend meter en hoger, land van de grootste gletsjers, land van de alpenpassen. Dat is Wallis.
 21 juli 2014 6 min. leestijd

Chalet Verrel

Tijdens deze vakantie wordt Chalet Verrel (4 tot 12 personen) in het bergdorpje Fiesch als uitvalsbasis gebruikt. Mooi gelegen op een berghelling in dal van de Rhône die hier als een blauw lint tussen de bergen door stroomt richting Brig.
Om in Fiesch te komen zijn er twee opties die ongeveer even lang zijn:
 • de eerste route gaat van Basel naar Bern en vervolgens met de autotrein door de Lötschberg (CHF 27,00);
 • het alternatief gaat via Basel over de A2 naar de Gothardtunnel, maar voordat deze bereikt wordt, gaat de route Route via de Furka autotrein (CHF 27,00) naar het Fieschertal.

De Matterhorn

De Matterhorn (in het Italiaans: Mont Cervino genoemd) is 4.478 m hoog en gelegen op de grens van Wallis en Valle d'Aosta (Italië). De foto is genomen vanuit Zermatt en vanaf deze kant heeft de berg zijn beroemde pyramide-vorm, waar bijvoorbeeld de vorm van de Toblerone chocolade op gebaseerd is.

Zermatt

Vanuit Brig vertrekt de Matterhorn Gotthard Bahn naar het autovrije Zermatt. Hier is het Matterhorn Museum Zermatlantis gevestigd waar uitgelegd wordt hoe er geleefd werd en wordt in de omgeving van de Matterhorn.
Vanuit Zermatt gaat de Matterhorn-Express naar het hoogst gelegen bergstation (3.883m) van de alpen dat met een kabelbaan te bereiken is. Hier is ook het uitzichtsplatform Matterhorn Glacier Paradise waar je kunt genieten van een 360º-panorama op de Zwitserse, de Franse en de Italiaanse Alpen. De Matterhorn zie je vanuit hier vanaf de zijkant, maar je hebt bij mooi weer ook zicht op de Mont Blanc en zelf op de Middellandse Zee.
Alternatief voor de Matterhorn-Express is de de tandradspoorweg Gornergratbahn naar de op 3.100m hoogte gelegen Gornergrat-bergkam. Deze lijn is (na de Jungfraubahn) de op één na hoogste bergspoorweg van Europa en biedt een prachtig uitzicht op de Matterhorn alsmede een blik op de Gornergletscher, Findelgletscher, Zmuttgletscher en Theodulgletscher. Rail Away over de Gornergratbahn

Eiger

In ongeveer één uur en drie kwartier rijdt je rechtsom de Aletschgletsjer naar Lauterbrunnen. Van daar ga je met de Wengernalpbahn naar Kleine Scheidegg, vanwaaruit de Jungfraubahn naar het hoogste treinstation (3.471 m) van Europa gaat. Dit station is gelegen bij het Jungfraujoch. Voordat het eindstation wordt bereikt doet de tandradbaan achtereenvolgens de stations Eigergletscher, Eigerwand en Eismeer aan. De laatste twee stations bevinden zich in de Eiger waarbij de eerste een uitzicht biedt in de richting van Grindelwald en station Eismeer is aan de andere kant van de Eiger gelegen. Vanaf het Jungfraujoch is het begin van de Aletschgletsjer te zien. Zeshonderd meter ten oosten van de pashoogte ligt de "Sphinx", een markante spits met daarop een uitzichtplateau en een wetenschappelijk observatorium.
Rail Away over de Jungfraubahn

Schilthorn

Vanaf de Schilthorn heb je bij mooi weer zicht op de Eiger (Nordwand), Mönch en Jungfrau. De Schilthorn is wereldberoemd geworden door de James Bond film "On Her Majesty's Secret Service" uit 1969. In deze film figureerde het toen nog in aanbouw zijnde bergstation dat vanaf dat moment bekend staat onder de naam Piz Gloria.

Aletschgletsjer

Met een lengte van 23 km, een gemiddelde breedte van 1800m en een oppervlakte van rond 100 km2 bevat de Aletschgletsjer een imposante hoeveelheid ijs van 27 miljard ton. Dezs ijsmassa strekt zich uit van de noordflanken van de Eiger, Mönch en Jungfrau tot het in het Rhônedal in Wallis. De regio Aletsch werd in 2001 als landschap van buitengewone schoonheid op de Unesco-wereldnatuurerfgoedlijst opgenomen. Vanuit Fiesch gaat een gondelbaan omhoog naar het zonneterras Fiescheralp. Van hieruit kunnen wandelingen gemaakt worden op ongeveer 2.000 meter hoogte, zoals het op kinderen gerichte Gogwärgiwegg (zie hieronder) en dierentuin met steenbokken, marmotten, pauwen, dwerggeiten, ganzen, ponies, dwergvarkens, konijnen en cavia’s. Daarnaast kun je per gondel verder naar de Eggishorn (2.927 m) met uitzicht op de Aletsch- en Fieschergletsjer.

