keyboard_arrow_up

Mühlbach im Pinzgau - Oostenrijk

In de buurt van Krimml begint de rivier de Salzach. Deze stroomt door het gelijknamige dal via Salzburg naar Duitsland. Aan het begin van het dal ligt het plaatsje Mühlbach om Pinzgau en dat is een prima uitvalsbasis om het westelijke deel van het Salzburgerland te verkennen.
 27 juli 2020 5 min. leestijd CVR Magazine

Chalet Oberpinzgau

In het westen van het Oostenrijkse district Pinzgau ligt het dorpje Mühlbach. Dit dorpje is genoemd naar het gelijknamige riviertje dat hier uitmondt in de Salzach. In dit dorpje ligt chalet Oberpinzgau. De woning is voorzien van twee slaapkamers met een tweepersoonsbed en een slaapkamer met twee enkele bedden, 2 badkamers, keuken, wasmachine, sauna en (gratis) draadloos internet. Daarnaast beschikt het over een grote tuin met een terras met barbecue. Dit Vakantiehuisje ligt slechts een paar minuten te voet van het plaatselijke zwembad en een uitstekende bakker.
Tuin van Chalet Oberpinzgau (foto: CVR Magazine)

Bezienswaardigheden in de omgeving

 • Venedigerweg

  CVR Magazine
  De Venedigerweg in het Obersulzbachtal begint bij parkeerplaats Hopffeldboden. In ongeveer anderhalf uur loop je door het Untersulzbachdal, langs de Kampriesenalm naar de Berndlalm. Onderweg kom je langs een hangbrug met 60 meter spanwijdte, kinderalmen, om uit te rusten en te spelen met uiteindelijk een uniek uitzicht op de Große Geiger (3.360 m) die onderdeel uit maakt van de Venedigergruppe. Op de Berndlalm is het gelijknamige hotel/restaurant gevestigd waar de familie Hofer je verwent met bijvoorbeeld overheerlijke Kaiserschmarren.
 • Smaragdweg

  CVR Magazine
  In de omgeving van Bramberg liggen verschillende leerzame wandelpaden in een bepaald thema, zoals de Smaragdweg in het Habachdal die begint bij Hotel Grundlhof.
 • Buitenbad Mittersill (21)

  CVR Magazine
  Het buitenbad van Mittersill is alles wat een echte "waterrat" zich maar wenst. Van een grote brede glijbaan tot een springplank van ruim 3 meter. Het is er allemaal. Compleet met speelweide waar je in de schaduw kunt zitten onder de bomen of kunt zonnen in de volle zon.
 • Nationalparkzentrum Hohe Tauern (100)

  In dit informatiecentrum over de Hohe Tauern gaat het vooral over de natuur en cultuur uit de omgeving. In verschillende zalen wordt aandacht besteedt aan bijvoorbeeld de dieren, het gesteente, de planten, de vissen en de gletsjers. Mooie van dit alles is dat kinderen (bijna) overal aan mogen komen.
 • Waterwereld Krimml (98/99)

  Hoewel zeer toeristisch is een bezoek aan de watervallen van Krimml toch zeker een bezoekje waard. De wandeling naar boven biedt bij elke bocht weer een andere blik op de gigantische stortvloed aan water die hier naar beneden komt. Beneden ligt de Waterwereld Krimml, waar je spelenderwijs meer te weten komt over water.
 • Weissee Gletcherwelt (133)

  Vanuit Uttendorf in het Salsachdal rijdt je naar Enzingerboden. Hier stap je in de gondel naar de Weißsee op 2.300 meter. Vanaf daar gaat een stoeltjeslift verder omhoog naar de Medelskopf op 2.760 meter waar je zicht hebt op de Großglockner.
 • Planetarium Königsleiten (111/135)

  In het dorp Königsleiten ligt een Planetarium met sterrenwacht. Het planetarium is niet iedere dag geopend, dus het is raadzaam om vooraf even te bellen. Daarnaast moet er tol betaald worden om over de Gerlos Alpenstraße van Krimml naar Königsleiten te mogen rijden.
  Na een bezoek aan het plantetarium kun een planetenwandeling (6km) maken rondom Königsleiten en met de Königsleiten Dorfbahn verder naar boven.
 • Wildkogelbahn (127)

  Vanuit Neukirchen gaat de Wildkogelbahn naar boven en komt uit bij het Bergrestaurant op 2093 meter. Vanaf dit punt zijn er verschillende gezinswandelingen te maken rondom de Wildkogel, waaronder een wandeling naar het dal. Hierbij kom je vanaf het middelstation 10 verschillende glijbanen tegen die tot 50 meter lang zijn die je mag gebruiken mits je een kaartje van het bergstation kunt laten zien. De glijbanen komen uit bij Gasthof Stockenbaum. Daarna is het nog een half uur terug naar de parkeerplaats.
 • Salzburg

  Wikipedia
  Op een kleine twee uur rijden van Mühlbach ligt de stad Salzburg. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Al was het maar om de wereldberoemde Sachter Torte bij Hotel Sacher te proeven of herinneringen op te halen aan The Sound of Music.
 • Swarovski Kristallwelten

  Op ruim anderhalf uur rijden van Mühlbach ligt het museum Swarovski Kristalwelten. In 1995 geopend ter ere van het honderd jarige jubileum van Swarovski. In de wereld van Swarovski kun je binnen en buiten laten verwonderen wat je allemaal met kristal kunt doen.
  Vergeet niet om te lunchen bij Restaurant Daniels op het terrein van Kristallwelten. Dit restaurant is boven gemiddeld goed en je kunt hier koffie met gebak eten, maar ook van een complete maaltijd genieten. Als je nog tijd over hebt, kun je overwegen door te rijden naar Innsbruck voor een kopje koffie met taart bij Café Sacher.
Overzichtskaart Salzburgerland Card (foto: Salzburgerland)
Livecam Wildkogel-Arena Sacher Torte

Genieten

Maak je bezoek aan het Salzburgerland compleet door te genieten van de heerlijke dranken en gerechten uit Oostenrijk. Voorbeelden zijn een Wiener Schnitzel, Sacher Torte, Kaiserschmarren, Apfelstrudl of Germknödel. Daarbij drink je Almdudler of een heerlijk koud glas Stiegl Weisse. Kaiserschmarren Wiezenbier

De reis

Vanuit Mierlo is het ongeveer acht en een half uur rijden naar Mühlbach im Pinzgau. Met enkele rustmomenten is het 10 tot 11 uur reizen. Houdt in de zomermaanden zeker rekening met files. Duitsland is berucht om zijn Baustellen (wegwerkzaamheden) die voor het nodige oponthoud kunnen zorgen. Er zijn twee routes naar de vakantiebestemming die nagenoeg gelijk zijn kwa kilometers en reistijd. Ze staan bekend als de Nordrheinische en Südrheinische route. Beide routes hebben zijn voor- en nadelen. De Nordrheinische route is een paar kilometer korter, maar gaat meer door het Rührgebied. Dit kan vooral in de spits tot opstoppingen leiden. Daarom is doorgaans de Südrheinische route te prefereren. Deze gaat vanaf Venlo over de 61. Daar is het redelijk rustig (ook in de spits), maar hier geldt voor een groot deel een maximum snelheid van 100 km/uur en beschikt maar over twee rijstroken, waardoor er vaker geremd wordt voor inhalend vrachtverkeer. Bij het Formule 1 circuit van Hockenheim gaat de 61 over in de 6 en 5 en vervolgens bij Karlsruhe op de 8 via Stuttgart, Ulm en Augsburg naar München. Rondom München kan het heel druk zijn en zou je kunnen overwegen om door de stad te rijden, maar daar is het doorgaans ook heel druk. Bij Rosenheim ga je verder op de 93 naar Kufstein en in Oostenrijk over de 173, 178 en de 161 langs St. Johan im Tirol en Kitzbühel naar Mittersill en dan over de 168 richting Krimml tot de afslag Mühlbach im Pinzgau.
Door de ANWB aanbevolen routes naar Oostenrijk (foto: ANWB)
8 jaar geleden verscheen de eerste versie van dit artikel en 4 jaar geleden is het artikel voor het laatst inhoudelijk aangepast. De laatste
kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen zijn onder andere het herstellen van taalfouten, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden en verbroken hyperlinks.
zijn 4 jaar geleden aangebracht.
Heb je een foutje gezien? Neem dan contact met ons op.
Mail de redactie