Binntal

Aan de overzijde van het dal waarin Fiesch ligt, begint het Binntal. Voor het eerst ontdekt door smokkelaars op hun weg naar Italië via het Säumerpfad. Toen kwamen de kristalzoekers, want het Binndal stond al vroeg bekend om zijn enorme rijkdom aan mineralen. Tegenwoordig is het Walliser zijdal, waar je als het ware door een smal ravijn in moet sluipen, vooral bekend om zijn natuur, cultuur, de tulpen (in Grengiols) en zijn verrassende keuken, zoals bijvoorbeeld het restaurant St. Georg in het dorpje Ernen aan het begin van het dal.

Voor kinderen

 • Gogwärgiweg (Dwergenweg)

  Op de historische Herrenweg van Fiescheralp naar Fiesch staan tien Gogwärgi-Platzjini. Dit zijn handgesneden houten dwergen die het verhaal uit de overlevering uit Oberwallis aan de wandelaars vertelt. Ook de kleinste wandelaars kommen aan hun trekken omdat tijdens de route vrolijke spelletjes te spelen zijn. De route begint op de Fiescheralp. In eerste instantie loopt de weg 40 minuten langs de weilanden en vervolgens door de bossen naar Fiesch. De wandeling duurt ongeveer 3 tot 4 uur.

 • Sprookjesroute Hasenliebe

  De wandeling op de Alp Richenen (bereikbaar met de stoeltjeslift van Bellwald naar Fleschensee), laat groot en klein in de sprookjeswereld opgaan. Bij 9 sprookjes informatiepunten wordt bezoekers op kindvriendelijke wijze duidelijk gemaakt hoe belangrijk naastenliefde is in het leven.

  De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is ook geschikt voor kinderwagens.

 • Marmotten-leerpad

  Op de Bettmeralp (even ten zuiden van Fiesch) ligt een gebied waar marmotten leven. Vanaf het bergstation van de stoeltjeslift Würzenbord loopt een bergpad door het leefgebied van de marmotten. Op vijf informatieborden is aangegeven, hoe de dieren de lente, zomer, herfst en winter doorbrengen. De wandeling duurt ongeveer één uur en eindigt weer in het dorp.

 • Zauberwald Ernen

  Voor de kinderen is er het Zauberwald Ernen, waar het verhaal van eekhoorntje Brüna vertelt wordt dat in het bos allerlei spannende avonturen beleeft en vreemde figuren ontmoet. Knoestige fijnsparren en met mos begroeide rotsblokken zijn ideaal voor een avontuurlijke speelplaats met sparappelbaan, schommelboom, hangbrug, kloofpaden en een barbecueplaats.

 • Thermalbad Wallis

  In het dorpje Brigerbad (30 minuten rijden) vind je thermale buitenzwembaden waarvan het water tussen de 20 en 30 graden is. Het complex bestaat uit: een thermaal kuurbad (34 graden en vanaf 16 jaar)
  een drie meter diep sportzwembad
  een bad met stroming
  een 50 meter bad om baantjes te trekken
  een kinderbad
  de langste thermale waterglijbaan van Europa
 • Aquaparc Le Bouveret

  Alles wat te bedenken is op het gebied van waterpret is in Le Bouveret, nabij het meer van Genève te vinden, van kinderspeelparadijs tot de gekste wildwaterglijbanen.

Tips

 • Stroom

  De netspanning en frequentie zijn in Zwitserland hetzelfde als in Nederland. Het stopcontact kun je gebruiken voor apparaten met een platte eurostekker. Voor andere apparaten heb je een reisstekker of wereldstekker nodig.

 • Autobahnvignet

  Op alle alle Autosnelwegen (Nationalstrassen) is een vignet verplicht, ook voor aanhangers en caravans. Het vignet is in Zwitserland o.a. verkrijgbaar bij alle snelweggrensovergangen en in Nederland bij de ANWB. De sticker dient op de ruit te zitten voor u de grens passeert. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Oostenrijk kent Zwitserland maar één vignet en deze is een heel kalenderjaar geldig.

 • Reizen tegen half geld

  Wanneer je de Swiss Half Fare Card aanschaft (CHF 120), dan kun je in bijna heel Zwitserland met het openbaar vervoer reizen tegen het halve tarief. Dit geldt zelfs voor de meeste bergbanen.
  Kinderen onder de 6 jaar reizen altijd gratis en wanneer vergezeld door een ouder met een een Swiss Half Fare Card, reizen kinderen van 6 tot 16 jaar ook gratis (in plaats van voor half geld). Hiervoor moet wel de gratis Swiss Family Card worden aangevraagd. Dit kan tegelijkertijd met de Half Fare Card.

  Met een gezin met 2 kinderen is deze kaart al terug te verdienen bij een ritje met de Jungfraubahn van Lauterbrunnen naar het Jungfraujoch en terug (CHF 198).

 • Zwitserse Franc

Spoor- en kabelbanen

11 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en -1 uur geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie